Teljesen ráfüggött Ausztria az orosz gázra

2024. február 12. 20:36

Nyugati szomszédunk nemhogy csökkentette, de még növelte is vásárlásait Oroszországból.

2024. február 12. 20:36

Az Oroszországból származó osztrák gázimport aránya tovább nőtt, és decemberben rekordmagasságot, 98 százalékot ért el – közölte Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter. 

A Kurier cikke szerint a miniszter szerint rossz szerződést kötöttek 2018-ban az oroszokkal, amely számos, Ausztria számára előnytelen kikötést tartalmaz. A zöldpárti miniszter továbbá ostorozta a liberalizált gázpiac szereplőit is, amiért nem tesznek eleget azért, hogy az ország csökkentse az energiafüggőségét.

 Jelenleg egyértelműen egy piaci kudarcot látunk”

 – jelentette ki.

Ausztriának nem sikerült alternatív forrásokat találnia, mivel a más országokból származó behozatal sokkal drágábbnak bizonyult – írta a Kurier. Míg a legtöbb uniós ország az ukrajnai konfliktus miatt csökkentette az orosz gázimportot, Ausztria, amely hazai fogyasztásának mintegy 80 százalékát Oroszországból származó energiahordozóval fedezi, növelte a vásárlásokat.

Gewessler elmondta, hogy minisztériuma megbízta az Osztrák Gazdaságkutató Intézetet (Wifo), hogy nyárig készítsen tanulmányt arról, hogy az osztrák OMV energiaipari óriásvállalat és az orosz Gazprom közötti szerződés megszüntetése milyen gazdasági hatással járna. „Fel kell készülnünk az OMV hosszú távú szerződéseiből való kilépésre” – hangsúlyozta.

Az OMV, amely Ausztria gázszükségletének mintegy 30 százalékát fedezi, az elsők között egyezett bele abba, hogy rubelben fizessen az orosz gázért annak az új elszámolási mechanizmus keretében, amelyet Moszkva vezetett be a „barátságtalan országok” számára. A vállalat vezetője, Alfred Stern akkor azt mondta, hogy

az orosz gázról való lemondás lehetetlen Ausztria számára,

és súlyos következményekkel járna gazdaságára és az energiabiztonságára nézve. Jelezte, hogy az OMV ragaszkodik a Gazprommal kötött hosszú távú szerződéséhez, és nem tervezi, hogy a közeljövőben kilép a megállapodásból. Az orosz gázóriással aláírt szerződés 2040-ig szól.

Ezt is ajánljuk a témában

Igen lényeges régiónknak az orosz–ukrán gáztranzitvita kimenetele

Úgy tűnik, Ukrajna a Gazprommal kötött szerződés nélkül is kénytelen lesz fenntartani az orosz gáz tranzitját. Szlovákia ugyanis tárgyalásokat kezdett északkeleti szomszédunkkal arról, hogy a Gazprommal kötött tranzitmegállapodás idei lejárta után továbbra is kaphasson orosz gázt. Robert Fico szlovák kormányfő meglepő kijelentése szerint megállapodott Denis Smigal ukrán miniszterelnökkel, hogy országa 2024 után is engedi az orosz gáz tranzitját a területén. Mindez különösen fontos akkor, amikor Biden elnök felülvizsgálná az LNG-exportot.

***

Nyitókép: Getty Images / Santiago Urquijo

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 13. 16:18
"mivel a más országokból származó behozatal sokkal drágábbnak bizonyult " ENNYIKE. Ukinak kaputt.
survivor
2024. február 13. 16:17
RÁFÜGGÖTT az apja faszára. Függővé vált, függő lett a ..től
Zsolt75
2024. február 13. 07:49
Mert a többi "sokkal drágábbnak bizonyult". Nem mondod, bazeg!
pandalala
2024. február 12. 23:54
:-DD lefordítom újbeszélről : ráfüggött = rácsapott, mint gyöngytyúk a takonyra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!