Orbános huszárvágást villantott Meloni – még az Európai Bíróság döntéshozóit is kijátszotta

2024. október 22. 10:27

Az olasz kormány gyorsan átvágta a gordiuszi csomót.

2024. október 22. 10:27
Italian Prime Minister Giorgia Meloni listens as US President Joe Biden speaks at the Global Coalition to Address Synthetic Drug Threats, in New York on September 24, 2024.

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: október 11-én megnyitott táborokban elhelyezett első csoportot, tizenkét embert visszaszállították Olaszországba, miután az illetékes római bíróság nem engedélyezte feltartóztatásukat.

Egyiptomi és bangladesi férfiakról volt szó, akikkel kapcsolatban a bíróság úgy ítélte meg, hogy sem Egyiptom, sem Banglades nem számít biztonságos országnak, ezért menedékkérőknek számítanak, tehát miután benyújtják menedékkérelmüket, szabadon mozoghatnak Olaszország területén. A bírói határozat szerint az uniós jogszabályok ilyen esetben felülírják a nemzeti tárca határozatát. Az Európai Bíróság állásfoglalása szerint ugyanis nem lehet egy unión kívüli országnak csak egy részét biztonságossá nyilvánítani.

Ezt is ajánljuk a témában

Huszárvágást villantott Meloni

A római kormány hétfő esti ülésén törvényerejű rendelettel határozta meg a biztonságosnak számító országok listáját. A Meloni-kormány az intézkedéssel felülbírálta a bíróságok korábbi döntését az albániai táborokban elhelyezett migránsok szabadon engedéséről. A migráció és a menedékkérelmi eljárás szabályozását érintő kormányrendelet rögzítette, mely származási országokat tartják biztonságosnak.

Ugyanezt eddig a külügyi és belügyi tárca szabta meg, de a minisztériumi rendelkezések nem voltak elegendőek az olasz bíróságok értelmezése szerint.

A kormány most törvényerejű rendelettel válaszolt az utóbbi napokban kialakult vitákra, amelyek az Albániában létesített befogadó központokat érintették.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón a belügyminiszter, Matteo Piantedosi elmondta, hogy a listán eredetileg szereplő 22 ország helyett 19 maradt a rendeletben. Kamerunt, Kolumbiát és Nigériát leszedték a biztonságos országok listájáról az uniós állásfoglalás szerint.

Piantedosi hangoztatta, hogy Olaszország „úttörő” szerepet tölt be,

mivel egyrészt tiszteletben tartja az európai előírásokat, másrészt előrevetíti a 2026 júniusától életbe lépő migrációs és menekültügyi paktumot, amely módosítani fogja az országok biztonságának meghatározását.

A belügyminiszter is eltökélt

A belügyminiszter úgy vélte, véget kell vetni az előző kormányok „korlátlan és ideológiai alapú befogadási politikájának”. Újságírói kérdésre megjegyezte, hogy az albániai táborok fenntartása semmivel sem kerül többe mint a bevándorlók olaszországi ellátása, szállítása, elhelyezése, ami a belügyi tárcának évi 1,7 milliárd euróba kerül.

Carlo Nordio igazságügyi miniszter szerint az olasz bíróságok egyszerűen rosszul értelmezték az uniós jogszabályokat.

Antonio Mantovano, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár reményét fejezte ki, hogy a rendelet véget vet a vitáknak, és az albániai táborok folytathatják működésüket a következő csoport odaszállításával. Kifejtette, hogy jelenleg Albánia, Algéria, Banglades, Bosznia-Hercegovina, a Zöld-foki Köztársaság, Elefántcsontpart, Egyiptom, Gambia, Georgia, Ghána, Koszovó, Észak-Macedónia, Marokkó, Montenegró, Peru, Szenegál, Szerbia, Srí Lanka és Tunézia számít biztonságosnak.

A listát a kormány félévente felülvizsgálja.

Meloni is hajthatatlan

Giorgia Meloni olasz kormányfő hétfőn úgy nyilatkozott, kormánya elkötelezte magát a határok védelme mellett, „Olaszországba kizárólag törvényesen lehet belépni”. Elsődlegesnek nevezte az emberkereskedők elleni küzdelmet.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. október 22. 12:39
A migránsok ügyében döntő bíróság sem biztonságos Olaszországban, listán a helye, ha kell országnak kell rendeletben nevezni őket... Létre kell hozni az országra veszélyes hivatalok listáját is.
ekeke1
2024. október 22. 12:36
hvg.hu/tudomany/20111118_ausztria_nemeth_istvan_sikeresebb Itt vannak a szomszédaink. Első és második világháborút is elvesztették,jó vastagon benne voltak mindkettőben. Mégis.a szovjet megszállástól is megszabadultak miközben Magyarországot szetlottek, Marshall segélyt is kaptak, piacgazdaság is épült. Most sincs NATO tagság,orosz gáz és olaj van. És végzik a dolgukat,nincs állandó pofázás meg óriásplakátok von dér leyenekrol. Mert Magyarországnak nem csak hazaárulókbol de hülye politikusokból is mindig a legalja jutott. Meloni is végzi a dolgát,ahogy tudja es ahogy engedik.Es szemrebbenés nélkül hagyja vitt Orbánékat ha országa érdekei úgy kívánják. Mert ez a politizálás.
allen9
2024. október 22. 12:16
Én nem egészen értem, hogy a bírók hogy a picsába merészellik felülbírálni a választott kormányok döntéseit???? Egy kibaszott bírónak egy feladata van: a törvény által kisztabni a büntetést, és nem az, hogy a saját húgy agya alapján állásfoglalásokat határozzon meg, melyeket az embereknek el kell fogadnia. Egy kibaszott bíró nem választott vezető, és nem játszhat diktátort, akinek a szava szentírás. Általában a leghülyébb balfaszok bírók manapság.
elfújta az ellenszél
2024. október 22. 11:59
De van ám még eggyel feljebb levő szint, az Emberi Jogok Európai Bírósága, Soros embereivel kitömve. Ők gáncsolták el a tranzitzónás megoldást, és a későbbi magyar megoldást is a kérelmek külföldi benyújtásáról. Szóval ez még nem lefutott meccs a törvényhozói és a bírói talárba öltöztetett kvázi-törvényhozói jogokat gyakorló bírói hatalom között. Ízelítőül: "211 napon át tartottak fogva egy négyfős afgán családot - 1 és 3 éves gyerekekkel - a röszkei tranzitzónában. A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a magyar állam jogellenesen és embertelen körülmények között, hatékony jogorvoslat lehetősége nélkül tartotta fogva a családot, ráadásul éheztette az apát. A négy menedékkérő embert a Magyar Helsinki Bizottság képviselte."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!