Nyíltan Trump ellen kampányol a New York Times

2024. október 21. 08:40

Az egyre kapitalizmusellenesebb, woke újság hirtelen a kapitalizmus alapjait kezdte el védeni, mondván, a republikánus elnökjelöltje ezeket kezdi ki.

2024. október 21. 08:40
Business And Economy In New York

Fotó: Nurphoto via AFP

Ezen a választáson az amerikai üzleti vezetők nem engedhetik meg maguknak, hogy passzívak maradjanak – írja a New York Times szerkesztőség által jegyzett véleménycikke, melynek már a címe is az: „az amerikai üzleti szféra nem engedhet meg magának még egy Trump-elnökséget”.

Az egyre inkább kapitalizmusellenes, demokrata párti woke lap arról győzködi üzletember olvasóit, hogy egy esetleges Trump-elnökség aláássa a kapitalizmus alapjait, illetve hogy lényegében az üzletembereknek a saját érdekeik ellen kellene szavazniuk.

A lap szerint az üzleti vezetők az amerikai történelem során feltételezhették, hogy bárki nyer egy elnökválasztást, a gazdaság virágozni fog, az elnök pedig fenntartja a joguralmat, a magántulajdonhoz való jogot és a bíróságok függetlenségét. A mostani két jelölt, a demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump gazdasági programjai nagyjából a pártok megszokott pozícióit hozzák.

Ám a lap szerint a választás tétje most a stabilitás maga.

A New York Times szerint ugyanis „Trump tagadja a választások legitimitását, dacol az elnöki hatalom alkotmányos korlátaival, és ellenségei megbüntetésére irányuló tervekkel dicsekszik. És 

ezekben az amerikai demokrácia elleni támadásokban az amerikai jólét alapjait is támadja.

 A szűk politikai aggályok mentén való szavazás az amerikai üzleti élet érdekeinek katasztrofálisan rövidlátó nézetét tükrözné.”

Majd felsorolnak pár üzletembert, aki Trumpot támogatja, így Elon Muskot, David Sackset (Craft Ventures), Bill Ackmannt (Pershing Square Capital Management) és Stephen Schwarzmant (Blackstone Group). Róluk azt írják: a „cinizmuson túl képtelenség érteni”, hogy miért álltak a republikánus jelölt mellé.

A lap úgy látja, Trump még mindig nem fogadja el a 2020-as választási eredményt, a hatalmat pedig „új és veszélyes” módon használná. Hozzáteszik: talán Trump újdonságként hat az amerikai politikában, de a jobboldali populisták gyakran úgy nyernek választásokat, hogy üzletpárti politikát hirdetnek, ami gazdasági növekedést hoz, de aztán 

aláássák a gazdasági stabilitást, mivel aláássák a kapitalizmus olyan fontos összetevőit, mint a szabad verseny és a joguralom.

Mint írják: „Trump a bizonytalanság  megszemélyesítője. Elnöki négy éve alatt riasztó hajlandóságot mutatott a szövetségi politikák hirtelen átírására rosszindulatból, favoritizmusból vagy csak szeszélyből.” Úgy látják, „egy populista szimpátiája mindig szeszélyes”, nem lehet előre tudni, ki köt ki Trump ellenségeinek listáján. Trump a New York Times szerint romboló hatással lenne az amerikai bizniszre.

A lap úgy gondolja, hogy a második Trump-elnökség esetén a kormányzati emberek nem az üzleti szférából érkeznénk, mint az első Trump-elnökség esetén, mert a „bátor és okos” üzletemberek már otthagyták Trumpot, hanem „lojálisok és ideológusok”

Trump ráadásul „nem a válságok embere”.

A lap azzal zárja eszmefuttatását: „A kérdések azonban mélyebbre nyúlnak: Őszinte Trump? Hajlandó hallgatni vagy tanulni? Mértékletességet vagy kiegyensúlyozottságot mutat a nyomás alatt? Hosszú távra néz? Előtérbe helyezi valaha az amerikai közérdeket?”

Az üzletellenes woke lappá vált New York Times szerkesztősége ironikus módon arra figyelmeztet, hogy szerinte Trump nem az üzleti élet bajnokaként indul, hanem a populista sérelmi politika tribunusaként, aki a hosszú távú célokat feláldozza a rövid távú célok oltárán. Ezért aztán természetesen az amerikai üzleti vezetők akkor döntenek felelősen, ha megvédik a demokráciát, és Trump ellen szavaznak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. október 21. 11:38
"A mostani két jelölt, a demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump gazdasági programjai nagyjából a pártok megszokott pozícióit hozzák." ez egyáltalán nem igaz, trump előtt a republikánusok is gyakorlatilag liberálisok voltak. Trump is még liberális vezető, de ő kezd egy picit visszahúzni a konzervatív oldalra kulturális szempontból is és ezért gyűlölik.
sexykitty-5000119
2024. október 21. 10:50
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­k­­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­ ­­­p­­u­n­c­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
catalina11
2024. október 21. 10:28
Márai Sándor: "A New York Times. Négy éve nem láttam. Nem hiányzott, de most, mikor kézbe veszem a kiló súlyú vasárnapi példányt, felárad az oldalakról az a keserű-fülledt gettószag, ami ebből az újságból – és olvasóiból, a New York-i zsidóságból – párolog…. 90% hirdetés mellett 10 % gyűlölködés, súgó-rágalmazó ellenségesség minden és mindenki ellen, ami és aki nem zsidó. Van egy zsidó összeesküvés a világban – New York ennek az összeesküvésnek a nem is titkos bunkere -, egy kegyetlen, szívós, minden nemesebb érvényesülési módszert megfertőző fajvédő, fasiszta zsidó összeesküvés, amely a kommunizmust is felhasználja eszköznek (mint a nácik) a zsidó faji uralom céljaira. A New York Times ennek a fajvédő összeesküvésnek angol nyelvű szócsöve – éppen úgy nyomtathatnák cionisták számára, héber betűkkel."
irondome
2024. október 21. 10:24
Ki gondolta volna…….?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!