Osztrák lap: az FPÖ győzelmével elindulhat az illiberális magyar demokrácia exportja

2024. október 04. 23:07

Egy lengyel baloldali újságíró a Der Standard hasábjain óvja az osztrákokat a magyar és a lengyel modell utánzásától, mert az igazából a Nyugat meggyengítésére szőtt putyini forgatókönyv szerinte.

2024. október 04. 23:07

Nyitókép: Orbán Viktor és Herbert Kickl sajtótájékoztatója Bécsben 2024. június 30-án  /  fotó: TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP

 

Ön szerint lehetetlen, hogy az Ön országában lemásolják Orbán Viktor politikáját? – teszi fel a kérdést az osztrák Der Standard hasábjain megjelent cikkében a lengyel vendégszerző, aki szerint a magyar modellt először hazája vette át, és ha az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) megerősödésével Ausztria is erre az útra lép, akkor a demokrácia leépítése kezdődhet meg fokozatosan.

Bartosz T. Wieliński, a Gazeta Wyborcza lengyel napilap főszerkesztő-helyettese írásában felhívja a figyelmet arra, hogy 

Lengyelország után Ausztriába is megindult az illiberális magyar demokrácia exportja 

azzal, hogy az Orbán Viktor szövetségese, Herbert Kickl vezette FPÖ megnyerte a parlamenti választásokat. Mint írja, ez a politikai változás igazából az oroszok forgatókönyve szerint halad, hiszen a Nyugat destabilizálására tett kísérletek mögött végeredményben Oroszország áll.

Wieliński szerint az orosz elnök háborús projektje rosszul áll Ukrajnában, nagyok a veszteségek, padlón a gazdaság, az európai politikára azonban hatékonyan tud hatni „szövetségesei" által: Franciaországban az oroszok által támogatott Marine Le Pen pártja, 

a Nemzeti Tömörülés megerősödött, sakkban tartja az új kormányt, és destabilizálja az országot. 

A kelet-német tartományi választásokon megerősödő „Putyin-párti" Alternatíva Németországnak (AfD) párt ugyan nem tud kormányt alakítani, de zavart okozni igen. A szerző arra következtet, hogy Putyin ezen pártok támogatásával káoszt teremt Nyugaton, elmélyíti a társadalmi megosztottságot, igazi célja pedig az, hogy a meggyengült Európa elengedje Ukrajnát, és visszatérjen az Oroszországgal való üzleteléshez. 

Hasonló forgatókönyv játszódik le Ausztriában – folytatja a lengyel újságíró, aki úgy véli, 

az európai populistákat lenyűgözi Orbán Viktor és tekintélyelvű állama, 

amely az újságírókat szűk pórázon tartja, a civil társadalmat elhallgattatja, az állami forrásokat teljes mértékben a saját céljaira csatornázza be. 

Orbán Viktor nem titkolja a Kremlhez fűződő kapcsolatait, és nem kérdés, hogy Putyin eszköze – fejtegeti a Gazeta Wyborcza főszerkesztő-helyettese, aki szerint a lengyel nemzeti-populista PiS-kormány a magyar kormánytól tanulta a demokrácia lebontásának fortélyait, sőt, egy évvel ezelőtt, amikor kétségbeesetten küzdött a túlélésért, Orbán kampány- és médiatanácsadókat küldött megsegítésükre Varsóba. 

A lengyel szerző cikkében aggódik Ausztria jövőjéért, mert 

ha az orbáni modell ott is megvalósul, akkor először is veszélybe kerül majd a közmédia, 

amelyet a hatalomra jutók propagandaeszközzé fognak átalakítani. Ez minden országban a szavazók hanyagsága miatt valósult meg: a magyarok sem akarták, hogy országuk az orosz érdek trójai falova legyen Európában, a lengyelek sem akartak primitív nacionalizmust, és most az osztrákok is csak Karl Nehammer rossz politikája miatt voksoltak Herbert Kickl-re.

Wieliński szerint 

az FPÖ félelmetes erő lesz, amely ellen az osztrák civil társadalomnak nagy erőket kell majd megmozgatnia. 

A lengyeleknek nyolc évében telt ez a küzdelem – zárja írását az osztrák liberális lap lengyel vendégszerzője.

--

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
haxima
2024. október 05. 00:48
Joe Esterhas nem írt annyi forgatókönyvet mint ez a Putyin bazmeg. Ennek annyi variációja van a világ tönkretételére, hogy az nem is igaz.
sexykitty-5000104
2024. október 05. 00:38
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­k­­e­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­z­­­e­­­x­­i­ ­p­­­u­­n­­­c­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Dorset Naga
2024. október 05. 00:38
A normális európai ember gondolkodása. Ezt nem kell exportálni, zsigereinkből jön elő.
states-2
2024. október 05. 00:27
Ezek a neokomcsik tényleg hiszik ezt a sok baromságot, hogy egy tízmilliós ország teleexportálja világot az illiberalizmussal? És természetesen ha a választásokat nem ők nyerik, akkor vége a demokráciának, és természtesen a választók döntése akkor sem számít, ha egymásután négyszer sem kérnek belőlük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!