Telegraph: Áttörtek az oroszok Kurszkban, bekerítés fenyegeti az ukránokat

2024. október 12. 11:24

A brit lap szerint ez nagy csapás Zelenszkijnek, hiszen az ukrán elnök a győzelmi tervének egyik fő pontja volt Kurszk.

2024. október 12. 11:24
null

Nyitókép: Ukrán állás valahol Donyeckben/Photo by Genya SAVILOV / AFP

Az orosz hadsereg áttörte az ukrán vonalakat az oroszországi Kurszkban, mindössze egy nappal azután, hogy egy amerikai tisztviselő azt mondta: Kijev hónapokig tarthatja a területet – számolt be a brit Telegraph. 

Mindkét oldal forrásai megerősítették az orosz áttörést. 

A DeepState nevű ukrán katonai blogger szerint fennállt a veszélye annak, hogy az orosz erők bekeríthetik az ukrán erőket, bár később azt mondták, hogy a kurszki frontvonalak „ellenőrzés alatt állnak.”

„Az ellenség áttörte az ukrán védelmi erők kurszki csapatainak balszárnyát. A hibák megismétlődése miatt egy újabb zűrzavar küszöbén állunk” – írta a blogger. 

A Rybar, az orosz katonai Telegram-csatorna szerint az orosz erők több helyszínen is eredményeket produkáltak.

Az orosz Telegram-csatornákon közzétett videókon súlyosan sebesült ukrán katonák láthatóak, akiknek arcáról vér folyik le, székekhez vannak kötözve egy pincének tűnő helyen, majd a videón egy tucatnyi halott ukrán gyalogos holttestei láthatóak.

Az orosz előrenyomulás a kurszki térségben súlyos csapást jelent Kijev számára, amely eddig stratégiai bravúrként értékelte az orosz inváziót.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a kurszki hadművelet lesz a „győzelmi terv” egyik kulcspontja, amelyet csütörtökön mutatott be Keir Starmer brit miniszterelnök és Mark Rutte, az új NATO-főtitkár előtt.

Az ukrán elnök azt állította, hogy a kurszki behatolás elvonja az orosz katonákat a donbászi frontvonaltól. Sok szakértő azonban kevésbé volt meggyőződve az akcióról, és azt állították, hogy a kurszki csel megbukott, mert a Kreml csak fokozta támadásait a donbászi fronton.

„Az orosz előrenyomulás valójában felgyorsult Kurszk után” 

– mondta John Foreman, egy korábbi brit katonai attasé a Telegraphnak. 

Az ukrán tisztviselők azt remélték, hogy az oroszországi invázió lenyűgözi majd szövetségeseiket, akik beleegyeznek a fegyverszállítások növelésébe és engedélyezik, hogy nyugati rakétákat lőjenek oroszországi célpontokra. Ez azonban nem történt meg. 

A donbászi fronton az orosz erők felgyorsították előrenyomulásukat: a múlt héten elfoglalták Vuhledar ukrán erődvárost, ezen a héten pedig a stratégiailag kritikus Toretszk városát támadták, de úgy tűnik, hogy Oroszország kurszki sikerei meglepetésként érték Ukrajnát és az Egyesült Államokat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000109
2024. október 12. 14:11
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­­k­­­e­l­d­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­n­c­­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
schulczgabor.main
2024. október 12. 14:10
a kurszki frontvonalak „ellenőrzés alatt állnak.” Mármint orosz ellenőrzés alatt...
fogas paduc
2024. október 12. 14:09
Ez csak a rugalmas elszakadás része. Így az oroszok elbízzák magukat, míg Steiner az állatkertnél átkarolja őket. Ursula meg összevonja a szemöldökét és toppant is egyet. Nem tudják még az oroszok, hogy mi fog rájuk várni.
recipdoki
2024. október 12. 14:00
Á!ez semmi ,az orosz hackererek már USA Disneylandot is bevették höhöö... A pokrovszki irány katasztrófává válik az orosz erők számára A donyecki régió helyzete súlyossá vált az orosz erők számára, amelyek jelentős személyi veszteségekkel néznek szembe a legforróbb konfliktusövezetben. Az ATESH partizánmozgalom jelentései szerint a kórházak tele vannak sérült orosz katonákkal. A 30. különálló motoros lövészdandár informátora katasztrofális áldozatszámokat részletezett, és felfedte, hogy a dandár naponta legfeljebb 50 katona veszteségét rögzíti, akár megsebesültek, akár meghaltak. Ez a könyörtelen lemorzsolódás az egészségügyi létesítmények zsúfoltságához vezetett, ami arra kényszerítette a polgári betegek sürgős elbocsátását, hogy alkalmazkodjanak a sebesült csapatok beáramlásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!