Férfi volt Mona Lisa?

2011. február 03. 13:56

Egy olasz kutató azt állítja: a világ leghíresebb festményéhez Leonardo egyik fiúinasa állhatott modellt. Gian Giacomo Caprotti, aki Salai néven vált ismertté, 1490-től évekig dolgozott a mesterrel.

2011. február 03. 13:56

Silvano Vinceti olasz művészettörténész úgy véli, Leonardo da Vinci több művének, köztük a Keresztelő Szent János című festménynek és a Mona Lisának is a Salai néven ismertté vált Gian Giacomo Caprotti lehetett a modellje. Salai 1490-től évekig dolgozott inasként a mesterrel.

A szakember felhívta a figyelmet a Mona Lisával való hasonlóságra, amely az orr és a száj esetében szerinte teljesen egyértelmű. Elmélete egy, már korábban is létező teóriát erősít meg; Vincenti szerint a mű elkészültének különböző szakaszaiban más-más ihlette meg Leonardót, a festmény pedig tele van szimbolikus utalásokkal.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2011. február 04. 17:29
Tud-e a Mindenható akkora követ teremteni,amekkorát nem tud felemelni... Kínai férfi volt.
gillag74
2011. február 04. 16:45
Miért ne lehetett Mona Lisa férfi?Rácz Károly is nő volt nem?:-)
bz249
2011. február 03. 19:43
Te jó ég, Leonardo két képen is ugyanolyan orrot meg szájat festett. Ez egészen egyedülálló a művészettörténetben, még sose volt még olyan, hogy egy művész két különböző képre is ugyanazt az alakot tegye, mert így sokkal gyorsabban tud dolgozni. Ezért is van nehéz dolga a művészettörténészeknek, mert az ihletett művésznek nincsenek stílusjegyei meg hasonlók, amik alapján el lehet dönteni, hogy melyik mű eredeti. Nade hiába Leonardo egy zseni volt.
röviden
2011. február 03. 19:18
Azért Keresztelő Szent János mosolya talán még Mona Lisáénál is talányosabb, tény , ami tény. Amúgy meg mindegy, amíg zászlóként nem lengetik a melegaktivisták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!