Leszakadt a Titanic orrának korlátja: megdöbbentő fotók az óceán mélyéről

2024. szeptember 05. 06:17

A Titanic pusztulása mögött egy vasevő baktérium áll, amely 2035-re teljesen megsemmisítheti a roncsot.

2024. szeptember 05. 06:17
null

Nyitókép forrása: A Szórakozás Magyarul Youtube-oldala

A Titanic roncsai egyre rosszabb állapotban vannak, derül ki egy új vizsgálatból. A hajó ikonikus orrának korlátja már nagyrészt leszakadt, de egy régóta eltűnt szobordíszt is sikerült megtalálni. Az új felvételek alapján a hajó egyre kevésbé emlékeztet egykori önmagára, és közeledik az a pillanat, amikor teljesen az enyészeté lesz – írta meg az Origo.

A Titanic orrának korlátjához kapcsolódik a filmtörténelem egyik legismertebb jelenete, amelyben Jack és Rose – Leonardo DiCaprio és Kate Winslet alakításában – szerepeltek. Azonban a friss képek szerint a hajó ezen része mára erősen rozsdásodott és szinte teljesen leszakadt.

 A nyáron készült felvételeken jól látható, hogy a hajó orrának 4,5 méteres darabja a tengerfenékre zuhant.

Az expedíciós csapat figyelmeztet: már csak idő kérdése, hogy az egész hajó végleg összeomoljon. „Meddig létezik még a Titanic? Sajnos nem tudjuk, de valós időben figyeljük az eseményeket” – mondta Tomasina Ray, az expedíciót vezető RMS Titanic Inc. igazgatója. 

A kutatók úgy vélik, hogy a Titanic orrának korlátja két évvel ezelőtt törhetett le. 

A hajó 1912. április 14-én ütközött jégheggyel, és másnap hajnalban kettétörve süllyedt az óceán fenekére, ahol most több mint 3800 méteres mélységben nyugszik, mintegy 900 kilométerre Új-Fundland partjaitól. A roncs évtizedekre feledésbe merült, mígnem 1985-ben egy kutatócsoport rábukkant. A Titanic 1997-es filmváltozatának híressé vált korlátja még ekkor is épségben volt, több mint 70 évvel a tragédia után.

Az RMS Titanic Inc. két robotjárműve idén nyáron vizsgálta meg a roncsot, és kiderült, hogy az orr korlátjának jelentős része mára eltűnt. A terület 3D-s szkenneléséből pedig az derült ki, hogy a korlát egy része a tengerfenékre zuhant, valószínűleg két évvel ezelőtt.

A Titanic pusztulása mögött egy vasevő baktérium áll, amely 2035-re teljesen megsemmisítheti a roncsot. 

A baktériumot 2010-ben azonosították, és Halomonas titanicae néven nevezték el. A hajó orra már 2022-ben elkezdett eldeformálódni az erózió következtében, és a roncs összeomlása csak idő kérdése.

A kutatók a teljes pusztulás előtt igyekeznek minél több értéket megmenteni a roncsból, és folyamatosan dolgoznak az ezzel kapcsolatos terveken. Az RMS Titanic Inc. szerint az erózió pozitív hozadéka, hogy az új nyílások révén könnyebb hozzáférést nyerhetnek a hajó belsejébe, ami új felfedezéseket tehet lehetővé.

Az idei expedíció során a két automata tengeralattjáró több mint kétmillió képet és 24 órányi HD-filmet készített a roncsról. A vállalat jelenleg ezek elemzésén dolgozik, és remélik, hogy felhasználhatják az adatokat a Titanic részletes 3D-s modelljének elkészítéséhez.

***

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2024. szeptember 05. 08:32
Eddig mit ettek azok a baktériumok ott a sötétben, 3800 m mélyen? Hogyhogy nem haltak éhen?
Halder_1899
2024. szeptember 05. 08:18
Jó lenne már békén hagyni. 1500 ember temetője. Nyugodjanak békében !!!!!!!!!!!
Fegyenc8
2024. szeptember 05. 07:15
Mégis mi a f..ra számítottak?
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 05. 06:28
Bulvárosodás ON.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!