A bezzeg Románia egy PR-kampány

2024. október 15. 05:56

Románia nagyot fejlődött, de nem érte el Magyarországot, a fogyasztási adata meg egy humbug.

2024. október 15. 05:56
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: Mandiner archív

„Az IT mint a »román csoda« motorja picit túlzás. Erről egy román közgazdásszal beszéltem elég sokat. A GDP 4%-a, Kolozsvárt húzza fel, jelentős Bukarestben, de hatása lokális. Ráadásul könnyen kivihető az országból, az adókedvezmények kivezetése után ez meg is kezdődött. Jól hangzik persze, és egy modern ország képét mutatja. Pedig Románia sok minden, de nem modern.

Ha már valami nagy, az a Dacia, ez tényleg baromi sikeres, csak ezt nem lehet az egyszeri magyarnak eladni, hogy elaléljon. Önök közül sokakat az orruknál fogva vezetnek – ahogy mondtam, a bezzeg Románia egy PR kampány. A Dacia sokkal többet hoz Romániának mint az IT, ronda, nem is túl jó itthon a neve, de veszi a fél világ. Szóval ezzel nem lehet itthon kampányolni, ezért tolják az IT-t, mint magyarázatot. Dacia, meg autóipar –  nagyon megy. Ld komment.

K+F – hát ez elég humoros, hogy egyáltalán felmerül, mert Románia az Eurostat szerint ebben tökutolsó az egész EU-ban. GDP arányosan Mo háromszor, igen háromszor annyit költ K+F-re. T. olvasók – ismétlem, legendáriumok terjednek, se Temesvár, se Kolozsvár, se Brassó, se Nagyvárad nem éri el egy Győr, Veszprém de Szeged szintjét sem. Ki kell menni, meg kell nézni, én minden évben többször megyek.

Tény, rengeteg pénz ment főterekbe, főutakba/mellékutakba (ezek tényleg nagyon jók is, respekt), sokezer, de szó szerint sokezer ortodox templomba (szép nagyok, sok beton kellett hozzájuk), nagyot lódultak a fizetések mert nincs semmi munkaerő.

Románia nagyot fejlődött. De nem érte el Mo-t, a fogyasztási adata meg egy humbug. Egyébként bárki találta is ki ezt a PR kampányt, innen gratulálok neki – ez tényleg bejött. Ahogy a »leszakadó ország« szintén hamis toposza is. De ezt remélem holnap megbeszéljük a Klubrádión – fel fogom olvasni szépen az Eurostat vonatkozó adatait.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000112
2024. október 15. 09:50
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­­k­e­­­l­d­­ ­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­­­n­­­c­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
ersa57
2024. október 15. 09:47
A tények: - Romániában jelenleg magasabb a minimálbér - Romániában jelenleg magasabb az átlagnyugdíj (igaz, nincs 13. havi nyugdíj) - Romániában a megélhetéshez szükséges árucikkek kb. 20-30 %-kal olcsóbbak Ezt a román határhoz közel élő személyként írom, aki sokat jár át és beszélget ottani magyarokkal. Ezekben a dolgokban bizony előzött Románia, a többi meg nem igazán érdekli az átlag magyar polgárt. Most már nem ők járnak hozzánk vásárolni, hanem mi megyünk hozzájuk!!!!!!
nemugatolmerkapol
2024. október 15. 09:01
Tegnap még nem ezt írtad, bátya.
rugbista
2024. október 15. 08:09
Érdekes lenne egy korrekt tanulmány, hogyan érték ezt el: turizmus nem nagy, autópálya, vasúthálózat nulla. Sportpályaépítés, múzeumgyarapítás semmi. Kórházak tropák. Milliók mentek külföldre dolgozni (ennyit utalnának haza?) De tényleg, miért is fejlődtek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!