Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ötszáz év után kiderült, hol ült Mona Lisa, amikor Da Vinci lefestette

2024. május 26. 21:58

Újabb titokról hullt le a lepel a világ legrejtélyesebb festménye kapcsán: a geológia és a művészettörténet keresztezése kellett hozzá, hogy kiderüljön, hol készült a Mona Lisa.

2024. május 26. 21:58
null

Nyitókép: Látogatók fényképezik Leonardo Da Vinci Mona Lisa című festményét a párizsi Louvre-ban 2024. április 17-én. (Antonin UTZ/AFP)

 

Úgy tűnik, soha nincs vége a világ leghíresebb festményével, a Mona Lisával kapcsolatos rejtélyeknek és nyomozásoknak. Leonardo da Vinci alkotása évszázadok óta tartja lázban a művészeket és a nagyközönséget világszerte, és számtalan kérdés ma is egyértelmű válaszra vár vele kapcsolatban. Például, hogy ki volt valójában a kép modellje – valószínűleg Lisa Gherardini, egy olasz nemes felesége –, mosolyog-e a hölgy, ha igen, mennyire, és vajon Da Vinci valóban pont így akarta-e őt eredetileg is megörökíteni. 

Most két tudományág, a művészettörténet és a geológia keresztezésének hála a titkok száma eggyel kevesebb lett: kiderült, a modell hol ült, miközben megfestették – írja a The New York Times.  A cikkben Ann Pizzorusso geológust és a reneszánsz művészet kutatóját idézik, aki szerint a művelet 

csak az olaszországi Leccóban történhetett, egy idilli városban, a Comói-tó partja közelében. 

A tudós a domborzati viszonyok elemzése révén már évekkel ezelőtt rájött mindenre, csak „a felfedezése jelentőségét nem mérte fel".

A jellegtelennek tűnő háttérnek Pizzorusso állítása szerint van néhány fontos jellemzője, köztük egy középkori híd, amelyet a legtöbb kutató a helyszín megfejtése kulcsának tart. A geológus-művészettörténész úgy véli, mégsem ez, hanem leginkább a tó formája és a szürkésfehér mészkő az árulkodó, hiszen „egy híd helyettesíthető. Tehát egy hidat kell kombinálni egy olyan hellyel, ahol Leonardo járt – és a geológiával”.

A szakember minderről egy Leccóban tett korábbi kiránduláson világosodott meg, ám hogy a felfedezésének tudományos haszna is van, csak később derült ki, amikor egy kollégája megkereste őt a Mona Lisa lehetséges helyszíneiről kérve információkat. Mostanra ráadásul a térképekkel kapcsolatos technológia is fejlődött annyit, hogy tézise ezúton is bizonyítható legyen. 

Leccóban már régóta emlegetik ezt a történetet” – mondta Donald Sassoon történelemprofesszor is. Idézett egy 2016-os cikket, amelyet egy helyi olasz hírportálon közölt egy leccói tudós, aki a Pizzorusso által feljegyzettekhez hasonló földrajzi jellegzetességeket azonosított.

Pizzorusso úgy hiszi, következtetése kevésbé a művészetről, mint inkább az emberről szól. A Mona Lisa nemcsak Da Vinci festői képességeit mutatja, hanem azt is, milyen fáradhatatlanul tanulmányozta a geológiát is;

bármikor lefestett egy sziklát, az pontos volt”.

 

 

Összesen 379 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 01:59
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­k­­e­l­d­­ ­a­­ ­s­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­u­­n­­c­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
2024. május 27. 02:33 Szerkesztve
Egy középkori kuplerűájban, festett háttérkép előtt.... (én még azt is eltaláltam, hogy kevesellte a zsét és azért fitymálóan mosolyog)
miklosbrauner-2
2024. május 27. 02:20
Újságírás, eh? (Kanadaiasan...) Könyörgőm, a geográfia (földrajz) nem egyenlő a geológiával (földtannal).
Akitlosz
2024. május 26. 22:40
Széken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!