A világ Izrael ellencsapására vár: jön az újabb háború?

2024. július 29. 09:18

A Hezbollah nevű síita terrorszervezet rakétacsapásában 12 gyermek és tinédzser halt meg. Izrael kemény választ ígér, a Nyugat egy újabb háború kitörésétől tart.

2024. július 29. 09:18
null

 Nyitókép: Jalaa MAREY / AFP

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: szombat este a Hezbollah rakétája csapódott be a Golán-fennsíkon található Majdal Shams drúz faluban. A robbanásban 12 gyermek és tizenéves halt meg, akik éppen egy focipályán játszottak. Az Izraeli Védelmi Erők később megerősítették, hogy a rakéta iráni gyártmányú volt, és a dél-libanoni Shebaa falutól északra fekvő területről indították – számolt be a JNS. 

Herzi Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke a rakétatámadás helyszínén szombat este azt mondta:

 Pontosan tudjuk, honnan indították a rakétát. A focipályán talált maradványok megerősítik, hogy ez egy Hezbollah-rakéta volt, pontosabban egy Falaq rakéta 53 kilogrammos robbanófejjel.” 

A libanoni síita terrorszervezet a bizonyítékok ellenére tagadta, hogy ők lőtték volna ki a rakétát. A tagadásnak vélhetően az az oka, hogy az áldozatok kivétel nélkül muszlim gyerekek voltak. 

A Hezbollah egy libanoni székhelyű síita-iszlamista terrorszervezet, amelyet Irán legerősebb proxi hadseregeként tartanak számon. Október 7-ét követően közel százezer észak-izraelit kellett kitelepíteni, mivel a terroristák folyamatosan lövik a határ menti területeket. A Hezbollah támadásaira eddig Izrael korlátozott légicsapásokkal válaszolt. A szombati támadás brutalitása miatt sokan arra számítanak, hogy Izrael kemény választ fog adni, a kérdés csak az: vajon háború követi-e az ellencsapást?

A Golán-fennsíkot 1967-ben foglalta el Izrael Szíriától, majd később annektálta a területet. A Trump-adminisztráció elismerte, hogy a terület Izraelhez tartozik, azonban a nemzetközi közösség „megszállt területként” tartja számon. A fennsíkon 50 ezer ember él, 50-50% arányban drúzok és izraeliek. A Golán drúz lakosai és Izrael között vegyes a kapcsolat, de az ország más területein élő drúzok jó kapcsolatot ápolnak a zsidó állammal, és nagy számban jelentkeznek az izraeli hadseregbe is. 

Válaszra várva

A csapást követően a libanoni terrorszervezet megelőző jelleggel kiürített néhány kulcsfontosságú helyszínt az ország déli részén és a keleti Bekaa-völgyben, mert egy nagyszabású izraeli támadásra számítanak – számolt be a BBC. 

Izrael miniszterelnöke gyorsan visszatért az Egyesült Államokból, hogy személyesen vezesse a biztonsági kabinet ülését.  

Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy a Hezbollah „súlyos árat fog fizetni.”

Izrael azonban tudja, hogy egy háború pusztító lenne – írja a BBC. A Hezbollah a legerősebb nem állami szereplő a térségben, arzenáljában a becslések szerint 150 ezer rakéta található. Ráadásul ott áll mögötte Irán, ami néhány hónapja bebizonyította: nem riad vissza attól, hogy rakéták százait lője a zsidó államra. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az izraeli katonai elemzők azonban határozott válaszra számítanak, mivel a Hezbollah tudatosan polgári területre lőtt. A támadás eltér a Hezbollah korábbi, kiszámítható mintájától, amelynek leginkább az volt a célja, hogy elvonja Izrael figyelmét Gázáról. 

Yossi Kuperwasser IDF tartalékos dandártábornok, a Jerusalem Center for Public Affairs kutatója a JNS-nek elmodta: 

minél közelebb kerül Izrael Gázában a céljai teljesítéséhez, a Hezbollah annál inkább fokozza a tevékenységét. 

„Az elsődleges célnak egyértelműnek kell lennie: súlyos csapást mérni a Hezbollahra, hogy megmutassuk, nem nézünk el egy ilyen szörnyű tettet” – jelentette ki Kuperwasser. 

A drúz gyerekek temetése Izraelben (Photo by Jalaa MAREY / AFP)

A Nyugat nem akar újabb háborút

Nyugati diplomaták az izraeli sajtónak elmondták, hogy jelentős erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy olyan izraeli reakciót, amely egy teljes körű háborút váltana ki Libanonnal – írja a Times of Israel. 

Az Egyesült Államok közölte, hogy Washington a szombati „szörnyű” támadás óta tárgyalásokat folytat izraeli és libanoni kollégáival, és diplomáciai megoldáson dolgozik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Washington nem akarja a konfliktus további eszkalálódását.

Harag és bánat a drúz falvakban

A Golán-fennsíkon fekvő Majdal Shamsban vasárnap több ezren gyűltek össze annak a 10 gyermeknek a temetésre, akik a szombati támadásban haltak meg. Egy áldozatot máshol temettek, egy másik fiúnak pedig nem találták meg a holttestét. 

Majdal Shams és a környező drúz falvak – Buq'ata és Masa'ada – lámpaoszlopain fekete zászlók lengtek, és a temetés idejére az összes helyi üzlet bezárt. A temetésen az áldozatok családtagjai drúz szokás szerint szinte mozdulatlanul és többnyire némán álltak.

A Times of Israel a helyieket kérdezte a tragédiáról: volt, akik Izraelt vádolták az esetért, mások ellencsapást követeltek a Hezbollah ellen. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. július 29. 14:14
-------------- Sz.v.v.Hol vannak a túszok? Az izraeli hadseregnek parancsa volt október 7. után: Egyetlen autó nem térhet vissza élő túszokkal a kérdéses területről. És közben az izraeli hírszerzés csendes álmát aludta, szokás szerint, jellemzően.
Tasi János
2024. július 29. 13:50
Vagy lehet, hogy azért tagadják a támadást mert valóban nem ők követték el? Minek tettek volna ilyet? Lehetett valami értelme annak, hogy egyáltalán abba az irányba lőjenek?
karakter-2
2024. július 29. 12:36
Egyesek szerint a focipályát izraeli (vaskupola) rakéta találta el. Jó lenne, ha a zsidók befejeznék az összevissza hazudozást és fenyegetőzést.
gyzoltan-2
2024. július 29. 11:18
"A világ Izrael ellencsapására vár:" -hát várja a fene, csak biztosak vagyunk benne, hogy bekövetkezik..! A zsidóság mindig kész az ellencsapásra, felajzva várja a lehetőségeket, mikor nagyot üthet a nem eléggé készséges behódolókon..! Szegényeknek nehéz türelemmel kivárni, így néha az okokat is nekik kell generálni... Nekünk is itt Magyarországon, jó lesz észben tartani, hogy immár a zsidó hazában élünk, és holmi lázadozással jobb, ha Gáza tragikus sorsát nem vonzzuk a fejünkre..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!