Rekordmagas lehet a részvételi arány a szlovákiai választáson

2023. szeptember 30. 16:24

Érsekújváron már a szavazóhelyiségek megnyitása előtt sorban álltak az emberek.

2023. szeptember 30. 16:24

Az M1 tudósítója szerint a délelőtti órákban legalább tíz százalékkal magasabb volt a részvételi arány, a szlovákiai parlamenti választáson, mint a legutóbb, 2020-ban.

Országszerte reggel 7 órakor kezdődött meg a választás, de helyi információk szerint Érsekújváron már a szavazóhelyiségek nyitása előtt sorban álltak az emberek. Dunaszerdahelyen 15 óráig a szavazók 25-30 százaléka adta le a voksát, de többségében idősek és középkorúak. 

A Mandiner információi szerint az önkormányzati, nem hivatalos adatok alapján jóval magasabb a részvétel, mint 3 éve. A szavazók aránya az 1998-as rekordévet közelíti, és akár 70 százalék fölé is mehet.

Legutóbb szintén magas részvételi arányról számoltak be napközben. Három éve Pozsonyban 13 órakor már a választók 50 százaléka az urnákhoz járult. Akkor 65,8 százalékos volt a részvételi arány. Idén még többre számítanak a migrációs válság növekedése és az orosz-ukrán háború miatt. A magyar Szövetség szempontjából fontos, hogy a részvétel ne csak az ország északi, de a déli részén is magas legyen.

A szavazófülkék hivatalosan 22 órakor zárnak, de meghosszabbították a szavazási időt 22:25-ig, miután egy szavazatszámláló bizottsági tag rosszul lett, a kampánycsöndet pedig 22:40-ig, ami azt jelenti, hogy az első hivatalos eredmények csak ezután fognak érkezni, számolt be az Új szó.

(MTI)

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2023. szeptember 30. 20:20
Ha az egyes mérések szerint 8 más kutatások alapján 10 %-os magyarság képtelen megugrani a küszöböt, akkor, sajnálom hogy ezt kell mondjam, de csak maguknak köszönhetik ha felettük döntenek. Végre egy magyar szövetség indul. Ideális esetben lehetnének a mérleg nyelve egy nemzeti - liberális koalícióban vagy azt kívülről támogatva. Nem lehet mindig a sorsot és Trianont hibáztatni, tenni kell magukért.
Kybon
2023. szeptember 30. 19:37
Ha "rekordmagas" volt a részvétel a Déli CseszloPák alakulatban, az azt is jelenti, hogy baromi sok idióta akarja a woke-gender-lmbtq+- káoszt...!
adrás
2023. szeptember 30. 18:00
Teljesen mindegy hogy kinyeri, a szlovák politika nem fog változni a nyakamat rá,mivel koalíciót kell kötni. Majd megint megy a Tili-toli, ködösítés. Egy kis baksis azt majd urzi mama megoldja!
Mandiner444hu
2023. szeptember 30. 17:52
Demokratikus pezsgés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!