Elszenvedte első vereségét a sakkolimpián a magyar válogatott

2024. szeptember 16. 21:56

A magyar küldöttség 3-1-re kikapott Indiától.

2024. szeptember 16. 21:56
RAPPORT Richárd

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A magyar férficsapat a 6. fordulóban elszenvedte az első vereségét a Budapesten zajló sakkolimpián – közölte a Magyar Nemzet. Rapport Richárd és Lékó Péter remizett, Szanan Szjugirov és Gledura Benjámin kikapott, így lett 3-1-es vereség a vége India ellen. Ezzel még hiba lenne temetni a magyar éremesélyeket, hiszen India egyelőre kiemelkedik a mezőnyből, és a keddi szünnap után még öt forduló következik. Női együttesünk 2-2-es döntetlenre végzett Peruval. 

Rapport Richárd viszonylag szolid változatott választott a világbajnoki kihívó Gukesh ellen, s Lékó Péter, valamint Gledura Benjámin is inkább biztonságra törekedett. 

Ebből akár a csapattaktikára is következtethettünk: hiszen egyedül Szjugirov vállalt bonyodalmakat. Szűk háromórányi játék után biztatóan állt a mérkőzés, hiszen úgy tűnt, Rapport, Szjugirov tartja az egyensúlyt, s amennyivel Gledura kicsit gyengébben, Lékó viszont jobban állt. 

Rapport partija hamarosan döntetlenre is végződött. 

Időzvarban aztán Szjugirov sajnos hibázott és nagyon gyanús végjátékba sodródott, s ugyanezt mondhattuk el Gleduráról is. Praggnanandhaa és Lékó mintha kivárásra játszott volna: egyikük sem akarta megbontani az állást. Valószínűleg a másik két játszmától tették függővé, hogy kiélezzék-e a küzdelmet. Ám erre nem volt szükség, mert előbb Gledura, majd Szjugirov védekezése is összeomlott, ezért Lékóék is döntetlenre adták a játszmát. Így alakult ki a 3-1-es vereség.

Miután a Kína–Vietnám mérkőzés 2-2-es döntetlenre végződött, India így már egyedül áll az élen a maximális tizenkét ponttal.

Sakkolimpia, 6. forduló, a magyar csapatok eredményei:

férfiak:
Magyarország–India 1-3
Banglades–Magyarország B 2-2
Magyarország C–Thaiföld 3,5-0,5

nők: 
Magyarország–Peru 2-2
Franciaország–Magyarország B 3,5-0,5
Dominikai Köztársaság–Magyarország C 2,5-1,5

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2024. szeptember 17. 18:18
Ez benne volt, vagyis a vereségnek itt jóval nagyobb esélye volt, mint a döntetlennek vagy hogy győzünk. Összességében azonban nagyon szép a mérlegünk.
gyaloggos
2024. szeptember 17. 12:52
Búvár Kund ! JÓL tudod! "Ha jól tudom India az olimpia egyik legnagyobb esélyese"
2024. szeptember 17. 09:18
Rapport és Lékó lényegében "hozta" magát az 1. és a 2. táblán--India ellen is. Viszont a 3.táblás játékosunk de különösen a 4. táblás Gledura Benjámin befuccsoltak, itt különösen utóbbi veresége igen fájó..Talán nem is Őt--G.-t--kellett volna ott szerepeltetni a ravasz és érett indiai játékossal szemben, hanem esetleg Berkes-t, aki ott legalább egy X-re jó lett volna....Persze a csapat akkor is kikapott volna a favorit és bombaerős indiaiaktól, csak akkor nem 3:1-re, hanem 2,5: 1,5-re.
2024. szeptember 17. 05:12 Szerkesztve
Gratulálok a magyar A és B csapatnak! Bár így, hogy az oroszok nincsenek, így szerintem hivatalosan nem lehetne sakkolimpiának nevezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!