Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Biztos, ami biztos: kétszer is díszpolgárrá avattak egy görögkatolikus bíborost Marosvásárhelyen

2024. július 04. 14:24

Ezúttal post mortem.

2024. július 04. 14:24
null

Nyitókép: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Alexandru Todea görögkatolikus bíborost az elmúlt hétvégén másodszor is Marosvásárhely díszpolgárává avatták, immár post mortem – írja a Székelyhon.

A marosvásárhelyi városháza szerint mulasztás történt, és a felelőst meg fogják büntetni.

A portál kifejti: Marosvásárhelyen a díszpolgári címeket 1997 óta ítélik oda, olyan személyeknek, akik jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez. Ahhoz, hogy valaki díszpolgárrá válhasson, három személy kell javaslatot tegyen rá, továbbá az érintett, vagy ha ő már nem él, a hozzátartozói el kell hogy fogadják az elismerést. 

A végső döntést a város önkormányzati képviselő-testülete hozza meg úgy, hogy megszavazzák a díszpolgári címre javasolt személyek jegyzékét. 

Forrás: Wikipédia

Utolsó percben szavaztak 

A Székelyhon értesülései szerint idén későn, sürgősségi napirendi pontként került a díszpolgári jegyzék a marosvásárhelyi tanácsosok elé. „A városnapok részeként június 30-án, vasárnap avatták díszpolgárrá a javasolt személyeket, az erről szóló döntés pedig mindössze két nappal korábban, pénteken született meg” – írja a portál.

Azt is hozzáteszik, hogy a tanácsülésen a díszpolgári jegyzéken eredetileg hét név szerepelt. 

Kelemen Márton ülésvezető azt javasolta, hogy kerüljön fel a listára Bölöni László marosvásárhelyi labdarúgó, edző is. 

Ekkor szólalt fel Claudiu Maior tanácsos, azt kérve, hogy ha Bölöni felkerül, akkor egészítsék ki a jegyzéket két görögkatolikus egyházi képviselővel is: Alexandru Todea görögkatolikus bíborossal és Iosif Pop görögkatolikus pappal. A portál szerint a tanácsülésen az illetékes szakosztály képviselője azt mondta, „hogy mindhárom személy esetében teljes az iratcsomó, továbbá minden javaslat és engedély megvan ahhoz, hogy díszpolgárra avassák őket”. 

Végül a tanácsosok elfogadták a jegyszék kiegészítését, így tízre gyarapodott a díszpolgárok száma. 

Keresik a felelőst 

A Székelyhon elárulja: a díszpolgári kitüntetéseket vasárnap adták át egy ünnepély keretében, Alexandru Todeát az unokája képviselte, de jelen voltak a görögkatolikus egyház képviselői is. 

A marosvásárhelyi városháza kedden jelezte egy közleményben: tévedés történt, hiszen – mint utólag kiderült – Todea bíborost még életében, 1997-ben a város díszpolgárává avatták.

A marosvásárhelyi városháza sajtóirodája közölte: „Mivel a határozat elkészítéséért, ellenőrzéséért és végrehajtásáért felelős osztály nem ellenőrizte elég alaposan az egyes jelöléseket, sajnos ez a súlyos hiba történt, amiért elnézést kérünk Marosvásárhely lakóitól az okozott kellemetlenségekért. Ugyanakkor az ügyet kivizsgáljuk, és a felelős személyt büntetésben részesítjük.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2024. július 04. 15:11
BezzegRománia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!