Olasz lap: Orbánnak egy „néma mosoly” is elég volt a sikerhez

2024. október 22. 12:15

Egészen a közelmúltig „Orbán volt a rossz fiú. Ma ez másképp van” – közölte az Európai Tanács egyik vezetője.

2024. október 22. 12:15
Orbán Viktor

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Meddig mennek el az EU vezetői a politika megszervezésében? Az Európai Tanács október 17-i, csütörtöki ülésén állam- és kormányfők versengtek egymással, hogy egyre korlátozóbb elképzeléseket és javaslatokat indítsanak el a migrációs politikával kapcsolatban, egészen addig a pontig, hogy Orbán Viktor, magyar kormányfőt hagyták „némán mosolyogni” – írta meg az Il Foglio cikke szerint a tanácskozás egyik résztvevője.

Giorgia Meloni, olasz miniszterelnök szorgalmazta, hogy az Olaszország-Albánia Jegyzőkönyvet mintaként vegyék elő. Több vezető is felszólalt az EU-n kívüli hot spotok létrehozása mellett, ahonnan a hazatelepítésre váró migránsokat kitoloncolhatják. Donald Tusk megszerezte a menedékjog felfüggesztésének lehetőségét. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen új szabályokat ígért a biztonságos harmadik országokra vonatkozóan, hogy az EU-ba már megérkezett menekülteket tranzitországokba is kitoloncolják.

Egészen a közelmúltig „Orbán volt a rossz fiú. Ma ez másképp van”

– mondta a lapnak az Európai Tanács egyik vezetője.

A múlt heti csúcstalálkozón előterjesztett ötletek többsége megkérdőjelezhető. A Bizottság elnöke most elfogadta Tusk kérését a menekültügyi eljárások felfüggesztésére Lengyelországban. „Mit mondtak volna, ha Tusk kijelentéseit Orbán tette volna?” – mondta egy tisztségviselő: „Mi lett volna az Európai Tanács vitájának hangneme?” Az illetékes szerint „a mainstream egyre inkább Orbán irányába mozdul el”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 22. 14:12 Szerkesztve
Z. "Munkavacsorára hívta meg Párizsba Orbán Viktor miniszterelnököt Emmanuel Macron francia államfő kedd estére – mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek. Orbán a révkomáromi szlovák-magyar-szerb migrációs csúcstalálkozóról érkezik majd Párizsba, az Elysée-palotába. A francia elnöki hivatal közlése szerint a munkavacsora fél 9-kor kezdődik." Viktorunknak már saját kulcsa van az Elysée-palotához!!! 💯👏🙂❗
Kovács Ubul
2024. október 22. 14:10
A fidesZnyikek anyukájánál.
Ergit
2024. október 22. 14:02
Európai Tanács egyik vezetője - de ki ő????
Hohokam
2024. október 22. 13:58
Nohát, egy elszigetelt, érdektelen, senki által komolyan nem vett autokratadiktátorról beszélünk? Mi lesz így az európai értékekkel, jogállammal, egyensúly-fékekkel és a magyar oktatásegészségügyinflációval?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!