Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia

Az Europol bemutatta: ekkora üzlet ma Európában a kábítószer-kereskedelem

2024. március 07. 22:23

Kimutatták, hogy a kannabisz továbbra is a leggyakrabban használt tiltott kábítószer, 2021-ben kereskedeleme 12,1 milliárd eurós profitot hozott a bűnszervezeteknek.

2024. március 07. 22:23

Nyitókép: FRISO GENTSCH / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

***

Az európai kábítószerpiac becsült kiskereskedelmi értéke legalább 31 milliárd euró volt a 2021-es adatok alapján – derül ki az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) és a Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétett közös jelentéséből.

A jelentés szerint a bűnüldöző hatóságok jelentős erőfeszítései ellenére a kábítószerek Európa-szerte továbbra is nagy mennyiségben állnak rendelkezésre. Ezt bizonyítja a hatóságok által folyamatosan lefoglalt nagy mennyiségű kábítószer, sőt egyes esetekben még növekedés is tapasztalható. A kutatók megállapították, hogy a bűnözői hálózatok egyre inkább a tengeren szállított nagyobb egyedi kábítószerszállítmányokat terjesztik, kihasználva a globális logisztikai csomópontokat.

A kannabisz továbbra is a leggyakrabban használt tiltott kábítószer, 2021-ben kereskedeleme 12,1 milliárd eurós profitot hozott a bűnszervezeteknek.

A kannabisz legalizálása körül zajló vita összetett szabályozási környezetet teremt, ami kihívások elé állítja a bűnüldözést – olvasható a jelentésben.

Ezt is ajánljuk a témában

A kokain tavalyelőtt 11,6 milliárd eurós bevétellel zárt az európai drogpiacon, ezt követi a heroin 5,2 milliárd euróval.

A jelentés továbbá kiemeli az EU jelentős szerepét a globális amfetaminpiacon, amelynek fogyasztását 2021-re 90 tonnára becsülték. Az Europol és az EMCCDA felhívta a figyelmet, hogy egyre erősebbé válik a nemzetközi kábítószerkereskedelem hatása az európai társadalmak életére.

Catherine de Bolle, a hágai székhelyű Europol vezetője a jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta:

A bűnszövetkezetek megfertőzik közösségeinket, beleivódnak demokráciánk és gazdaságunk szövetébe,

gyengítik a közintézményekbe vetett bizalmat, táplálják az erőszakot, és a függőség-szegénység körforgását hozzák létre”. Arra is rámutatott, hogy egyre több drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmény történik az európai utcákon.

Alexis Goosdee, a lisszaboni székhelyű EMCCDA igazgatója szerint, „az illegális kábítószerpiac aktívabb, mint valaha, erre utalnak az alacsony árak és a magas minőség”.

(MTI)

***

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. március 08. 07:47
Továbbra sem kötekező drogozni. A legalizációval meg ennek a pénznek egy jelentős része a költségvetésekbe kerülne.
survivor
2024. március 07. 23:33
Biznic az biznic..... ( Es ha NEM használod ?) Ha lelövöd a dílert az is + oldás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!