Lerántották a leplet a román gazdasági csodáról: „Önök közül sokakat az orruknál fogva vezetnek, a bezzeg Románia egy PR-kampány”

2024. október 15. 06:42

Demkó Attila leszögezi: a hazánkról szóló „leszakadó ország” narratívája szintén hamis toposz.

2024. október 15. 06:42
null

A nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner Archív

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője Facebook-posztban reagált az úgynevezett „román csodára” és a „leszakadó Magyarország” toposzára.

„Az IT mint a »román csoda« motorja picit túlzás. Erről egy román közgazdásszal beszéltem elég sokat. A GDP 4%-a, Kolozsvárt húzza fel, jelentős Bukarestben, de hatása lokális. Ráadásul könnyen kivihető az országból, az adókedvezmények kivezetése után ez meg is kezdődött. Jól hangzik persze, és egy modern ország képét mutatja. Pedig 

Románia sok minden, de nem modern” 

– írja.

Hozzáteszi: „Ha már valami nagy, az a Dacia, ez tényleg baromi sikeres, csak ezt nem lehet az egyszeri magyarnak eladni, hogy elaléljon. 

Önök közül sokakat az orruknál fogva vezetnek – ahogy mondtam, a bezzeg Románia egy PR-kampány. 

A Dacia sokkal többet hoz Romániának mint az IT, ronda, nem is túl jó itthon a neve, de veszi a fél világ. Szóval ezzel nem lehet itthon kampányolni, ezért tolják az IT-t, mint magyarázatot.”

A szakember hangsúlyozza:

 „A K+F – hát ez elég humoros, hogy egyáltalán felmerül, mert Románia az Eurostat szerint ebben tökutolsó az egész EU-ban. GDP arányosan Mo háromszor, igen háromszor annyit költ K+F-re.”

 Demkó szerint legendáriumok terjednek: se Temesvár, se Kolozsvár, se Brassó, se Nagyvárad nem éri el egy Győr, Veszprém de Szeged szintjét sem. „Ki kell menni, meg kell nézni, én minden évben többször megyek” – írja.

Így összegez: „Románia nagyot fejlődött, de nem érte el Magyarországot, a fogyasztási adata meg egy humbug. Egyébként 

bárki találta is ki ezt a PR-kampányt, innen gratulálok neki – ez tényleg bejött. 

Ahogy a »leszakadó ország« szintén hamis toposza is.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Románia nagyot fejlődött, de nem érte el Magyarországot, a fogyasztási adata meg egy humbug.

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
counter-revolution
2024. október 15. 10:02 Szerkesztve
"Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője" Demkó már nem az MCC-nél van, ő lett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézeténél a Stratégiai Jövők Program vezetője.
2istvsn
2024. október 15. 09:38
Kondjuk ez főkeg azoknak az identitását mutatja elsősorban akik elhiszik hogy még bezzeg románia is
sexykitty-5000112
2024. október 15. 09:38
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­k­­e­l­d­­ ­­a­ ­­s­­z­e­x­i­ ­p­u­­­n­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. október 15. 09:35
Pár apróság: 1.) Matek Ha ők 10 egységen álltak mi 20-on, mindketten 2 egységet megyünk előre, a különbség nem változik, ők mégis kétszer olyan gyorsak? 2.) Egy ország fejlődését mindig szét lehet bontani a belső potenciálra és a külső hatásokra. Románia eleve külső hatásra lett ekkora és a potenciálishoz képest messze elmaradtak. Látványos akkor lett a fejlődés bizonyos területeken, amikor külföldiek elkezdtek bizony szektorokba fektetni és komoly EU források is kerültek a rendszerbe. A Dacia nem önerőből lett népszerű az eladott mennyiség alapján, hanem a tulajdonos Renault csoport márkastrategiája tette olcsó volumengyártóvá. Ugyanakkor amihez a saját részt kell hozzátenni munkaerővel és projektek koordinálásával, ott belassít a tudomány. 20 éve épül az Észak-Erdélyt átszelő autópálya és még mindig nem látni mikor lesz kész. Németországot sosem lehetett annyira lerombolni, hogy ne tudják újjáépíteni… Mi valahol a közepestől vagyunk kicsit jobbak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!