Eco az izraeli irodalmi bojkott ellen

2011. február 24. 09:21

Brit írók felszólították honfitársukat, Ian McEwant, hogy utasítsa vissza a neki ítélt izraeli irodalmi díjat tiltakozásul Izrael palesztinokkal szembeni politikája ellen. Umberto Eco szót emelt az irodalmi bojkott ellen a jeruzsálemi könyvvásáron.

2011. február 24. 09:21

Ian McEwant brit írók arra szólították fel, hogy utasítsa vissza a neki ítélt izraeli irodalmi díjat tiltakozásul Izrael palesztinokkal szembeni politikája ellen. A Vágy és vezeklés Booker-díjas szerzője végül ugyan átvette a jeruzsálemi könyvvásár díját, de beszédében kemény kritikát fogalmazott meg az izraeli politikával szemben.

Umberto Eco olasz író nem támogatja az ilyen jellegű bojkottokat: „Teljes őrültségnek, és alapvetően rasszistának találom, hogy egy tudóst, egy egyszerű állampolgárt kormánya politikájával azonosítsanak” - fejtette ki A rózsa neve és A Foucault-inga szerzője, akit saját bevallása szerint mindig izgatott a zsidó kultúra.

Eco az izraeli politikáról szólva azzal viccelődött: annyi bírálni valója van az olasz kormány politikáját illetően, hogy nem marad ideje az izraeli kormányról beszélni. Jeruzsálem politikai komplexitását viszont elismeri: „Jeruzsálem kénytelen három vallás városa lenni, és nagyszerűsége egyben a problémája is. Jeruzsálem nem a tiétek, az emberiséghez tartozik” - mutatott rá.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zénón
2011. március 27. 22:57
Roger Waters: I want the music industry to support Palestinians' rights and oppose this inhumane barrier http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/mar/11/cultural-boycott-west-bank-wall#history-link-box
futura
2011. február 24. 22:28
Nagytudású Törpe! Honnan a bánatból veszed, hogy az Eco zsidó. A zsidó kultúra izgalmai miatt? Akkor én is az vagyok. Vagy mert szemüveges, szakállas és olyan izés orra van? Olaszhonban találsz ilyet, milliót. Ha mégis kiderítetted, akárhány iziglen van valami felmenője aki zsidó volt - kit érdekel?
magnamater
2011. február 24. 13:40
A díjkiosztás is főleg politikai alapon történik, így elfogadható a politikai tiltakozás is
hupikéktörpike
2011. február 24. 11:48
Signore Ecconak is jól jönne némi kis őszinteség: "mindig is izgatta a zsidó kultúra"- nade miért? Nem szégyen az, sőt, helyénvaló, ha az embert érdekli a saját kultúrája. Csak ne próbálna folyton egy csapásra 77 legyet.... És a Rózsa neve a középkori regény per se- jó vicc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!