Toronymagasan győzött Donald Trump a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken

2024. március 03. 06:31

Missouri államban mind az 51 elnyerhető delegálti szavazatot megszerezte.

2024. március 03. 06:31

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

Donald Trump megkapta a republikánus előválasztási folyamat keretei között Grand Rapid-ban tartott Michigan állambeli elnökjelölő konvención elérhető mind a 39 delegálti szavazatot. Az államban még kedden egy helyi törvény miatt szavazófülkés előválasztást is kellett tartani, ahol 16 delegálti szavazatot lehetett megszerezni. Akkor Donald Trump a szavazatok 68 százalékával győzött, míg Nikki Haley 26 százalékot ért el, így a volt elnök 12, míg kihívója 4 delegáltat szerzett meg. Az összegzések szerint a Michigan államban megszerezhető összesen 55 delegálti szavazatból, Donald Trump 51-et nyert el.

Missouri államban szombaton délután jelölőgyűléseken döntöttek a regisztrált republikánus választók az elnökjelölt személyéről, 

ahol Donald Trump mind az 51 elnyerhető delegálti szavazatot megszerezte.

Idaho államban szintén szombaton tartották a jelölőgyűléseket, az eredményt később hozzák nyilvánosságra. Az előrejelzések szerint Donald Trump esélyes a 32 delegálti szavazat megszerzésére.

Washington DC, majd szuper-kedd

A fővárosban, Washington DC-ben három napon keresztül zajlik a republikánus előválasztás, és vasárnap este zárul. A fővárosban az országos elnökjelölő konvencióra küldött 19 delegált szavazatáért versenyez Donald Trump és Nikki Haley. A washingtoni idő szerint szombat esti összegzések szerint 

Donald Trump már 212 delegálti szavazattal rendelkezett, szemben a Nikki Haley által megszerzett 24 vokssal.

A júliusi országos elnökjelölő konvencióra az elnökjelöltség elnyeréséhez Donald Trumpnak 1215 delegált szavazatát kell elnyernie. A volt elnök kampányvezetői szerint a szükséges számot akár március közepére elérhetik.

Az Egyesült Államokban kedden lesz az előválasztási szupernap, az úgynevezett szuper-kedd, amikor az ország 15 államában döntenek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról. 

A szuper-kedden, azaz március 5-én a demokraták is előválasztásokat tartanak, amelyeken Joe Biden, hivatalban lévő elnök a toronymagas esélyes, és valószínűleg közelebb kerül ahhoz, hogy hivatalosan ismét a Demokrata Párt elnökjelöltje legyen, majd az újraválasztásért induljon novemberben.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép:  Patrick T. Fallon / AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2024. március 03. 19:43
Iszonyúan esett a túlélési esélyünk, ha márt egy Trump jelent esélyt egy Bidennel szemben. Borzasztó.
templar62
2024. március 03. 17:38
A 2020 - as elnökválasztas csalásainak ki nem vizsgálásával , az USA kiírta magát a demokráciák közüll . Utolsó bástya Magyarország . Időben diszidáljanak , amíg még lehet .
falcatus-2
2024. március 03. 08:36 Szerkesztve
Nyugtával dícsérjük a napot. Novemberben kell nyerni és a szavazatszámláláskor, még a temetőkben is, és akkor még időben fel kéne ismerni a beszivárogtatott ügynököket is.
blanconegro
2024. március 03. 08:35
Nagyon helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!