Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Így reagáltak a világ vezetői a Fico elleni merényletre

2024. május 15. 18:43

A rengeteg támogató üzenet mellett megjelentek a rosszindulatú hozzászólások is.

2024. május 15. 18:43

***

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Mint ismert, Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően merényletet követtek el. Fico a jelentések szerint épp kezet fogott valakivel, amikor eldörültek a lövések. Szemtanúk beszámolói szerint 4-5 lövést adtak le, melyek a mellkasát valamint a gyomrát találták el.

Az Újszó információi szerint Robert Fico egészségi állapotára vonatkozó információk embargó alatt állnak, a besztercebányai sürgősségi osztály orvosi személyzetétől elvették a mobiltelefonjaikat.

Ezt is ajánljuk a témában

Közfelháborodást keltett a tragikus eset

Európa és a világ vezető politikusai azonnal reagáltak a kormányfőt ért támadásra. Orbán Viktor miniszterelnök „mély megdöbbenéssel” értesült a barátját ért szörnyű támadásról és imádkozik a mielőbbi felépüléséért. A magyar kormány tagjai közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet. 

Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?! ” 

– tette fel a kérdést a miniszter.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Viktor

Facebook

Idézőjel

Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért.

A magyar kormány nincs egyedül álláspontjával, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet és „aljas támadásnak” nevezte azt. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat” – fogalmazott a Bizottság elnöke. Hozzátette, ezekben a pillanatokban Ficóra és családjára gondol. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni támadás hírét. 

Semmi és semmi nem igazolhatja az erőszakot vagy a hasonló támadásokat. A miniszterelnökre és családjára gondolok” 

– írta.

Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete elítélte a támadást. „Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban. Ez a szörnyű tett nemcsak egy személy, hanem a demokratikus értékeink és elveink elleni támadást is jelent” – jelentették ki. Rishi Sunak brit miniszterelnök is kifejezte döbbenetét a „szörnyűk hírek” hallatán. „Gondolatban Fico miniszterelnökkel és családjával vagyok” – tette hozzá. 

Az ukrán elnök megdöbbentőnek nevezte és határozottan elítélte az erőszakos cselekményt. „Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává semmilyen országban vagy szférában” – fogalmazott Volodomir Zelenszkij X-oldalán.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. május 15. 20:52
erre a pacákra bezzeg nem mondják a libbantok , hogy agymosott
tompika-2
2024. május 15. 20:19
Ne kelljenek ilyen letaglózó események ahhoz, hogy józanul szólaljanak meg, gondolkozzanak Európa vezető képviselői! Minden nap így kellene, így érdemes, mert minden más gondolkodás a pokolba visz.
Beszélgető
2024. május 15. 19:44
Osztrákok előszeretettel nyírják ki az ellenzéki politikusokat, terjed a kór. Nem lepődnék meg, ha ez az eset okot adva a visszavágóra több libcsi woke bolsi szarcsimbók ellen is elsül.
gyzoltan-2
2024. május 15. 19:33
"Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?! ” Na ne! Kinek szól ez a kifakadás? A hosszú merényletsor elég komoly utalás akár a továbbiakra is... A hatalom, a világuralom erős motiváció...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!