Felkészültek a legrosszabbra: F-16-osok cirkálnak Lengyelország légterében

2024. január 03. 07:31

Az ország január 2-án reggel döntött vadászgépek mozgósításáról, mivel az orosz erők újabb nagyszabású légi támadást indítottak Ukrajna ellen.

2024. január 03. 07:31
null

Ahogy azt korábban megírtuk, Oroszország január 2-án újabb nagyszabású légitámadást hajtott végre Ukrajna ellen. A támadásra válaszként Lengyelország két pár F-16-ost vezényelt a lengyel-orosz határ közelébe, hogy megvédje a légterét. A műveletet a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága megerősítette az X-en is – írta meg The Kyiv Independent.

A lengyel légtér biztonságának biztosítása érdekében két pár F-16-os vadászgépet és egy szövetséges légi utántöltő repülőgépet aktiváltak

– jelentette a műveleti parancsnokság. A repülőgépeket január 2-án kora reggel indították el a laski és krzesiny bázisokról.

„Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy az Orosz Föderáció intenzív hosszú távú légiközlekedési tevékenységét figyelik meg, amely az Ukrajna területén végrehajtott csapásokhoz kapcsolódik” – áll a közleményben. Mindemellett a lengyel kormány beidézte Andrej Ordash orosz ügyvivőt, hogy magyarázatot adjon a korábbi, december 29-i incidensre, amelyben egy légi tárgy, valószínűleg egy orosz rakéta három percre belépett a lengyel légtérbe.

Az orosz állami média szerint Ordash azt mondta, hogy a Kremlnek nincs magyarázata, hacsak Lengyelország nem szolgáltat „konkrét bizonyítékot” arra, hogy valójában orosz rakéta volt. Wladyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes újságíróknak azt mondta, hogy az Oroszországból érkező további határsértésekre „erősebb reakcióval” fognak reagálni.

A keddi orosz rakétatámadás nem az első eset volt, ami fokozott védelemre késztette a lengyeleket, ugyanis (feltehetőleg) egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe a határ ukrán oldaláról egy drón- és rakétatámadás során december 29-én, ami szinté arra késztette Lengyelországot, hogy magas készültségbe helyezze légvédelmét.

***

Nyitóképen Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2024. január 03. 11:46
Ezek meghülyültek mióta ez az idióta libsi osztja az észt Lengyelországban.
orwell-1985
2024. január 03. 11:21
Zelenskij akkor is hazudik ha kérdez de amikor lengyelországba becsapódott a határ mellett az S30 akkor elhittem neki, hogy nem igaz, nem ukránok lőték be hanem az oroszok. A zártosztályú szanatóriumba tarozó Biden, amig még a rakéták maradványi füstölögtek kijelentette, hogy nem az oroszok, az ukránok lőték be de nem szándékossan, meghibásodott. a NATO és a szakértői rájöjjetek arra, hogy ez 100% orosz provokáció, magyarúl cikizés. bölcsen úgy döntöttek a parádés egyenruhába öltöztetett gender tábornokok az ukránok a ludassak és tessék bocsit kérni a lengyelektöl. úgyis az ukrán-orosz háborút proxi háborúnak tituláljuk amire a mi falunkban úgy mondjuk, hogy csallánverés más farkával. most már "nem találtak rakéta maradványokat" (na persze) de válaszúl a levegőbe emeltek 4 drb F16-os vadászgépet (50 éves model) amit ők sem tudnak megmagyarázni miért de csak arra jók, hogy a CO2-őt nyomják a légkörbe. nem látom, hogy Thundberg kisasszony tiltakozna, mégsem harap a kézbe amely eteti
zsuzsa-963
2024. január 03. 11:20
A lengyelek az USA csicskái, pedig tudhatnák, hogy van két szomszédjuk, akikkel jobb lenne jóban lenni, a Nagy Medve és Schiklgruber utódai. Nem kellene kihúzni a gyufát, mert a történelem során ez többször megtörtént, legutóbb Molotov és Ribbentrop idejében. Az észtek is hülyék, addig fogja védeni Észtországot a német hadsereg, míg Észtország neve ismét Német Lovagrend nem lesz.
Türelem
2024. január 03. 10:44
A lengyel náci Tusk mindenre képes.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!