Óriási a felháborodás: dán tengerészekre lőtt gépfegyverrel a nigériai kalóz, megsebesült, most Dánia befogadta és még fizet is neki

2024. október 16. 13:00

Egy budai villa árát költötték rá a dán adófizetők, és még neki volt mersze kártérítést követelni. Nos, a helyzet nem mindenkinek tetszik Dániában.

2024. október 16. 13:00

Nyitóképünk illusztráció, "Szerencsés Frances" kevésbé szerencsés kollégájával, aki nem dán, hanem kínai hajóra támadt ugyancsak 2021-ben. Forrás: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Ha van amerikai álom, akkor a dán álom receptje valami ilyesmi lehet: legyél nigériai kalóz, és támadj meg egy dán hajót! Így is, úgy is jól jársz, hiszen ha sikerül a támadás, a zsákmány és a túszokért kapott dollármilliós váltságdíjakból meg is gazdagodhatsz. De akkor se búslakodj, ha pórul jártál, hiszen a dán állam, pontosabban a dán adófizetők majd kisegítenek!

Ez utóbbi történt a „Lucky Frances” (Szerencsés Frances) néven közismertté vált nigériai kalózzal, aki társaival egy dán fregattra támadt még 2021-ben. Az Esbern Snare nevű hajóra Nigéria partjainak közelében, a Guineai-öböl nemzetközi vizein rontottak rá, gépfegyverrel tüzelni kezdtek a hajóra, majd létrákon megpróbáltak felmászni rá. Mindez nem bizonyult túl jó ötletnek, a hajó ugyanis egy hadihajó volt, képzett, felfegyverzett tengerészekkel a fedélzetén.

A dánok pedig nem hagyták magukat, tűzharcban alaposan odapörköltek a nigériaiaknak, akik közül négyet le is szedtek, hatot pedig fogságba ejtettek. Ez önmagában még nem lett volna akkora hír, inkább csak a helyi sajtót érdekelte.

Az Esbern Snare Dánia legnagyobb harci hajói közé tartozik, ezt sikerült megtámadniuk a nigériai kalózoknak
Forrás: Wikipedia

Azonban a kalózok egyike volt az említett Frances, akit, miután a másik ötöt a kapitány felpakolta egy gumicsónakra, és – mivel érthető okokból egyik ország sem kívánta befogadni őket – szélnek, vagyis víznek eresztette, a fedélzeten tartott. Frances ugyanis súlyos sérüléseket szenvedett, így amputálni kellett a lábát, a műtétet egy ghánai kórházban végezték el rajta. Ezután Dániába szállították, ahol rendes kórházi kezelést kapott.

A csavar itt keletkezett a történetben, a Newsweek ugyanis megírta,

hogy a férfi dániai tartózkodása alatt menedékjogért folyamodott, egészségi állapotára hivatkozva.

Az ügye a Telegraph által idézett forrás becslései szerint az orvosi számlák nélkül is eddig mintegy 4,2 millió dán koronába, mintegy 225 millió forintba kerültek. Egyébként irgalmatlan pénzekért egy csúcskategóriás műlábat is előirányoztak neki.

S ugyan a dán bíróság bűnösnek találta a támadás miatt, egészségi állapota miatt csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott, sőt: a menekültstátuszt is megkapta. Ráadásul a Daily Mail szerint még volt mersze kártérítésért folyamodni.

Emellett kötött egy úgynevezett integrációs szerződést is, aminek az a célja, hogy integrálják a dán társadalomba, és megkapja a további támogatásokat, ami szintén nem csekély összeg.

Vagyis megnézik, milyen munka feküdne igazán a féllábú kalóznak.

Frances 2023-ban azt állította, eredetileg szeretett volna hazatérni, de meggondolta magát, ezért kért menedékjogot.

Nem tenne jót nekem, ha visszatérnék Afrikába”

– mondta a 42 éves férfi, hozzátéve, a családjával is beszélt, akik belementek, hogy Dániában maradjon, egyedül a lánya hiányolja. A történet természetesen óriási felháborodást szült a dánok körében is, láthatóan pártállástól valamelyest függetlenül. Steffen Larsen, a dán Liberális Szövetség szóvivője, miután Olsen és bandája egyik melléksztorijához hasonlította Frances történetét, „sok sikert” kívánt a kalóz dán integrációjához.

Hasonlóképpen vélekedett a jobboldali Dán Néppárt szerint a döntés az ország migrációs és biztonságpolitikáját csúfolja meg. Mikkel Bjorn, a párt integrációs szóvivője azt mondta:

„Ez teljesen abszurd. Ennek az embernek soha nem lett volna szabad Dániába jönnie” Hozzátette, szerinte aki azt gondolja, hogy most képes lesz integrálódni a dán társadalomba, az túlmegy minden határon.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2024. október 16. 15:02
Szia uram, olcsón faláb nem érdekel?
Zsolt75
2024. október 16. 14:55
Kalózokat foglyul ejteni? Milyen új szokás ez?
blanconegro
2024. október 16. 14:48
Disznó skandinávok bazmeg. Még ők kérnek elnézést, hogy rájuk támadt. Én a tengerbe basztam volna, hogy jóllakjanak a cápák.
Marhagulya
2024. október 16. 14:32
Na de hogy ez mekkora XDDDDD "Mindez nem bizonyult túl jó ötletnek, a hajó ugyanis egy hadihajó volt, képzett, felfegyverzett tengerészekkel a fedélzetén." XDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!