Magyar vadászgépek védik Horvátország légterét

2024. október 16. 10:25

A magyar Gripenek az ország északi és belső, szárazföldi része feletti légtért veszik át.

2024. október 16. 10:25

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Magyar és olasz vadászgépek tűnhetnek fel hamarosan Horvátország egén. Ugyanis míg a horvát pilóták nem sajátítják el teljes mértékben a Rafale vadászgépek kezelését – amelyeken már most is repülnek –, légterüket nyugati és észak szomszédaik ellenőrzik és védik.

A magyar és az olasz féllel hivatalos megállapodást is aláírták. 

A külföldi vadászgépek érkezésével az ősöreg, mára repképtelen Mig–21-esek nyugdíjba mennek, rövidesen múzeumi darabokká válnak – idézte a Dnevnik Nova TV értesülését a Magyar Nemzet.

„A tárgyalások és megállapodások végéhez közeledünk, nagyon sok szabályozást kell megváltoztatni a szomszédos országok, Horvátország és a NATO szintjén. Minden párhuzamosan zajlik, és azt mondanám, hogy közel vagyunk a végrehajtás kezdetéhez. 

A megállapodást az év végéig kell ratifikálni” 

– nyilatkozta a csatornának Ninić dandártábornok és a HRZ, a horvát légierő parancsnokhelyettese.

A megállapodást a múlt hónapban írták alá a védelmi minisztérium nevében az érintett légierők parancsnokai. A közös légtérfelügyeletről évek óta folytak az egyeztetések – emlékeztettek.

Ninić azzal folytatta, „minden, amit ma a vadászgépeinkkel és a hadműveleti központunkkal teszünk, folytatódik. Csak a horvát vadászgépek nem szállnak fel a NATO riasztására, de a szomszédos tagállamok megteszik ezt a gépeikkel.”

A vadászok a NATO légvédelmi parancsnokságnak vannak alárendelve

A magyar Gripenek az ország északi és belső, szárazföldi része feletti légtért veszik át, míg az olasz Eurofighterek az Adria partvidéke mentén teljesítenek szolgálatot.

A dandártábornok megerősítette, 

a szolgáltatást nyújtó országok nem kérnek cserébe anyagi ellentételezést a fogadó országtól.

Ugyanazok a vadászok, akik Magyarországot és Olaszországot védik, csak a felelősségi körüket bővítik ki kissé. Ez a gyakorlat más európai országokban is, amelyek hasonló helyzetben vannak, mint Horvátország.

Ninić hozzátette, a magyar és olasz vadászok az integrált NATO légvédelmi parancsnokságnak vannak alárendelve. Amíg a Gripenek és az Eurofighterek kollégáik első légi feladatait végzik, a horvát pilótáknak és a technikusoknak a Rafale-n kell elvégezniük a képzést. Minél hamarabb végeznek, annál hamarabb fognak készenlétbe állni, és átvenni azt a munkát – írta a Dnevnik Nova TV.

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. október 16. 11:34
Kár hogy nincs Harrierünk. Be kellene egyet-kettőt lebegtetni teljes fegyverzettel a Tranzitdíj Megállapító Intézet üvegablaka elé. És kikísérni.
B_kanya
2024. október 16. 10:40
"birozsletaparadicsom 2024. október 16. 10:29 Mind a négy? " Az mondjuk rögtön néggyel több, mint amennyi a három balti harcihörcsögnek van, ezért szoktuk őket is védeni, pár évente, rotációban. Olyankor szoktak kaffogni, hogy nem vagyunk jó NATO partnerek, mikor a Gripenek őrzik a légterüket. De rakétás légvédelmük sincs.
B_kanya
2024. október 16. 10:38
A horvátoknak sikerült az, ami a bezzegejrópai balti csivaváknak NEM, azaz rendszerben tartani egy szuperszonikus repülőszázadot légi rendészetre. Csak azért nem repülnek a Mig-21-eseik míg a Rafale-pilóták be nem vethetőek MERT A FUCKRÁNOK HASZNÁLT, ÁTÜTÖTT SOROZATSZÁMÚ ALKATRÉSZEKKEL BARMOLTÁK SZÉT "nagyjavítás" címén.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 16. 10:29
Mind a négy? Szappanbuborék-kupola. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!