Lefestették a kétnyelvű útjelző táblák magyar nyelvű feliratait egy erdélyi településen

2023. július 29. 22:03

A Kovászna megyei prefektúra a rongálóknak adott igazat.

2023. július 29. 22:03

Ismeretlen elkövetők lefestették a települések magyar nevét a Kovászna megyei Bodzafordulón található kétnyelvű útjelző táblákon, írja a Főtér.

A település polgármestere, Radu Urda jelentette az esetet a Kovászna megyei prefektúrának, akik úgy reagáltak, hogy a szóban forgó táblák nem megfelelően voltak kihelyezve. Ezt azzal indokolták, hogy „a törvény értelmében csak a település be- és kijáratánál lévő helységnévtáblákat lehet két nyelven feliratozni”.

A polgármester egy Facebook-bejegyzésből kiderül, azt is

 

megállapították, hogy Bodzafordulón a magyar lakosság aránya mindössze 0,34 százalék, ami a kétnyelvű táblák kötelező felszereléséhez szükséges 20 százalékos küszöbérték alatt van – tehát sehova sem kell magyar tábla.

 

A polgármester hozzátette, hogy Kovászna megye prefektusa az Országos Útügyi Hivatal sepsiszentgyörgyi kirendeltségéhez fordult, hogy a jelenlegi táblákat a törvénynek megfelelően cseréljék.

A rongálás időpontja egyébként pont a román himnusz napjára esett, ami szintén azt bizonyítja, hogy a háttérben magyarellenes indulatok húzódnak meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. július 30. 13:08
A kakadu mit nyilatkozott erre? Ja, semmit?
madas
2023. július 30. 11:09
"Bezzeg románia" egy intoleráns magyarellenes fasiszta ország, de az EU-t ezt nem zavarja, mert a mindenkori román kormány mindig tudja, hogy kinek a seggét kell nyalni.
Pragmatikus
2023. július 30. 10:55
Sajnos, ez az eset egyfajta szimbólum is lehet, arra vonatkozóan, hogy mi fog történni a trianon után kívül rekedt Magyarsággal, ha nem támogatjuk őket. Abban a faluban már messze 1 % alatti az arányuk. (Gyanítom, ennél bukarestben is jobb az arány)
Genusnextgen
2023. július 30. 08:05
A kipcsak-cigány folyamatos szarkavarása Kárpátalja után Romániában is beérni látszik. Úgy néz ki mindkét ország polgársága kezdi átvenni a magyar álláspontot, miszerint idegen államok ne szóljanak bele a belügyeinkbe szoponcok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!