Most jön Le Pen nagy győzelme Macron fölött? – ez a francia választás tétje

2024. május 30. 05:23

Az EP-választás Franciaországban is a nagyvadak összecsapását hozza.

2024. május 30. 05:23
European Parliament elections
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotó: Ludovic MARIN, Miguel MEDINA / AFP

 

Az elmúlt években leegyszerűsödött a francia politika: a helyzetbe került, centrista Emmanuel Macront és elnöki pártját folyamatosan támadja jobbról Marine Le Pen és mozgalma, valamint a másik oldalról a szélsőbal – 

a korszak fő kérdése pedig az, hogy a rendszerkritikus erők felül tudnak-e valamikor kerekedni a rendszer erőin.

Eddig nem tudtak. A 2017-es és a 2022-es elnökválasztást is Macron nyerte Marine Le Pennel szemben, a főhatalom eddig nem tudott a jobboldali kihívó kezébe kerülni. Kérdés, mi lesz majd 2027-ben, amikor a francia alkotmány jelen rendelkezései szerint Macron már nem indulhat harmadszor, Marine Le Pen viszont nekifuthat még egyszer a választásnak.

Ennek egyik főpróbája lehet az idei európai parlamenti választás Franciaországban. 

A jellemzően folyton elégedetlen franciák számos alkalommal kifejezték ellenérzésüket Macronnal szemben, 

gondoljunk csak a lecsúszó és vidéki középosztály sárgamellényes tüntetéseire, vagy a zavargásokra mindig kapható szélsőbal folyamatos aktivizmusára.

A nagy kérdés, hogy ezúttal a Le Pen-féle tömörülés képes lesz-e látványos győzelmet aratni Macron és pártja – a most éppen Renaissance-nak (Reneszánsznak) nevezett és más centrista-liberális pártokkal Ensemble (Együtt) néven koalíciót alkotó mozgalom – fölött.

Jelen állás szerint nagyon is képes lesz. Az utóbbi hónapok felmérései szerint a Nemzeti Tömörülés fölényes győzelmet arathat Macron pártja fölött. A felmérések régóta tartó, egyértelmű trendet mutatnak: Le Pen mozgalma erősödik, Macroné gyengül. Olyannyira, hogy az időközben szintén erősödő baloldal is ott liheg az elnök nyakán, és egy erős hajrával akár a harmadik helyre taszíthatja a közben Európa fővezéreként víziókat alkotó és kinyilatkoztató Macron pártját.

A Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés most 33 százalékon áll, míg a Macron-féle Reneszánsz alig 16 százalékot szerezne,

 a szocalisták pedig 14 százalékot tudhatnak magukénak. Mindezt úgy, hogy a szélsőbalos La France Insoumise is 8 százalékot szerezne külön.

A mérsékelt jobboldali, Európai Néppárthoz tartozó Republikánusok 7, az Éric Zemmour-féle Rekonkviszta 6, a Zöldek pedig szintén 6 százalékot szerezhetnek.

Mindez egyrészt a francia politikai újbóli széttöredezettségét, a választók ide-oda sodródását, másrészt a Macronnal szembeni általános elégedetlenséget mutatja.

A Nemzeti Tömörülés várható világos és nagy arányú győzelme 

Marine Le Pen végső áttörését és beágyazódását mutatja a francia társadalomban,

melynek kapcsán már a nevetségességet súrolja mozgalmának „szélsőjobboldaliként” való címkézése. Az EP-választáson a figyelem ugyanakkor nem csak a későbbi újbóli elnökjelöltségére fókuszáló Marine Le Penre, hanem a párt fiatal, feltörekvő vezető politikusára, Jordan Bardellára is jut.

A még mindig csak 28 éves, jó fellépésű Bardella francia fiatalok tömegeit tudja megszólítani. A 18 és 25 év közötti választók egyharmada szavazna a Nemzeti Tömörülésre – ez pont megfelel a párt országos átlagának, tehát egyáltalán nem csak a morgó, elégedetlen öreg kispolgárok állnak már a Le Pen-féle mozgalom mögött. Bardella nagyon aktív a TikTokon, amivel megint csak könnyen el tudja érni a fiatal tömegeket. A 25 év alattiak körében 17 százalékon áll a korszellemet képviselő szélsőbal, míg a nemrég még a fiatalos lendületével hódítani akaró Macron pártját a fiatalok alig 6 százaléka választaná. Az elnöki pártnál többen szavaznának a Zöldekre, a szocialistákra és a Republikánusokra is a fiatalok.

Ha ezek a trendek a hamarosan sorra kerülő EP-választáson is érvényesülnek, akkor 

Franciaország egyrészt az Európai Néppárttól jobbra eső erők legerősebb bástyája lesz a következő ciklusban;

másrészt pedig saját franciái fogják kihúzni a talajt és a politikai hátországot az európai vezér szerepére továbbra is kitartóan törekvő Macron alól. A kontinens egyik vezető hatalmában alig néhány saját EP-képviselőt felmutatni ugyanis nem a legjobb ajánlólevél és ütőkártya az év második felében esedékes nagy európai poszt-osztozkodáshoz.

 

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gubicska22
2024. május 31. 04:38
Macronnak már teljesen elment a józan esze..Ha háborút akar akkor menjen Ukrajnában ěs áljon be az elsö sorba a harctéren, majdcsak öt is hazaküldik egy fekete zsákban mint a megtévesztet katonáit akiket rábírt, hogy menjenek meghalni a háborůba ! Azt hiszi, hogy az oroszok hülyék Egy csapásra kinyírjäk az egész francia hadsereget !Az se kizárható, hogy Fraciország húzza a rövidebbet. A idiótizmusa Macronnak felûlmúlhatatlan. Csakhogy ennek mi EU polgárai látjuk kárät, Meg kell Őt állítani !!!!!!!!
kir2vik
2024. május 30. 08:54
Ideje lenne, mielőtt Franciaország végképp elsüllyed.
etosha11
2024. május 30. 08:44
A globalista háttérhatalom most van a hatalma csúcsán Európában, innét indul június 9. után - lefelé. Az első nagy ütést Franciaországban kapja, ahol a hazafiak pártja a Nemzeti Tömörülés megszégyenítő vereséget mér a globalisták legnagyobb favoritjára Macronra. Ettől az ütéstöl megroggyan a deep state, mert tudják, hogy 2027-ben Franciaországban egy új világ jön létre, Macron helyett egy hazafi lesz az államelnök. Ezek után megállíthatatlan folyamatok indulnak el, amelynek végén az őshonos nyugati népek visszaveszik a hatalmat, újra ők maguk döntenek saját sorsukról nem pedig mások New Yorkban és Washingtonban vagy az elmebetegek eddigi gyülekezőhelyén az Európai Parlamentben. Az Európai Parlament ideje ekkora lejár, semmi szükség rá, ahogy a most ott székelő kulturmarxista aktivistákra sem.
Beszélgető
2024. május 30. 08:43
A jobboldali politikusok népszerűségét az jelzi csalhatatlanul, hogy a woke-lobsi-balnyik bűnözők megpróbálják megöletni őket. Ha le pen golyót kap, akkor választást is tud majd nyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!