A NATO felmérte Európa védelmi képességeit, és elborzadt

2024. július 25. 10:54

Százezrek hiányoznak. Nem euróban: emberben. Fegyverben, hadianyagban még több – és ezen csak tovább rontott az ukránoknak való osztogatás.

2024. július 25. 10:54
null

Nyitókép: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

***

Hatalmas lyukak tátongnak a védelmi rendszeren, több százezer katona kellene egy estleges támadás megállításához – állapította meg az Euractiv beszámolója alapján a NATO katonai vezetői.

A lap emlékeztet: a NATO-vezetők tavaly állapodtak meg a védelmi képességek felturbózásáról az orosz agresszió miatti félelmek miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, abban azonban nem sikerült megegyezni, a minimális követelményeket azonban mostanság küldték szét a tagállamoknak – erről és más érdekes adalékokról beszélt a lapnak névtelenül nyilatkozó katonai szakértő.

A minimális követelmények részletezik a NATO-hadseregek hiányosságait a kulcsfontosságú területeken, és azt is hozzáteszik, mennyibe kerülne megoldani őket – ezekből lennének kötelező érvényű célok a jövőben.

A Reutersnek nyilatkozó tisztviselők hat területet azonosítottak: a légvédelem és a nagy hatótávolságú rakéták hiánya, a csapatlétszám, a lőszer, a logisztikai problémák és a biztonságos digitális kommunikáció hiánya a harctéren.

Trump lehetséges győzelmétől – s így a szövetség gerincét alkotó amerikai haderő szerepének csökkenésétől – való félelem mellett ugyanakkor abban megvolt az egyetértés, hogy az amerikai elnökválasztás kimenetelétől függetlenül a kontinensnek meg kell emelnie katonai kiadásait.

Ezt is ajánljuk a témában

Márpedig ez sok esetben meg fogja haladni a GDP eddig előirányzott – és eddig is sok állam által be nem tartott – 2 százalékos ráfordítását. Ezt nem lesz könnyű eladni a közvéleménynek demokratikus országokban, ahol a védelmi kiadásokra hivatkozva rendelnének el megszorításokat.

Ezt is ajánljuk a témában

A friss NATO-jelentés szerint Magyarország az élre tört

Bár még nem érte el a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, Magyarország a tavalyi összeg 48 százalékát fordította haditechnikai eszközbeszerzésre és fejlesztésre, ezen a téren pedig abszolút listavezető a NATO-n belül.

Mindez azért is kellemetlen, mert a mintegy 147 milliárd dolláros össz-NATO-ráfordításból az amerikaiak évente mintegy 968 milliárd dollárt költenek (ez nagyjából öt évnyi magyar GDP), a második legtöbbet költő ország, Németország ennek kb. a tizedét.

Márpedig most kelleni fog a pénz – és kelleni fog az ember is.

Ugyanis ahogy a Reuters arról beszámolt, a NATO-szakértők úgy számolnak, 35-50 extra dandárra lesz szükség, hogy ellenálljon egy esetleges orosz támadásnak. Egy dandár 3000-7000 katonából áll, vagyis mindez 105-350 ezer katonát jelent.

Ez egy Németország-méretű állam esetében arányosan egy teljesen új hadosztály felszerelését jelentené.

Emellett Németország példájánál maradva meg kellene négyszerezniük a légvédelmüket – a Patriot-ütegektől a kisebb hatótávolságú rendszereken át mindent – például azért is, hogy megvédjék a területükön ez esetben áthaladó százezres hadsereget, a kikötőket, bázisokat. Ez a hidegháborús készültséghez hasonló fegyverkezést jelentene, különösen azután, hogy a németek a megmaradt 12 Patriot-rendszerükből hármat már elajándékoztak Ukrajnának – most utánrendeltek négyet, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindeközben a logisztika is kihívás lenne, ezt is muszáj fejleszteni: élelem, üzemanyag, lőszer és emberek – katonák a frontra, sebesültek a másik irányba – szállítása. Ehhez nincs elég vasúti kapacitás, különböznek a nyugati és a posztszovjet nyomtávszélességek, és még számos egyéb probléma akad. Ráadásul most a német bázisoktól ezer kilométerrel keletebbre húzódna az esetleges frontvonal, mint a hidegháború idején.

Egyszóval: Európának össze kell magát kapnia, ha jót akar.

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lehigh
2024. július 30. 17:14
Be fogom perelni a NATOT haboruval valo riogatassal!! Tisza Elnoke: Dr. Magyar Peter
Lehigh
2024. július 30. 17:11
Ezt nem uj! Nem tegnap vagy ma kezdodott. Mindenki tudja hogy az Europai hadseregek /PAPIRTIGRISEK /. Miert okoz a vedelmi kiadas novelese megszoritast? Duborog az EUROPAI GAZDASAG AZ UNIO SZERINT. UNIOBAN CSAK TOKELETES ,HIBATLAN DONTESEKET HOZNAK. ORBAN A HIBAS EZERT ,BIZTOSAN!!! SZAKERTOKBOL ALLO UNIOS VEZETES NEM!!
rocktoberi-2
2024. július 25. 14:11
Azt is felmérhetnék a brüsszeli vízfejben, hogy mi az oka annak, hogy az Európai Unió már hosszú ideje évről évre csak veszít a világgazdasághoz hozzáadott százalékából. Vagy ez senkit se érdekel? Fontosabb az, hogy az afrikai csürhe akadálytalanul foglalhassa el Európát és, hogy az LMBTQXYZ….. zakkantak bejárhassanak az óvodákba és iskolákba a friss húst felvilágosítani.
pollip
2024. július 25. 13:20
A NATO komolyan mondja, hogy eddig nem tudta? Ha ez igaz, a NATO egy gittegylet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!