Megáll az ész: második világháborús német egységről nevezték el Putyinék az új Wagnert

2024. február 09. 07:50

Az új zsoldohadsereg nevével és felállításával az oroszok azt üzenik: nem engednek az afrikai érdekeltségeikből.

2024. február 09. 07:50
null

Africa Corps – így angolosan – és nem az eredeti, Afrika Korps a neve az új orosz magánseregnek, amelyet a Wagner csoport helyett hoztak létre. Nyolc hónappal a Wagner puccskísérlete és fél évvel a vezető, Jevgenyij Prigozsin halála után a zsoldosokat újból harcba hívja Moszkva, ám ezúttal a Kreml áldásával – írja a londoni The Independent, és annak nyomán az Infostart.

Ismert: a Putyin ellen fellázadó zsoldosvezér halálával, és a Wagner feloszlatásával az oroszok egyben saját afrikai érdekeltségeiket is rosszabb pozícióba hozták, miután 

nem volt ki elvégezze az afrikai bányák védelmét, kiképezze és lőszerrel lássa el a helyi katonaságot.

Moszkva befolyása a volt francia gyarmatokon nem újkeletű, hanem lassan egy évtizede tartó folyamat. Ezekben az országokban rendre olyan katonai diktatúrák kerülnek hatalomra, amelyek szakítani akarnak a korábbi gyarmattartóval, és Párizs helyett új patrónust keresnek. Természetes módon adódik Oroszország, főleg hogy az oroszok állítólag maguk is tevékenyen segítenek az új rezsimeknek a hatalom megszerzésében – persze sosem hivatalosan. Ezt a célt szolgálta a Wagner is.

Mintegy fél évvel Prigozsin halála után azonban léptek Putyinék: személyesen Junusz-bek Jevkurov orosz védelmiminiszter-helyettes és Andrej Averjanov, a katonai hírszerzés, a GRU dandártábornoka nemrég bejelentette, hogy új zsoldoshadsereget hoznak létre, méghozzá Africa Corps néven.

Ezzel egyidőben végig is látogatták az érintett területeket: jártak Líbiában, Maliban, Burkina Fasóban, Nigerben és a Közép-Afrikai Köztársaságban, mialatt otthon elkezdték a toborzást.

„Remekül érvelnek. Azt hangsúlyozzák, mennyire nehéz egy hivatásos katonának a visszailleszkedés a civil életbe. Ezzel persze mi is tisztában vagyunk, akárcsak azzal, hogy sok Afganisztánt és Csecsenföldet megjárt bajtársunk a leszerelés után alkoholista vagy drogfüggő lett. Tönkrement a magánéletük, a házasságuk, és sokan közülük börtönben végezték” – nyilatkozta a brit lapnak a magát csak „Szergej”-ként bemutató volt Wagner-zsoldos.

Hogy az éppen Ukrajnában denácifikáló oroszok a Wagner után miért megint egy német nevű, ráadásul második világháborút felidéző elnevezést választanak,  nem tudni, az Africa Corps név ugyanakkor nem feltétlenül jó ómen: Erwin Rommel elit hadseregét 1943 májusában legyőzték a szövetségesek. A tábornagy elkerülte ugyan a hadifogságot, de a sajátjai másfél évvel később öngyilkosságra kényszerítették, amikor kiderült, hogy köze volt a Hitler elleni merényelthez. A Führer ugyanis el akarta kerülni azt a presztízsveszteséget, amit az okozott volna, ha kiderül: még a legnépszerűbb tábornoka is ellene fordult. Inkább tragikus balesetnek hazudta Rommel halálát.

Ezek alapján nem lehet nehéz felfedezni a Prigozsinnal való párhuzamot sem.

Nyitókép: Wagner-kiképzés Közép-Afrikában, 2023-ban. Forrás: X

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tésztagyári szakmunkás
2024. február 09. 20:18
Ukrán mosdatóknak: https://www.nytimes.com/2023/06/05/world/europe/nazi-symbols-ukraine.html "Kijev, Ukrajna – Amióta Oroszország tavaly megkezdte Ukrajna elleni invázióját, az ukrán kormány és a NATO-szövetségesek három ártalmatlannak tűnő fényképet tettek közzé, majd csendben töröltek a közösségi médiából: egy katona egy csoportban áll, egy másik pedig egy lövészárokban pihen, és egy sürgősségi dolgozó egy teherautó előtt pózol. Az egyenruhás ukránok minden fényképen a náci Németország által hírhedtté vált szimbólumokat ábrázoló foltokat viseltek, amelyek azóta a szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok ikonográfiájának részeivé váltak. A fényképek és a törléseik rávilágítanak az ukrán hadsereg bonyolult kapcsolatára a náci képekkel, amely kapcsolat a második világháború alatt a szovjet és a német megszállás alatt is kialakult."
tésztagyári szakmunkás
2024. február 09. 20:17
Ukrán mosdatóknak: https://www.nytimes.com/2023/06/05/world/europe/nazi-symbols-ukraine.html "KYIV, Ukraine — Since Russia began its invasion of Ukraine last year, the Ukrainian government and NATO allies have posted, then quietly deleted, three seemingly innocuous photographs from their social media feeds: a soldier standing in a group, another resting in a trench and an emergency worker posing in front of a truck. KYIV, Ukraine — Since Russia began its invasion of Ukraine last year, the Ukrainian government and NATO allies have posted, then quietly deleted, three seemingly innocuous photographs from their social media feeds: a soldier standing in a group, another resting in a trench and an emergency worker posing in front of a truck."
Kybon
2024. február 09. 19:39
A "K"-betű és a "C"-betű nem ugyanaz! De nem prolitempóban, hanem a hagyományok szerint. Azt viszont nem akarom tudni, mi a megfejtés, mert a "C" nem feltétlenül okébb.
august
2024. február 09. 19:31
Ez olyasmi műbalhé, mint az "élettér" elnevezés. Ha jól emlékszem a nácik is Jó reggelt kívántak, mindenki náci aki ezt használja. Amúgy vicc eza sajtóbéli náűcizás, amikor az ukrán tankokon a náci jelzést, és a horogkeresztes zászlót nem veszik észte a katonákon meg az SS jelvényeket, de az afrika corpsról azonnal a nácik jutnak eszükbe. Beszarás afrkainak hívják az afrika hadtestet. Színtiszta nácizmus, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!