Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgura és Valerij Geraszimovra

2024. június 25. 14:16

A volt orosz védelmi minisztert és az orosz vezérkari főnököt háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják.

2024. június 25. 14:16
null

Nyitókép: Mikhail Klimentyev / POOL / AFP

A hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszterre, valamint Valerij Geraszimov vezérkari főnökre. A vád: háborús, valamint emberiesség elleni bűncselekmények. Az ICC keddi közleménye szerint mindketten felelősek abban, hogy civil objektumokat értek támadások Ukrajnában, amelyek során rengeteg civil életét vesztette. 

Az oroszok eddig nem reagáltak a döntésre, az ukránok azonban üdvözölték. Ukrajna emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinyec szerint ezzel országa közelebb jutott ahhoz, hogy igazságot szerezzen.

A testület Vlagyimir Putyin orosz elnök és gyerekjogi biztosa, Marija Lvova-Belova ellen tavaly márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot háborús bűnök és az ukrán gyerekek elhurcolása miatt. Az orosz elnököt a külföldi eseményeken azóta is Szergej Lavrov külügyminiszter helyettesíti.

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alfonzo
2024. augusztus 08. 11:38
látom hogy beszart a két ruszki
Csigorin
2024. június 25. 22:07
mert artatlan civileket raketaztak egy strandon? ja nem, azok az ukranok...
tomekjosef
2024. június 25. 20:22
És mi van Biden alias álmosjoe-val és a többi jómadárral, akik kiprovokálták a háborúkat világszerte?
eljolesz
2024. június 25. 19:05
Ez egyre röhejesebb! Mondanám, hogy önmagukat járatják le, de hát nincs honnan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!