Kuba lassan elsötétedik

2024. október 19. 21:53

Két nap alatt kétszer omlott össze a karibi kommunista állam áramszolgáltatása. Az elektromos vezetékrendszer teljesen elhasználódott az idők során, sötét a jövő.

2024. október 19. 21:53

Nyitókép: Egy motoros halad át a sötét utcákon Havannában 2024. október 19-én  /  fotó: ADALBERTO ROQUE / AFP

 

Dolgoznak az elektromos művek munkatársai Kubában, 10 millió ember vár arra, hogy helyreálljon az áramellátás, miután két napon belül szombaton másodszor is összeomlott a hálózat a szigetország szinte teljes területén, áram nélkül maradtak a kórházak, a szolgáltató intézmények és az otthonok. 

Szombat késő délutánra elsötétedtek az utcák, 

a közlekedési lámpák sem működtek, az élelmiszerboltokban pedig hirtelen sorok keletkeztek, sokan pánikszerűen elkezdtek vásárolni a legrosszabbra számítva.

Jelenleg fokozatosan növelik a kapacitást az erőművekben, kapcsolják vissza az elektromos hálózatot, a kormány emberei, így maga Miguel Diaz-Canel kubai elnök is a televízióban üzentek, hogy megnyugtassák az embereket és megelőzzék a pánikot, a rémhírkeltést.

Az első hálózati összeomlás péntek dél körül következett be, miután leállt a szigetország egyik legnagyobb erőműve. De ennek voltak előjelei: 

hetek óta a sziget egyes részein napi 10-20 órás áramszünetek álltak be, 

amelyet a havannai kormány az elöregedő infrastruktúrával, az üzemanyaghiánnyal és a növekvő ipari és lakossági energiaigénnyel magyaráz – írja a Reuters. 

Szakértők ehhez hozzáadnak még egy okot: az Egyesült Államok kereskedelmi embargója nagy kárt okoz a kubai gazdaságnak, az olajtüzelésű erőművek üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges üzemanyag és a pótalkatrészek beszerzése nehézségekbe ütközik.

Az Egyesült Államok pénteken tagadta, hogy bármi szerepet játszott volna a kubai áramhálózat összeomlásában.

Kubai tisztviselők jelezték, hogy 

a villamosenergia-válság folytatódni fog, mert a hálózat elöregedett, 

annak teljes felújítására lenne szükség, nemcsak a jelentkező rendszerhibák ideiglenes kijavítására.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 19. 23:12
Ott is tönkrement a Török Áramlat? Ez van, ahol komcsi diktatúra van, nemzethy állampárt. Magyarországon is lesz ilyen a következő 50 évben, az 100%, de Európában is máshol. De a kubaiak talán nem "veszekedős félázsiai származékok", nem fogják egymást megenni fél nap után.
sexykitty-5000117
2024. október 19. 23:05
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­k­e­­l­d­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­x­­­i­­­ ­p­­u­­­n­­­c­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
atti64
2024. október 19. 23:01
KOMCSIK MENYORSZÁGA!!!!!!!!!!!A SOK PATKÁNY ODA DEPORTÁLNÁM. FASZOPO GYURCSÁNY ELVTÁRSAL AZ ÉLEN DE KURVA HOSSZU LENNE A LISTA MINIMUM 1 ORÁN ÁT TARTANA A NÉVSOROLVASÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
snfbvksan
2024. október 19. 22:19
A kubai kommunista főnökség korlátlanul hülye. Kína is ösztökéli őket a gazdasági modell váltásra, és jó példával járnak is elöl, bemutatva, hogy a politikai párturalom és a fejlődő kapitalista gazdaság egyáltalán nem összeférhetetlen. A hülye kommunisták nem értik meg, hogy vége. Majd a nép eltakarítja őket, ahogy Fidel tette Batista-val.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!