Pánik az ukrán határ közelében: megszólaltak a szirénák – „tárgyak hullhatnak le a levegőből”, óvóhelyre küldték a románokat

2024. október 18. 07:13

A katonaság reggel kezdte meg a térség átvizsgálását.

2024. október 18. 07:13
null

Nyitókép forrása: Az Euronews Romania Youtube-oldala

RO-Alert riasztás ébresztette fel az embereket csütörtök este a romániai Konstanca megyében. A riasztás üzenete arról szólt, hogy az ukrán határ közelében „tárgyak hullhatnak le a levegőből”, és javasolják, hogy a lakosság amennyiben lehetséges, vonuljon óvóhelyekre vagy a pincékbe – írta meg a Maszol

Ez az üzenet figyelmeztette a lakosokat: 

Ha nincs menedékhely, maradjanak a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc”.

A riasztást katonai repülőgépek felszállása előzte meg, ám a Digi24 információi szerint a védelmi minisztérium erről nem adott ki hivatalos tájékoztatást. A Konstanca megyei katasztrófavédelmi felügyelőség arról számolt be, hogy három lakossági hívás érkezett a 112-es segélyhívószámra az eset kapcsán. A katasztrófavédelem hangsúlyozta, hogy az üzenet célja a tájékoztatás volt, és az esetleges pánik elkerülése érdekében adták ki. A Ziua de Constanța helyi lap beszámolói szerint a városban alacsonyan szálló repülők hangja hallatszott, szemtanúk pedig fényeket láttak az égbolton.

A védelmi minisztérium esti tájékoztatása szerint a radarjaik délután egy kis méretű légi célpontot észleltek a Fekete-tenger fölött, mintegy 150 kilométerre keletre Konstanca megyétől.

A NATO és az országos parancsnokság alá tartozó légierőt a protokoll szerint aktiválták. Két spanyol F-18-as vadászgép indult a Mihail Kogălniceanu légibázisról, míg két román F-16-os vadászgép pedig a Borcea légibázisról szállt fel. A News.ro közleménye szerint a légi célpont kora este lépte át Románia szárazföldi határát Eforie Nord térségében. A vadászgépek által figyelt célpontot jele 19:20-kor Amzacea településtől keletre eltűnt. A légiriadót 20:15-kor feloldották, a vadászgépek pedig visszatértek bázisukra.

A jelenlegi adatok szerint nincs arra utaló jel, hogy az ország területére bármi is becsapódott volna. A katonaság reggel megkezdi a térség átvizsgálását”

– tették hozzá.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patriota-0
2024. október 18. 09:47
És még mennyi fog hullani, ha amerikai támaszpontot építenek ott!
ittésmost
2024. október 18. 09:08
"fényeket láttak az égbolton" - azt én is szoktam. Napot, Holdat, csillagokat. Szépek.
mai nap
2024. október 18. 09:01
A riadó célja; hisztéria-keltés 😡😡😡😡😡.
europész
2024. október 18. 08:32
Sok huho semmiert.Mubalhe az egesz. Szorostalp nyalt egyet az usakoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!