Verték, megfélemlítették és éheztették a pácienseket egy román pszichiátrián

2024. október 15. 19:19

Elektrosokkolóval is kínozták a pszichiátriai betegeket a Bihar megyei kórházban.

2024. október 15. 19:19

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Megdöbbentő körülményeket azonosított egy ellenőrzés a Bihar megyei Vaskohszikláson (Ștei) működő pszichiátriai kórházban – írta a Főtér. A fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény előírásainak tiszteletben tartását vizsgáló, a parlamentnek alárendelt független ellenőrző szerv képviselői a helyszínen tájékozódtak a kórházi állapotokról.

A testület jelentése szerint a vaskohsziklási pszichiátriai kórházban verték, megfélemlítették, éheztették a pácienseket. 

A kórházban találtak egy kézi elektrosokkolót, amivel a személyzet áramütésekkel kínozta az ápoltakat.

Az ellenőrzés során több beteg testén elektrosokkoló okozta sérüléseket találtak, ezért feljelentést tettek a rendőrségen. Az ügyben büntetőjogi vizsgálatot indított a belényesi (Beiuș) ügyészség, ezen kívül a kórház is belső vizsgálatot indított és az egészségügyi minisztérium is vizsgálódik – mutatott rá a portál.

A pszichiátriai kórház menedzsere, Horia Miara szerint az elektrosokkolót egy alkalmazott hozta az intézménybe, de ő állítása szerint csak a készülék elemlámpa-funkcióját használta. Az igazgató ugyanakkor megerősítette, hogy öt páciens testén találtak sérüléseket.

Az ellenőrző testület szerint a kórtermekben matrac és ágynemű nélküli ágyakon tartották a betegeket, pedig a raktárban minden szükséges megvolt. Lejárt szavatosságú élelmiszereket is találtak, emiatt a fogyasztóvédelem 25 ezer lejes bírságot szabott ki az intézményre.

Érdekes, hogy a testület látogatása előtt három nappal 

a Bihar megyei közegészségügyi igazgatóság is ellenőrzést tartott és mindent rendben talált.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2024. október 15. 20:03
"...a parlamentnek alárendelt független ellenőrző szerv..." Ejha! Ez önmagában ellenmondó megnevezés. Ha alá van rendelve a parlamentnek, akkor hogy "független". Jó, az ellenőrzött intézménytől van annak közvetlen felügyeletétől valóban független, De csak attól.
sexykitty-5000113
2024. október 15. 19:24
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­k­e­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­x­i­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!