Tusk próbált keményen fogalmazni, ám koalícióspartnere azonnal jelezte, hogy marad a bevándorláspárti politika

2024. október 14. 14:50

A migránsok miatt kapott össze a lengyel kormányfő a házelnökkel.

2024. október 14. 14:50
null

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A Donald Tusk lengyel kormányfő által a hét végén ismertetett migrációs stratégia nem képviseli az egész kormánykoalíció álláspontját, a menedékjog „szent”, csak szélsőséges helyzetben lehetne azt felfüggeszteni – nyilatkozott hétfőn Szymon Holownia, a lengyel parlamenti alsóház (szejm) elnöke.

Holownia a lengyel kormánykoalíció egyik kisebb pártja, a Lengyelország 2050 élén áll. A házelnök ahhoz az éles belpolitikai vitához szólt hozzá a Facebook-oldalán, amelyet Tusk szombati, új migrációs stratégiáról szóló bejelentése váltott ki. A terv egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése – írja az MTI.

A kormányfő a Polgári Koalíció (KO – a kormánykoalíció vezető pártja) elnökeként, a KO gyűlésén beszélt” – emlékeztetett Holownia. Hozzátette: a Tusk által „érintett témák” nem képezik a koalíciós megállapodások részét, csak a KO álláspontját és programját képviselik.

A házelnök aláhúzta: a Lengyelország 2050 támogatja a lengyel határ biztosításának koncepcióját, egyetért azzal, hogy megengedhetetlenek az illegális határátlépések , mivel „alapvető fenyegetést jelentenek” Lengyelországra és az Európai Unióra (EU) nézve „az Oroszország által meghirdetett hibrid háború körülményei között”.

A kormánynak „mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az EU végre felelősséget vállaljon külső határaiért” – írta Holownia.

Egyúttal hangsúlyozta: 

a menedékjog „szent a nemzetközi jog fényében”, és része a Lengyelország által ratifikált megállapodásoknak. 

Annak felfüggesztésére kizárólag a helyzet szélsőséges kiéleződése, például határáttörés esetén kerülhetne sor, mégpedig csakis a lengyel alkotmányban leírt rendkívüli vagy háborús állapot esetén, a szejm ellenőrzése mellett – tette hozzá.

Tusk bejelentett migrációs stratégiáját szombaton Adrian Zandberg képviselő, a kormánykoalíción kívüli Baloldal Együtt (Lewica Razem) társelnöke, vasárnap pedig Anna Maria Zukowska, a kormánykoalíciót képező Baloldal frakcióvezetője bírálta.

Krzysztof Bosak, a szejm egyik alelnöke, az ellenzéki Konföderáció politikusa vasárnap a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban úgy ítélte meg: Tusk „a dilettáns információival szándékosan félrevezeti a közvéleményt”. „Nincs olyan jogi eljárás, mint a menedékjog felfüggesztése (…), ami létezik, az csak a menedékjog iránti kérelem benyújtásának joga, amelyet a lengyel állam pozitívan vagy negatívan bírál el” – magyarázta Bosak. Felidézte: a KO támogatta az EU migrációs és menedékjogi csomagját.

Marcin Warchol, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője, volt igazságügyi miniszter szombaton az X-en megírta: Tusk a migrációs paktum kétségbe vonásával áltatta a híveit, valójában viszont már integrációs központokat épít a külföldiek számára.

A bejegyzésben Warchol az Európai Bizottság hivatalos közleményét továbbította arról, hogy az illetékes lengyel minisztérium kezdeményezésére, az EU támogatásával Lengyelországban 49 integrációs központ épül, ahol a külföldiek – menedékjogi kérelmük elbírálásáig - támogatásban részesülnek.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 14. 17:50
Tuskó a Soros által kijelölt irányba pofozta egy Soros helytartó. Sokszor nem teheti ezt meg mert a következő ülepen rúgás lesz, van rajta kívül is elég lengyel hazaáruló aki szívesen elvégzi a piszkos munkát.
catalina11
2024. október 14. 17:20
Sikoerki felesége az az Applebaum felvett nevű, aki mellesleg zsidó ultraliberális, Washingtonból." nem mellesleg, hanem főállásban..
catalina11
2024. október 14. 17:18
Marcin Warchol, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője, volt igazságügyi miniszter szombaton az X-en megírta: Tusk a migrációs paktum kétségbe vonásával áltatta a híveit, valójában viszont már integrációs központokat épít a külföldiek számára." Tuskol...
tikkadt-szocske
2024. október 14. 16:38 Szerkesztve
Foglaljuk össze: a lengyelek az illegális migráció ellen úgy küzdenek, hogy az ország határain belül megtömnek 49 tábort illegális migránssal, akik ott eléldegélnek majd, ki - be járkálnak, sorukra várakoznak. Akit kiutasítanak , az átugrik majd Dzsörmönibe, akiket befogadnak azok is, csak őket majd Lengyelországba fogják visszatoloncolni. A többiek szétszélednek a művelt Nyugaton, vagy, ha ott forrósodik a talaj, akkor bármelyik más országban, ahol nem szandálban őrzik a kecskéket. Az a lengyel, akinek ez hiányzott, sürgősen jelentkezzen orvosánál, gyógyszerészénél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!