Tusk Varsóba hívta Zelenszkijt a gabonavita kapcsán, a gazdatüntetőket pedig lehazaárulózta

2024. február 22. 15:44

Elmondta azt is, Brüsszellel és Washingtonnal is egyeztetni fog a kialakult helyzet kapcsán.

2024. február 22. 15:44
null

A gabonaügy „valódi megoldásait kereső”, miniszteri szintű tárgyalások után, március 28-án tartják meg a tervezett lengyel-ukrán kormányközi találkozót Varsóban – jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A miniszterelnök arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap azt kérte: az ukrán gabonaimport ügyéről az ukrán és a lengyel kormány tagjai mihamarabb tartsanak közös, határ menti találkozót. A lengyel kormányfő szerint a belpolitikai és a nemzetközi vita eredményeként teljesíteni kell két követelményt: egyrészt megadni a háború dúlta Ukrajnának „az okvetlenül szükséges támogatást”, másrészt megvédeni a lengyel gazdákat az Ukrajnával folytatott kereskedelem „liberalizálásából fakadó negatív következményektől”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Tusk ígéretet tett arra, hogy „hazai módszerekkel”, valamint az Ukrajnával és az európai intézményekkel folytatandó további tárgyalások révén meg fogják védeni a lengyel mezőgazdaságot. 

Emlékeztetett arra, hogy a lengyel-ukrán kormányközi találkozó megszervezésében már január végi kijevi látogatásakor megállapodtak Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, mégpedig egy március második felére eső időpontban. Most bejelentette, hogy az ülés március 28-án Varsóban lesz. „Remélem, a miniszteri és miniszterhelyettesi szinten addig folytatandó technikai egyeztetések eredményeként a találkozó nagyon hasznos lesz majd a határügyet és a kereskedelmet illetően” – jegyezte meg. 

Aláhúzta: „valódi megoldásokat” akarnak, nem csak „a barátság és a szolidaritás puszta kinyilvánítását”. Elmondta: ennek érdekében munkatársai csütörtökön tárgyalnak a Varsóban tartózkodó Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is.   Közölte, hogy az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel is beszélni fog pénteki varsói látogatásán.

Nő a feszültség

Tusk szerint az utóbbi hetekben egyre nagyobb lett a feszültség az ukrajnai háború miatt, és ezzel kapcsolatban egy sor megbeszélést folytatott európai és amerikai partnerekkel. „Odafigyelésre, energiára és maximális szolidaritásra van szükség abban a valóban kritikus helyzetben, amelybe Európa, Ukrajna és Lengyelország került” – jelentette ki. 

A lengyel gazdák tüntetéseivel kapcsolatban, amelyek akadályozzák az ukrajnai határátkelők forgalmát, Tusk elmondta: annak érdekében, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius szállítmányok akadálymentesen eljussanak oda, órákon belül kiemelten fontos infrastruktúrává fogják nyilvánítani ezeket a határátkelőket, valamint az érintett autópálya- és vasúti szakaszokat. Ezeken a szakaszokon „más forgalomszervezési rend” lesz majd – fejtette ki.   A gazdatüntetéseken tapasztalt ukránellenes jelszavakra utalva Tusk kijelentette: 

hazaárulásnak számít minden olyan nyilvános támadás, amely a „putyini narratívát” támogatja. 

„Remélem, hogy a tüntetők és a hatóságok is megfelelő következtetéseket vonnak le ebből” – tette hozzá a kormányfő.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
M542
2024. február 28. 10:41
Tusk megélhetés biztosított,a gazdák meg legyenek szolidárisak ,mert ennél nincs fontosabb.Tényleg ez az ajánlat?!
bokrosbirka
2024. február 23. 03:57
Büdösgyökér libsi Tuskó!
petike21
2024. február 22. 22:52
Ha éhen döglenek a gázdák az putyini narratíva.
Rocky Raccoon
2024. február 22. 20:30
Hazaárulózni a gazdákat...?? Azt a réteget, aki évezredek óta gyakorlatilag az alapja minden nemzetnek. Aki műveli az hazai földet, és megtermeli honfitársainak az élelmet! Őket "hazaárulózni" már olyan szinten alja mindennek, hogy alig hiszem el, hogy nem szándékosan csinálják. Ez pontosan a kommunisták alatt volt még így, majd lesz itt még kuláklista is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!