Putyin üzent Európának: Amerika lasszóval rángat titeket!

2024. október 18. 17:36

Hatalmas gazdasági ambíciókkal indul az orosz BRICS-elnökség, az orosz elnök kőkeményen kiosztotta az amerikaiakat és szövetségeseiket. Egy új, közös dollárgyilkos valuta ötlete is felmerült. ahogy az atomfenyegetés kérdése is.

2024. október 18. 17:36

Nyitókép: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Sokrétű együttműködést hirdetett Oroszország BRICS-elnöksége alatt Vlagyimir Putyin, és keményen megmondta a magáét Amerikának és Európának is a nagy kazanyi csúcstalálkozót megelőző nemzetközi sajtótájékoztatóján, ahol a tagállamok egy-egy újságírójának

számos kérdésére válaszolt, többek között arról, mikor jöhet el a béke és mit gondol az ukrán hadseregről.

Putyin és a háború

Az Ukrajna állítólagos atomfegyverekkel való ellátása kapcsán feltett kérdésre Putyin közölte, ez veszélyes provokáció, minden ilyen lépésre reagálni fog Moszkva. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz-ukrán háborúról részletesebben is beszélt. Egy szaúd-arábiai újságírónak egy lehetséges rijádi békekonferencia ötlete kapcsán elmondta, nem a helyszín a lényeg, hanem hogy miről lesz szó; emlékeztetett az isztambuli tárgyalásokra, amiket „azonnal a kukába dobott Kijev”.

Azonban Moszkva kész párbeszédet folytatni az Isztambulban készült dokumentum alapján,

hangsúlyozta, hozzátéve: Kínából és Brazíliából is érkeztek kezdeményezések ebben a kérdésben. Oroszország érti, hogy a BRICS-tagok a konfliktus mielőbbi lezárását akarják – tette hozzá az államfő.

 Arra a felvetésre, hogy mikor tekinti úgy, hogy Moszkva elérte a céljait és győzött, azt válaszolta, nem szabna határidőket. Szerinte tárgyalásos úton kell megoldani a kérdést.

Annak kapcsán, hogy abban az esetben, ha Ukrajna lemondana területei egy részéről, engedné-e a megmaradt országot belépni a NATO-ba, annyit mondott, Oroszország hosszú távú biztonságát kell szem előtt tartani.

Arról is beszélt: az ukrán hadsereg képtelen ennek a hírszerzési harcnak a megnyerésére, és nem tud nagy pontosságú fegyvereket bevetni, mert Kijevben egyszerűen nincsenek ilyenek. „A NATO ma ukránok kezével harcol, s nem kíméli az embereket. Ugyanakkor Oroszország egymagában küzd, maga készít szoftvereket és maga fejleszti a technológiát” – hangsúlyozta Putyin.

Ezután több újságíró feltette a kérdést: ennek vagy annak az országnak a béketervére hajlana-e Moszkva; Putyin mindet udvariasan elhárította azzal, hogy mindent fontolóra vesznek, a brazil és a kínai javaslatot azonban ezek közül kiegyensúlyozottnak és pártatlannak is nevezte, ami jó alap a béketárgyaláshoz. Hozzátette:

Kijev azonban néhány nem megfelelő követelést fogalmaz meg, és nem hajlandó tárgyalni.

Amerika lejtmenetben Putyin szerint

Washington tönkretette kapcsolatát Pekinggel és már korábban Moszkvával, ezt pedig a dollár is megsínylette – egy másik kérdésre válaszolva közölte, Oroszországban a kereskedelmi partnerekkel való elszámolások 95 százaléka már nemzeti valutában zajlik, és nem amerikai dollárban. Ugyanakkor kérdésre azt mondta, egyelőre nincs napirenden saját közös BRICS-valuta.

„Még Washington hagyományos szövetségesei is csökkentik dollártartalékaikat” – jegyezte meg Putyin. Szerinte a Kína elleni amerikai szankciók politikai indíttatásúak, és a gazdasági növekedés lassítását célozzák, de ezzel elkéstek 15 évet.

Az USA kontraproduktív módon cselekszik, Tajvan kapcsán is, de azzal is, hogy „lasszón” rángatja be az európaiakat az ázsiai térségbe a NATO-struktúrákon keresztül, miközben Európa országait senki sem kérdezi igazán.

Washington tovább fenyegeti Kínát és Oroszországot. Tajvan ügyében Moszkva nem avatkozik be, hanem élesen figyel – jegyezte meg Putyin.

Az eseményen egy brazil újságíró szóba hozta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsát is Putyin annak fényében, hogy a G20-ak találkozójára Brazíliában kerül sor a napokban. Putyin a maga részéről nevetve azzal hárította el a kérdést, hogy az ICC-nek nincs egyetemes jelentősége, Oroszország nem ismeri el joghatóságát, ahogy a világ sok más országa sem, köztük az Egyesült Államok és Kína sem, és bízik Oroszország és Brazília jó kapcsolataiban. Ugyanakkor kijelentette: nem ő megy Oroszországot képviselni most Brazíliába.

Gazdasági fellendülést jósol

Az orosz elnök várakozása szerint szerint növekedés várható olyan országokban, mint Kína, India, Oroszország és Szaúd-Arábia. Ugyanakkor Délkelet-Ázsia és Afrika felgyorsult növekedést mutat majd. 

Ami a BRICS-tagokat, így Kínát, Indiát, Brazíliát és Dél-Afrikát illeti, gazdasági potenciáljuk növekedése a világban befolyásuk növekedésével jár majd – tette hozzá Putyin.

Putyin megjegyezte, hogy a BRICS-országok globális GDP-jének növekedése 1992-ről 2023-ra megduplázódott, a G7-országok teljesítménye mindeközben visszaesett. Szerinte nyilvánvaló, hogy ez a szakadék a jövőben tovább nő. A BRICS-országok nélkül az emberiség nem tud létezni – hangsúlyozta az elnök, aki szerint

abban különbözik a BRICS a többi szervezettől, hogy nem mások ellen épült, és senkivel sem áll szemben, ez az államok összefogása, egymás érdekeit figyelembe vevő uniója.

A BRICS ma tíz országból áll – jegyezte meg Putyin. Ezen országok mindegyikének megvan a maga kultúrája, történelme, és megvannak a maga erősségei a globális munkamegosztásban; a lényeg a régi és leendő tagok közötti kölcsönös tisztelet.

Afrika kapcsán elismerőleg beszélt a fekete kontinensben látott potenciálról, s a BRICS-államok infrastruktúra-fejlesztéseit is méltatta az orosz elnök. Elmondása szerint 30 állam fejezte ki szándékát, hogy BRICS-el együttműködjön, ezért a partnerországok kategóriáját bővítik.

Beszélt arról, hogy Oroszország és Kína aktívan együttműködik az energiaszektorban, különösen egy atomerőmű létrehozásán Kínában, de együttműködnek a mezőgazdaság,  a mesterséges intelligencia, az űr és az infrastruktúra szektoraiban is.  Oroszország és Kína között sok szempontból egyedülálló a kapcsolat, meghallgatják egymást és kijavítják a hibákat – jegyezte meg Putyin, aki szerint

a két állam közötti interakció a nemzetközi színtéren a globális stabilitás egyik kulcstényezője

A vásárlóerő-paritás alapján ma Kína a legnagyobb gazdaság, a második helyen az Egyesült Államok áll, a harmadikon India, a negyediken Oroszország áll – közölte az államfő.

A közel-keleti helyzet kapcsán Putyin arról beszélt, Moszkva mindig is támogatta az ENSZ BT által felkarolt kétállami megoldást, a kazanyi csúcstalálkozóra Mahmúd Abbász palesztin elnök is meghívást kapott, s a palesztin probléma megoldásának fő módja egy teljes jogú palesztin állam létrehozása. Irán és Izrael kapcsán megazt mondta, nem kívánnak beleavatkozni a konfliktus rendezésébe.

Putyin kijelentette: Oroszország nem törekszik a világrend megváltoztatására, de ez egyszerűen elkerülhetetlen, és erre kellő időben reagálni kell.

A világban a változások már régen elkezdődtek, és ez egy többpólusú világ létrejöttét jelenti.

Moszkva arra törekszik, hogy ez ne romboláshoz, hanem építkezéshez vezessen. 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 18. 20:15
🤭☺️
Akitlosz
2024. október 18. 19:44
"a palesztin probléma megoldásának fő módja egy teljes jogú palesztin állam létrehozása." Az még csak annyira sem lenne sikeres és életképes, mint Libanon. A palesztin probléma megoldásának fő módja Gáza Egyiptomhoz és Ciszjordánia Jordániához csatolása.
sexykitty-5000117
2024. október 18. 19:44
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­k­­e­­l­­d­ ­­­a­­ ­­­s­z­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­u­­­n­­­c­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Akitlosz
2024. október 18. 19:41
"A vásárlóerő-paritás alapján ma Kína a legnagyobb gazdaság, a második helyen az Egyesült Államok áll, a harmadikon India, a negyediken Oroszország áll – közölte az államfő." Csakhogy a pénz beszél, a vásárlóerő-paritás meg még csak nem is ugat. Csak egy kitaláció, nem létező pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!