Retteg Trump győzelmétől a baloldali német kormány

2024. október 18. 21:42

És nem csak azért, mert Olaf Scholz kancellár szemérmetlenül kampányolt Bidennek.

2024. október 18. 21:42

Nyitókép: Mandel Ngan / AFP

***


Nagyon pesszimisták a német politikusok, már ami Donald Trump visszatérését illeti az elnöki székbe – írta meg a Euronews, miutámn Joe Biden csütörtök este Berlinben méltatta a transzatlanti szolidaritást, és az Ukrajna megsegítésén fáradozó nyugati vezetőkkel tárgyaljon.

Ami azt illeti, ez volt az utolsó elnöki látogatása, és a jelenlegi kiélezett verseny Kamala Harris és Donald Trump között aggodalommal tölti el a regnáló német kormány embereit. Elsősorban az, hogy Trump ismét hajlana visszavonultatni Amerikát a világcsendőri szerepéből, ami egyszersmind kellemetlen lenne azoknak az országoknak, amelyek eddig elhanyagolták a fegyverkezést az amerikai ingyenernyőben bízva.

Scholz most is csodálatát fejezte ki Biden iránt, szerdán azt mondta a Bundestagban, hogy neki köszönhető a kapcsolatok hihetetlen javulása az elmúlt években. De júniusban – amikor még Biden volt Trump kihívója, és nem szedték le a demokrata milliárdosok – 

skrupukusok nélkül nélkül kijelentette az olaszországi G7-csúcson, hogy jobban szeretné, ha Biden győzne, és nem Trump.

Ugyanakkor az ellenzéki pártok bírálták a kormányt, amiért nem készül fel erre az eshetőségre. A jobbközép ellenzéki CDU például szorgalmazza, hogy építsenek kapcsolatokat Trumppal. „Nem szabad elkövetnünk azt a hibát, mint a legutóbbi elnöksége idején” – mondta a párt egyik politikusa a helyi sajtónak.

A Körber Stiftung alapítvány felmérése szerint a németek több mint 80 százaléka úgy gondolja, hogy Trump elnöksége negatív hatással lenne a transzatlanti kapcsolatokra – idézi a Euronews, amely szerint egy lehetséges, új Trump-elnökség negatív megítélése a korábbi hivatali évei miatt alakulhatott ki, amikor Trump rendszeresen összetűzésbe került Angela Merkel akkori kancellárral. 

Összecsaptak többek között

  • a védelmi kiadások
  • a migráció
  • az éghajlatváltozás
  • és a kereskedelem miatt

Merkel pedig a 2017-es szicíliai G7-csúcs után arra a következtetésre jutott, hogy „nekünk, európaiaknak valóban a saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat”.

Trump elnöksége a végéhez közeledve arra utasította a Pentagont, hogy vonja ki a Németországban állomásozó több mint 12 ezer amerikai katonát, mert megelégelte, hogy a német kormány nem hajlandó többet költeni a védelemre.

Közben persze attól is tartanak a németek, hogy Trump leállítja az amerikai segélyeket Volodimir Zelenszkij kormányának. Márpedig a republikánus elnökjelölt már utalt ennek a lehetőségére, és Zelenszkijjel sem felhőtlen a viszonya.

Ezt is ajánljuk a témában

Márpedig ha a legnagyobb donorállam kiszáll, vagy csökkenti a támogatásokat, az azt jelenti, hogy más európai országoknak is növelniük kell a hozzájárulásukat. E kérdésben a német kormány maga sem egységes: 

Scholz maga azért nem menne el a falig, zöldpárti szövetségesei viszont gond nélkül, mint az a Taurus-cirkálórakéták kapcsán már idejekorán kiderült.

Ezt is ajánljuk a témában

Persze Scholz megígérte az ukrán elnöknek, hogy tovább támogatják a háborúban, azonban a brutális német költségvetési hiány miatt kétséges, hogy ez mennyit jelent a gyakorlatban. Már csak azért is, mert a 2025-ös költségvetési tervezetben Németország növelte a NATO-hoz való hozzájárulását, de felére csökkentette Ukrajnának szánt forrásokat – említi meg a lap.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 19. 00:09
Európa legnagyobb problémája az lenne, ha Trump megválasztása esetén valóban átgondolná a NATO-ban betöltött szerepét. Az ukránok támogatása tulajdonképpen azt jelentette, hogy a hadianyagraktárak kiürültek, mert amit lehetett, átadták nekik. Innen visszakapaszkodni arra a szintre, hogy védekezőképes lehessen Európa, nagyon nehéz lesz. A másik érvágás az ukránok segélyezése, amit ebben az esetben az USA teljes egészében Európa nyakába varrna. Ukrajna leamortizálva, az orosz nyersanyagellátásról leszakadtunk, a kilátások szinte kétségbeejtőek. Ebben a kérdésben is ismét Orbán Viktornak lesz igaza, mivel fenn kellett volna tartani a kapcsolatot az oroszokkal, és az ukránok talpra állítása is lehetetlen lehet az oroszok nélkül. Ha a Kínával is összerúgják a port, Európa teljesen kilátástalan helyzetbe kerülhet. És a végső csapást pedig egy felfegyverzett Ukrajna jelentheti, ha a jelenlegi vezetés Európában is ellenséget lát. A migrációs krízis pedig még nem is került terítékre.
sexykitty-5000117
2024. október 19. 00:02
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­l­­d­ ­­a­­­ ­­­s­z­e­­x­i­­ ­­p­u­­­n­­c­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 19. 00:00
Aki valaha halotta és látta már Trump-ot a köz- és propagandamédián kívül beszélni, és nem fordult meg a fejében, hogy ő bizony nem bízná rá még a kutyáját sem 2 percnél tovább, az nem mond igazat.
states-2
2024. október 18. 23:48
Trump nem fog győzni, a komcsik addig csalnak, amíg megint nyernek, ahogy 4 éve. Az amerikai választási rendszer egy közröhej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!