Politico: Orbán Trumpot segíti az Ukrajna-támogatás akadályozásával

2024. október 14. 11:26

A portál szerint Orbán Donald Trump barátságát keresi a mostani Ukrajna-politikájával.

2024. október 14. 11:26
Orbán Viktor és Donald Trump.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Politico értékelése szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Ukrajnával kapcsolatos tiltakozó politikája azt a célt szolgálja, hogy barátságát építse Donald Trumppal.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és a G7 hatalmak 50 milliárd dolláros kölcsönt kívánnak adni Ukrajnának,

hogy folytathassa harcát Oroszország ellen.

A magyar kormány azonban nem járul hozzá egy olyan szabályváltoztatáshoz, ami megengedné Washingtonnak, hogy nagyobb szerepet játsszon a kölcsönben a november eleji elnökválasztásig.

A kölcsönt egyébként a mintegy 250 milliárd dollár értékű, nyugati országok területén lefoglalt orosz vagyonok profitjából fizetnék vissza.

Az Egyesült Államok eközben azt sürgeti, hogy az EU hosszabbítsa meg az Oroszország elleni szankciókat 36 hónapra. 

Magyarországon kívül minden további uniós ország meg is hosszabbítaná a szankciókat,

de így az EU nem tud a jelenlegi szabályai szerint, teljes konszenzussal döntést hozni erről.

Az uniós intézmények és a többi tagállam most olyan megoldásokat keres, amivel kikerülhetik a magyar ellenkezést. Az e heti uniós csúcstalálkozón is téma lesz az Ukrajna-támogatások ügye.

A Politico szerint a magyar kormány álláspontja azzal magyarázható, hogy ha az elnökválasztáson Trump nyer, akkor az új elnöknek lehetősége lesz arra, hogy amerikai részről megvonja a kölcsönhöz való hozzájárulást, és Trump azt mondhassa szavazóinak, elérte, hogy egyetlen cent sem megy tovább Ukrajnának. Ez pedig erősítené a Trump és Orbán közötti baráti viszonyt.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. október 14. 13:39 Szerkesztve
Helyes. Jelentsék fel a tetves libsik Orbánt Brüsszelben, amiért Orbán enm őket támogatja:DDD
Megtalálta
2024. október 14. 12:45
Orbánnak semmi oka nincs arra, hogy ne a Republikánusokat támogassa. A Demokraták amióta hatalomban vannak, azóta próbálják elmozdítani a helyéről.
Lilyana2
2024. október 14. 12:40
Miért, kit kéne támogatni? A harmadik világháborút sürgető idiótákat??? Akik Magyarországot féleszű, alattvaló csicskának nézik??? Mint a többi balliberálist!? Csak, hogy NAGYON NAGY A KÜLÖNBSÉG!!!!!!!!
ptrfarkas43
2024. október 14. 12:20
Ezt már végleg nem értem, orbán most nem putyin csikája aki kamalát támogatja? Szinte percről percre változik a központi irányelv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!