A Fideszben megfújták az ébresztő harsonát

2024. szeptember 16. 17:16

A miniszterelnök megnyilvánulásai azt üzenték, hogy felveszik a kesztyűt a kommunikáció területén.

2024. szeptember 16. 17:16
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

„Az idei kötcsei piknik szokatlannak számított több tekintetben is. Itt rendszeresen, évről évre a Fidesz belső támogatói körének szerveznek zárt körű találkozót, ahol Orbán Viktor beszédet mond. Egyfajta jobboldali Szárszónak is tekinthetjük az összejövetelt, azzal a különbséggel, hogy a sajtó csak a kapun kívül lehet jelen. Általában homály fedi, hogy mi hangzik itt el, legfeljebb utalásokból, hivatkozásokból, kiszivárogtatásokból lehet tudni egy keveset a tartalomról. Idén a miniszterelnök az általa elmondott beszéd részleteiről videókat osztott meg, hosszan válaszolt a sajtó kérdéseire a találkozóra menet, és bejelentette, hogy az ún. „»orosz« módszerre épülő edzéstervvel fogyókúrába kezd. Érdemes megállni egy pillanatra, és a felszín mögé pillantani: vajon mit is jelentenek ezek a szokatlan mozzanatok?

Ahogy a legutóbbi írásomban is utaltam rá, Magyarország komoly bajba került. Elhúzódik a gazdasági válság, várat magára a fellendülés. Az inflációt szerencsére sikerült mérsékelni, de az életszínvonal visszaesését még nem tudta korrigálni a kormány.

A kabinet hibás döntései miatt a magyaroknak kellett a legnagyobb árat fizetni az EU-ban a koronavírus és az orosz–ukrán háború okozta krízis miatt.

Gondban vagyunk a partnereinket tekintve is: aggasztó mértékű konfliktusba kerültünk az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Az EU vezetőinek jelentős része látványosan bojkottálja a magyar soros elnökség rendezvényeit, rekordméretű büntetést kaptunk az unió közös szabályainak be nem tartása miatt, a nekünk járó pénzek meghatározó mennyisége továbbra sem érkezik meg hozzánk, felfüggesztésre kerültek.

Bár a magyar miniszterelnök aktív közreműködésével sikerült létrehozni a Patrióta frakciót az Európai Parlamentben, a konzervatív áttörés elmaradt a kontinensen.

Az USA-ban két hónap múlva elnökválasztást tartanak, és teljesen megváltozott a tavaszra, nyárra jellemző helyzet: akkor a republikánus Donald Trump, most pedig a demokrata Kamala Harris tűnik esélyesnek. Rossz hír ez idehaza, hiszen a demokratákkal – az EU-hoz hasonlóan – teljesen elromlott a viszonya a Fidesz–KDNP-kormánynak, enyhülést az elhidegült kapcsolatokban csak Trump sikere esetén remélhetünk.

Ez a három éve tartó, az életkörülményeinket kedvezőtlenül befolyásoló hazai lejtmenet dobta a felszínre Magyar Pétert és friss pártját, a Tiszát. Az európai parlamenti választáson másodikként befutó formáció a semmiből jött, és továbbra sem tudunk róla semmit sem. A baloldali ellenzéket megsemmisítette, egyedül a Demokratikus Koalíció maradt állva ezek közül a pártok közül. (Az ő helyzetük is egyre nehezebb: ha folytatódnak a mostani tendenciák, akkor nem fognak bejutni a következő Országgyűlésbe.)

Ezt a fajsúlyos tartalmat nélkülöző politizálást a sajtó »influenszer« politikának nevezi, ami eufemisztikus kifejezése az ürességnek, a felszínesebb megoldásoknak.

Kétségkívül világjelenség, nem sok jóval biztató terméke annak a kommunikációs tendenciának, ami a hagyományos újságírás és sajtó eltűnésével kezdődött, és most az okostelefonok és egyéb eszközök iskolai használata körül zajló vitában jelenik meg. A hazai ellenzéki szavazók meghatározó része eljutott oda, hogy ismerhető program, elképzelések és a párt vezetőjével kapcsolatos tapasztalat nélkül bárkire hajlandó szavazni, csak váltsa már le a gyűlölt Orbán Viktort. Ez is komoly válságtünet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy tényleg jobb lesz az általuk elképzelt értékrend alapján, ha ez bekövetkezik. Ennek csak akkor nő meg a valószínűsége, ha tisztában vannak vele, és elvárásokat is támasztanak azzal kapcsolatban, hogy kire és miért adják a voksukat. A Tisza egyszemélyes produkcióból történő átalakítása működőképes közösséggé, politikai párttá viszont azt a rizikót hordozza magában, hogy minél több embert és elképzelést ismer meg a közönség a színeikben, annál nagyobb lesz a csalódottak aránya. Ezért célravezetőbb egyelőre az »influenszer« politizálás.

A kötcsei szezonkezdet erre igyekezett választ adni.

A miniszterelnök megnyilvánulásai azt üzenték, hogy felveszik a kesztyűt a kommunikáció területén.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. szeptember 17. 13:23
"Krupp Skya 2024. szeptember 17. 08:45 • Szerkesztve ---> E mol D dur Aisz mol. ...Nekem Fidesz nem olyan régi szívügyem a vonzalom 2003 ban ütötte fel a fejét, a zenében is van felütés. Akkor mentem nyugdíjba, addig MSZP szavazó voltam, ma már ez szégyen, addig csak kellemetlen volt. Okom is megvolt rá, éves közel 4.000.000 Ft bruttó fizetésre 46 ledolgozott évre a nyugdíjam lett majdnem 75. 000 Ft akkor amikor itt nálunk 1500 Ft volt 1 m3 víz ára. tehát 50 m3 víz ár lett a nyugdíjam Bokros Lalyos jóvoltából ne javítsd ki a Lajost! Panamai helyesírás szerint Lalyosnak kell írni, ezt sem tudtad mi? Mert a zenével megCsurkával voltál elfoglalva." Látod, ez őszinte beszéd! Megtiszteltél vele, hogy elmondtad.
Krupp Skya
2024. szeptember 17. 08:51
cccbasatu 2024. szeptember 17. 08:10 Re tavirózsa Magyarországon világrekord halálozási ráta alakult ki az Orbán kormány Covid éjárvány és oltás hisztije miatt ,azaz importálták a halált és szakszerű járványkezelés helyett megzsarolták,megrémítették az ország lakosságát és caca 40-60000 ember halálát okozták.Nem véletlenül titkosították ezek a bűnözők a kovid járvánnyal kapcsolatos adatokat! Ezt mondják nálatok, nálatok az ÁVH-nál? Érdekes, Körömletépésről, földelvételről egymás akasztásáról nem beszéltek? Akkor az biztos jó volt.
Krupp Skya
2024. szeptember 17. 08:45 Szerkesztve
E mol D dur Aisz mol. Te az voltál, Krupp Skya, az orbánizmusod előtt, SZDSZ-es? Akkor neked a Fidesz, az SZDSZ ex ifjúsági szervezete, régi szívügyed. :-) Én soha nem voltam sem a balnak, sem a libnek még a környékén sem, politikához pedig talán akkor voltam a legközelebb, amikor felkértek MIÉP-képviselőjelöltnek. Nekem Fidesz nem olyan régi szívügyem a vonzalom 2003 ban ütötte fel a fejét, a zenében is van felütés. Akkor mentem nyugdíjba, addig MSZP szavazó voltam, ma már ez szégyen, addig csak kellemetlen volt. Okom is megvolt rá, éves közel 4.000.000 Ft bruttó fizetésre 46 ledolgozott évre a nyugdíjam lett majdnem 75. 000 Ft akkor amikor itt nálunk 1500 Ft volt 1 m3 víz ára. tehát 50 m3 víz ár lett a nyugdíjam Bokros Lalyos jóvoltából ne javítsd ki a Lajost! Panamai helyesírás szerint Lalyosnak kell írni, ezt sem tudtad mi? Mert a zenével megCsurkával voltál elfoglalva.
cccbasatu
2024. szeptember 17. 08:10
Re tavirózsa Magyarországon világrekord halálozási ráta alakult ki az Orbán kormány Covid éjárvány és oltás hisztije miatt ,azaz importálták a halált és szakszerű járványkezelés helyett megzsarolták,megrémítették az ország lakosságát és caca 40-60000 ember halálát okozták.Nem véletlenül titkosították ezek a bűnözők a kovid járvánnyal kapcsolatos adatokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!