Kié a kultúra és mi az a kultúrharc? Avagy meg kell szabadítani a kultúránkat a megszállás alól

2024. július 25. 18:17

Kacsoh Dániel Megadja Gábort és Tősér Ádám filmrendezőt kérdezte Tusványoson.

2024. július 25. 18:17
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: a szerző felvétele

 

Kacsoh Dániel moderálásával arra kereste Megadja Gábor, a Századvég Alapítvány kutatóintézeti igazgatója és Tősér Ádám filmrendező a választ, hogy mi az a kultúra, és hogy az egyáltalán kié. Pontosabban, hogy mi a kultúra 2024-ben?

Tősér kifejtette, hogy minden, ami körülvesz minket, része a kultúránknak: a ház, a ruha, frizura és minden, amit mi alkottunk és az mások számára látható. Megadja szerint is kiterjesztett módon kell értelmezni a kultúra fogalmát. 

A kultúra a mindennapi élet, az, hogy hogyan viszonyulunk egymáshoz. Vagyis az ember alkotta világ.

Majd kifejtette, hogy nem szereti a kultúrharc kifejezést.

Tősér felidézte, hogy a szocializmusban volt egy kultúrharc, mivel a magyar kultúrát tudatosan próbálták átalakítani, aminek részeként elvették az ünnepeket és új ünnepeket adtak. Szerinte ez volt a kultúra agresszív letámadása, s az a baj, hogy a rendszerváltás után ezt nem próbálták teljesen visszarendezni. Úgy vélte, napjainkban is maradtak olyan elnevezései egyes köztereknek, amelyek méltatlanok, és leszögezte:

Meg kell szabadítani a kultúránkat a megszállás alól.”

Megadja elmondta, mindig volt olyan, hogy a meglévőt lecserélték, gondoljunk csak a francia forradalomra. Amerikában a gazdaság helyett, a kultúrában akartak forradalmat végrehajtani, ezért elfoglalták az egyetemeket és oktatás helyett ideológiát kezdek tanítani. Mindezt úgy, hogy áldozati csoportokat alakítottak ki. 

Vannak olyanok, akik a kultúra ellen harcolnak. Olyanok is kellenének, akik meg mellette teszik ezt.”


Kacsoh Dániel kérdésére, hogy van-e olyan, hogy fideszes kultúra, Tősér, a Blokád film rendezője kijelentette, hogy „ez röhejes”. A problémát ő abban látja, hogy többen akarnak megélni a kultúrából, mint amennyit a kultúra el tud tartani. S egyesek ezt ideologizálják. 

„Hülyeség az, hogy Fideszes kultúra!” – fogalmazott Megadja, aki szerint magyar vagy esetleg európai kultúráról érdemes beszélni.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a Blokád című film egy híd szerepét tölti be, amely összeköti a generációkat és a politikai oldalakat.

Tősér kijelentette, problémás, ha a napi politikában megnyilvánul egy művész. Szerinte a műalkotásoknak is időállóknak kell lenniük.

A kultúra össze kéne kösse az embereket.

–mutatott rá.

Megadja erre azt mondta, hogy undorító, amikor a kultúra úgy akar nevelni, mint egy kalapács, és a a woke-ot hozta fel példának.

A moderátor megkérdezte, hogy kinek a dolga a kultúrát kifizetni: az államnak, a fogyasztónak vagy az üzleti világnak?

A beszélgetők abban egyetértettek, hogy a magyar piac olyan kicsi, hogy az állam finanszírozza a kultúrát. És ismét kijelentették, hogy Magyarországon nem kultúrharc van, hanem „kenyérharc”.

A beszélgetést a Blokád film ébresztette gondolatokkal zárták, amikor Tősér kijelentette, hogy 

Göncz Árpádnak semmi keresnivalója a magyar hősök között.

Ebben mind a hárman egyetértettek.

Kacsoh Dániel kollégánkkal az előadás előtt készült interjú itt nézhető meg:

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­é­k­­­e­l­d­ ­a­ ­s­­z­­­e­­x­i­ ­­p­­­u­­n­­c­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 25. 21:11 Szerkesztve
Nesze semmi, fogd meg jól! Persze, nem kizárt, hogy tudatosan. Nemrég hallottam egy kompetens személytől, hogy a Fidesz lemondott a kultúrharcról és vele a tömegek formálásáról, műveléséről, neveléséről, azokkal felesleges foglalkozni, egyszerűen azzal a szarral kell etetni őket, amit hajlandóak megzabálni és oda tódulnak, ahová kell; a hangsúlyt az elitképzésre (azaz káderképzésre) helyezik, állami forrásokból ki akarják nevelni a saját szűk, hozzájuk hűséges politikai és kulturális elitet, akik a megfelelő pozíciók betöltésére és a szükséges befolyások megszerzésére is alkalmasak --- ezt hívják jezsuita módszernek.
uranvaros
2024. július 25. 19:37
Jó, hogy most beszélnek kultúráról, mikor már pofozkodnak, lövöldöznek mindent tudunk MP és VJudit belügyeiről és hangos lárma tölti be a mindennapjainkat fülhallgatóval vagy anélkül. Szvsz hosszú út vezet a kultúráltság elsajátításához, elég ha csak az itteni kommentfolyamot olvasgatja az ember. Nekem a kultúra energiát ad, s megosztásával egyre több lesz :)
alexandrosz-2
2024. július 25. 19:31 Szerkesztve
A zsidó gyarmaton, koszhadt, deviáns, antimagyar zsidókkal nem lesz soha magyar kultúra. A zsidócsicska zsidesszel még ennyi se, mint, ami megmaradt, véletlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!