Műkincsek miatt aggódnak Európában

2011. március 22. 09:17

A nagy európai múzeumok még nem hívják vissza darabjaikat a természeti és nukleáris válság sújtotta Japánból. A szakértő szerint károkkal csak akkor kellene számolni, ha hosszú időn át erősen radioaktív töltésű részecskék érnék a tárgyakat - a veszélyes gamma-sugárzás elsősorban azonban az élő sejteken fejti ki káros hatását.

2011. március 22. 09:17

A frankfurti Städel Múzeum, a müncheni Lenbachhaus, a párizsi Pompidou Központ, az amszterdami Van Gogh Múzeum, valamint a szintén amszterdami Rijksmuseum birtokában álló munkák szerepelnek kölcsönben kiállításokon Japánban. Eddig még egyetlen intézmény sem jelezte, hogy visszahívná műkincseit, mert jelenleg nem áll fenn a veszélye annak, hogy radioaktív sugárzás érné az értékes képeket.

Robert Linke, az osztrák műemlékvédelmi hivatal laborjának vezetője rámutatott: károkkal csak akkor kellene számolni, ha hosszú időn át erősen radioaktív töltésű részecskék érnék a tárgyakat. A veszélyes gamma-sugárzás elsősorban az élő sejteken fejti ki káros hatását. Dorothea Apovnik, a frankfurti Städel Múzeum szóvivője elmondta: mindennapi kapcsolatban vannak a japán kollégákkal. Az intézmény Vermeer, Remdbrandt, Rubens és Brueghel festményeiből küldött többet is az ázsiai szigetországba, ahol Tokióban a Bunkamura Múzeum állítja ki őket.
 
A válság által érintett területen, Tokióban van a Pompidou Központ összesen 170 alkotása Dalí vagy épp Man Ray kezéből. A fővárosban szombat óta zárva tart a nyugati művészetnek szentelt Nemzeti Múzeum, ahol a Rijksmuseum, a British Museum és a Louvre kincsei várták a látogatókat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!