Bayer: A Facebook a világ romlásának első grádicsa

2024. július 25. 17:43

Bayer Show: A Tusványosi kendőzetlen. Tudósítás.

2024. július 25. 17:43
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Fidesz alapításának ikonikus napjáról anekdotáztak a párt alapítói, Fodor Gábor és Bayer Zsolt. Fodor Gábor felidézte, 1988. március 30-án a Bibó kollégiumban arról vitatkoztak, hogy legyen-e benne a „szocialista” szó az alakuló szervezet nevében. Orbán Viktor, akinek harcias véleménye már akkor is megmutatkozott, határozottan ellenezte ezt. Fodor kiemelte, hogy abban az időben egy ilyen szervezet alapítása nem volt veszélytelen, ezért mindig felkészültek arra az eshetőségre, hogy esetleg elviszik őket.

Az alapítók gyorsan áttértek a liberalizmusra, és hosszasan elidőztek ezen a témán. Bayer Zsolt szerint akkoriban mindenki, aki utálta a rendszert, liberálisnak vallotta magát. Fodor Gábor hozzátette, hogy bár a liberalizmus szó jelentése megváltozott, az alapelvek nem: ma is a szabadságjogokra vonatkozik.

Fodor Gábor szerint a woke bizonyos értelemben hasznos lehet, mivel kritikai attitűdre és múltunkkal való szembenézésre ösztönöz. Azonban a vélemények korlátozásával nem ért egyet. Kijelentette:

manapság egy konzervatívval sok mindenben egyet tudnak érteni, például a woke és a cancel culture elleni küzdelemben.

A beszélgetés moderátora, Nagy Károly, a Transzparens Újságírásért Alapítvány vezetője felvetette a kérdést: a nemzetállamok vagy az európai egyesült államok jelentik a megoldást? Bayer Zsolt határozottan elutasította a globalizációt és az európai egyesült államok gondolatát, és hangsúlyozta a vallási, nemzeti és nemi identitás fontosságát. Fodor Gábor szerint azonban a nemzetállamok szuverenitása és az európai egység nem zárják ki egymást. Szerinte bizonyos kérdésekben szükség van az egységes fellépésre, mint például a közös uniós hadsereg kialakításában.

Bayer: sikítófrászt kapok a szociális médiától, szerintem ez a világ romlásának az első grádicsa.”

Bayer emellett a szociális médiát a glabalizmus egyik jó példájának tartja. Majd kifejtette, Francis Fukuyama is arról nyilatkozott, hogy a liberalizmus napjainkban eltávolodott az eredeti filozófiai alapvetésétől, most inkább a woke, az LMBTQ és a cancel culture ideológiákkal azonosul.

A beszélgetés rávilágított arra, hogy bár a Fidesz alapítói között is vannak nézeteltérések a liberalizmus és az európai integráció kérdéseiben, mindketten elkötelezettek a szabadságjogok és a nemzetállami szuverenitás mellett. Az ilyen viták és eszmecserék továbbra is meghatározóak maradnak a politikai diskurzusban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az előadás előtt a HírTv interjút készített Fodor Gáborral, ami itt nézhető meg:

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­k­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­­s­z­e­­x­i­­ ­­p­­­u­­­n­c­­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Intel
2024. július 25. 20:33
HaHa! Jót vitáztak. Közben a döntések Brüsszelben már megszülettek. Nincs pénz, van elszigetelés, kizárás, kitaszítás. Matyarország már csak papiron tagja az EU-naok. Pénzügyi, politikai és más gyakorlati szempontból nem. Ez nem értékítélet csak kórisme.
zakar zoltán béla
2024. július 25. 20:32
Fodor NYET!
google-2
2024. július 25. 20:08
Akik Egyesült Európát akarnak, azok miért ragaszkodnak az önkormányzatokhoz? Egyes ügyeket miért jó lokálisan, míg a nagyobbakat miért kellene globálisan, ugyanarra a kaptafára húzva megoldani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!