Megmenekült a pisai ferde torony

2010. augusztus 04. 14:48

Megmentette a híres pisai ferde tornyot az erre létrehozott nemzetközi bizottság terve: az ötletet kieszelő John Burland professzor a gravitációt használta fel a korábban a világörökség részének nyilvánított épület stabilizálására

2010. augusztus 04. 14:48

Az olasz bürokrácia és a korrupciós vádak elleni két évtizedes küzdelem után John Burland professzornak sikerült megállítania a pisai ferde torony dőlését, és így megmentenie a világörökséghez tartozó épületet a sokáig elkerülhetetlennek tartott összeomlástól.

A torony terét, a Piazza dei Miracolit kordonokkal zárták el a nyilvánosságtól 1990-től egészen 2001-ig: a torony 1995-ben még így is roppant közel került a pusztuláshoz. „A torony (...) az összedőlés szélén állt. Közbelépésünk nélkül akár egy vihar vagy egy földrengés is ledönthette volna” - modta el John Burland, a ferde torony megmentését zászlajára tűző nemzetközi bizottság brit tagja.

Az évszázados problémára végül a professzor terve jelentett megoldást: a  tudós rájött, hogy földszeleteket kell a torony északi oldalról kivenni, s ezáltal hagyni, hogy a gravitáció kiegyenesítse a délre dőlő épületet, amelyben így a művészettörténészek legnagyobb örömére már nem fog kár keletkezni.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amok
2010. augusztus 05. 10:41
De ha kiegyenesedik, akkor már csak egy hétköznapi függőleges torony lesz..
civilina
2010. augusztus 04. 18:41
Amikor legutóbb arra jártam, drótkötelekkel volt kikötve a torony. Szívesen felkeresném újra, hogy ismét gyönyörködhessek a szépségében.
Szenzor
2010. augusztus 04. 16:12
Tipikus példája az ötlet annak, h kis lépés egy embernek, nagy az emberiségnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!