Kikérik maguknak a románok: „Hunyadi János anyanyelve csak román lehetett”

2024. október 15. 16:21

A sorozatot pár nap múlva fogják bemutatni Cannes-ban.

2024. október 15. 16:21

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Pár nap múlva mutatják be Cannes-ban, Európa egyik legrangosabb televíziós eseményén, a MIPCOM Cannes premierjén a Bán Mór regényfolyama alapján készült Hunyadi című történelmi sorozatot Rise of the Raven (A holló felemelkedése) címmel, amelyet szomszédunkban is kiélezett figyelem övez – írja a Magyar Nemzet.

Az Adevărul című napilap portálján Matei Blănaru, a Bukaresti Tudományegyetem doktorandusza tollából A Hunyadi Jánosról készült film, a magyar soft power és Orbán Viktor álma címmel született írás – emeli ki Lakatos Mihály, a Magyar Összetartozás Intézetének cikkében.

Az Adevărul-cikk szerzője szerint a még be sem mutatott A holló felemelkedése című film idegen tollakkal, azaz a román történelemből és kultúrából megfújt elemekkel fog ékeskedni az októberi Cannes-i bemutatón.

– írja Lakatos Mihály.

Lakatos hozzáteszi, hogy: Blănaru feltételezi, hogy a sorozat, amely Hunyadi János gyermekkorát is bemutatja, és amelyben a szereplők saját anyanyelvükön beszélnek, mindenképpen mellőzni fogja a román nyelvet, pedig

köztudomású, hogy a főhős román volt.

Mivel az apa kiléte körül merülnek is fel kétségek, az anyja román, szóval: az anyanyelve csak román lehetett. A film azonban magyar anyanyelvűként fogja ábrázolni, s ez a kulturális kisajátítás vérlázító példája – emelte ki a cikk írója.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OneiroNauta
2024. október 15. 18:17
Milyen román nyelv? A 19. századi összelopott újletin nyelv vagy valamilyen vlah/oláh keveréknyelv, amiről szinte semmiféle írott nyelvemlék nincs az újkor kezdete előtt? :D
KovG_1
2024. október 15. 18:17
Figyeljetek, jönnek a szivárványos hozzászólók, akik szerint Hunyadi anyja valóban román volt, és Kubinyi, meg hasonló kommunista történészekre hivatkoznak. Mondjuk Hunyadi anyjának pontos személyéről több verzió is kering, az viszont tény, hogy az 1400-as években még csak menekült szinten fordultak elő szórványosan románok Erdélyben. Az azért nehezen hihető, hogy Zsigmond király (áll. Hunyadi apja) román menekülteket vitt volna ágyba, aztán a zabigyerekből rögtön királyi vonal indul. Az ilyenek hiszik el a Habsburgok által 1850-es években kitalált magyar-finn rokonság elméletét, annak ellenére, hogy a genetikai vizsgálatok már rég cáfolták. De ez nem számít nekik, éljen a finn rokonság, és román származású magyar királyság.
titi77
2024. október 15. 18:09
a románok azt is szokták állítani hogy a római birodalomból származnak.bár rom szó latinul cigányt jelent(nem megbántva a romákat). ők maguk sem maguk sem tudják eldönteni a saját identításukat.szóval mindíg azt mondják ami számukr kedvezőbb. ez egyfajta skizofrénizmus.
bagoly-29
2024. október 15. 18:07
Akkor kezdjük azon, hogy a történetirás s eredménye a történelem az nem tudomány, hanem a szerzőinek a véleménye az elődjeik és kortársaik véleményéről (ami a tudomásukra juthatott szóban, de főleg irásban). A tudomány alapfeltétele, hogy addig ismeretlen valós tényeket fedezzen fel és magyarázzon meg! Persze, az elődeink véleménye is érdekes s akár értékes lehet, de mindig szubjektív, mig a tudomány állításai objektivek. kell legyenek. Ha ettől eltér, az már fantáziatermék vagy akár sarlatánság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!