Kedves román barátaink – íme egy kis történelmi gyorstalpaló nektek

2024. szeptember 26. 13:00

Nem, valószínűleg nem rólatok írt Anonymus, és nem ti voltatok előbb Erdélyben. De ha már ennyire szeretitek a magyar Gesta Hungarorumot, volna egy javaslatom a számotokra.

2024. szeptember 26. 13:00
Veczán Zoltán

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Akik hozzám hasonlóan régebben koptatták a középiskola padját, azoknak egy kis emlékeztető: Anonymus, vagyis P. mester, III. Béla királyunk jegyzője volt, akinek fő műve a híres-neves Gesta Hungarorum. A magyarok cselekedeteiről szóló művet 1210 körül írhatta, egyben ezzel honosította meg a geszta – a regényes történelmi elbeszélés – műfaját. A magyarok történetét pedig főként a honfoglalás korára koncentrálva írta le benne, azonban meglehetősen izgalmas részletességgel egészítette ki a hiányos tudását mások múltjának elemeiből vagy saját fantáziája termékeivel. Ez a tendencia viszonylag régóta egyértelmű a magyar és a nemzetközi történészközösség számára – elvégre P. mester nem a történelmileg hitelesebbnek számító krónika műfajában alkotott, hanem gesztát, a király megrendelésére, amit modern szóval élve áthatott a politikai propaganda szelleme: bizonyítandó a magyarok szkíta eredetét – sőt,

Noé harmadik fiának, Jáfetnek fiától, Mágógtól való származását is, ahonnan tudvalévőleg a „magyar” népnév ered.

Így született meg a szkíta-magyar leszármazás elmélete is – ezzel egy csapásra Dareiosz, Kürosz és Nagy Sándor legyőzőivé is váltunk mi, magyarok –, ehhez képest Attila hun király birodalma már-már csekélységnek tűnik az események láncolatában Anonymus szerint, de mégis fontos a Kárpát-medencei öröksége okán.

S így történhetett meg, hogy a kölcsönzött múlt mellett előkerültek fiktív elemek: P. mester számos honfoglalás kori hőse nem is létezett, mert azt saját kora nagyurainak (vélt) elődjeiből alkotta meg. De ugyanígy bánt egész népekkel, háromszáz évvel visszavetítve saját kora etnikai viszonyait.

Így kerültek be a gesztába többek között nem mások, mint – kapaszkodjon meg, kedves Olvasó – a románok. Illetve a vlachok. Még pontosabban: a „blachok”, mármint Pannónia lakosai, akiket Álmos vezér a Kárpát-medencében talált.

Több se kellett a román történészeknek! Íme a forrás, ráadásul magyar forrás, amely feketén-fehéren bizonyítja, hogy bizony a románok elődei voltak előbb Erdélyben, és a magyarok a betolakodók hozzájuk képest!

Nagyvonalúan megfeledkeztek arról, hogy a vlachok első említése épp ezidőtájra – mármint nem Álmos vezér idejére, hanem Anonymuséra – esik Erdély területén, a honfoglalás után bő háromszáz évvel; addig se kép, se hang ebből a térségből, mert a románok elődei éppen a Dunától délre kódorogtak, jellemzően bolgár, később kun fennhatóság alatt; vagy hogy vélhetően egyébként Anonymus a blachok említésével (saját írásmódja szerint Blachus, Blacci és Blachi) a valóban a térségben élt blakokra, bulákokra célzott.

Ezt is ajánljuk a témában

És akármi is történjék, kevés kivétellel nem sikerült rádöbbenteni a román történészeket arra, hogy légvárakat építenek pár önkényesen kiragadott és félreértelmezett, félreértékelt mondatra – számukra ez a nemzeti projekt, minden eszközt szentesít a cél.

Pedig Anonymus, vagyis szellemisége tényleg közel áll hozzájuk, csak nem úgy, ahogy gondolják. Gondoljuk csak el: a magyarság ekkor épp csak háromszáz éve él a Kárpát-medencében, Béla király úgy lehetett vele: nem baj, ha kapnak egy kis legitimációt a hatalmas ősöktől és attól az immár gesztában rögzített ténytől, hogy egy korábban itt élt, nagy nép örököseiként nem meghódították a Kárpát-medencét, hanem tulajdonképpen csak visszavették a sajátjukat az idegenektől. 

Persze nem az a baj, hogy a magyar történetírás itt tartott 1210-ben – ahogy az egész európai is –, hanem az a baj, hogy a fősodratú román történetírás java pontosan ezt csinálja 2024-ben:

hamis kontinuitástannal bizonygatja elsőségét, legitimálja vérrel szerzett későbbi uralmát.

Eddig lenne a dolog tanulsága, de sajnos nem bírtam nem elképzelni, mi lenne akkor, ha román barátaink a Gesta Hungarorum többi elemét is ilyen lelkesen tennék magukévá.

Például a turul-mondát.

Hiszen, mint Anonymus írta, Ügyek és Emes fiát „isteni, csodás eset következtében nevezték el Álmosnak, mert teherben levő anyjának álmában isteni látomás jelent meg turulmadár képében, és mintegy reá szállva teherbe ejtette őt”. Mi lett volna, ha a Kárpátok Géniusza, Nicolae Ceaușescu nem a blachos részt választja ki propagandacélokra – és hirdeti a legatyásodott román állam pénzén annak legitimitását a The New York Timesban a nyolcvanas évek végén –, hanem

megfellebbezhetetlen tényként kellene tanulni a román kisiskolásoknak a történelem mellett a biológiaórákon is, hogy egy ragadozó madár igenis képes teherbe ejteni egy nőt.

Szinte látom magam előtt, ahogy a komplett Román Ornitológiai Intézet gyártja a megcáfolhatatlan bizonyítékokat arra, hogy ez biológiailag akkor is lehetséges, ha a fene fenét eszik; s látom az elásott, majd kiásott „leleteket” Kolozsvár mellett, amikről mindenki tudja, hogy réti sasok és emberek „összelegózott” csontjai.

Innen már csak egy lépés, hogy kitalálják: a turul igazából román sas, csak a magyarok ellopták és magyarosították, hiszen immár archeológiai bizonyíték is van rá. Így aztán hamarosan előszedik Gheorge Funart, a volt kolozsvári városvezető pedig haladéktalanul nekiláthat kék-sárga-pirosra átfesteni az összes szárnyast az utcákon, mondván a román trikolór a galambok meg verebek valódi színe is, csak a magyar elnyomás szürkítette és barnította meg őket. Dan Tanasă beperelhetne minden erdélyi települést, ahol nem ilyen színűek a madarak a címerekben, George Simion, Mihai Tirnoveanu és klerikofasiszta bohócai pedig végre kiegészíthetnék a vonulgatós dák jelmezeiket pár szárnnyal és csőrrel.

Javaslom, csinálják meg! Ez sem lenne sokkal meredekebb, mint a dák-román kontinuitáselmélet sulykolása, de legalább jobban szórakoznánk.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scheff
2024. szeptember 27. 08:14
Akit érdekel a magyar nép ősműveltsége: Iwww.magyaradorjan.com
altercat1
2024. szeptember 26. 16:46
Tökmindegy, hogy a románok mit hisznek szent meggyőződéssel. Ha az lenne nekik beadva, hogy a hét törpe közül Kuka a felmenőjük, akkor azt harsognák világszerte. Úgy néz ki, hogy a -b'lakh- szóvégi -kh- egy erős, sistergő torkhang volt, ezért -blaskó- a bolgároknál, illetve [talán tőlük átvétel] nálunk az -olasz-. A bulakok jelenlétét pedig Gelu személye igazolja. (Chinese: 葛逻禄; pinyin: Géluólù, customary phonetic: Gelu) 葛逻禄 ,乃中亚古代游牧民族,... (Geluolu, ősi nomádok Közép Ázsiában...) They were also known as the Gelolu (simplified Chinese: 葛逻禄; traditional Chinese: 葛逻禄; pinyin: Géluólù, customary phonetic: Gelu, Khololo, Khorlo or Harluut). ----------------- A leírás szerint a Fekete-Irtis vidékéről valók. Épp úgy örökítették nevüket, mint a bolgárok.
polárüveg
2024. szeptember 26. 15:11
Mivel Erdélyt az arany-, a réz-, a sóbányái miatt minden aktuális nagyhatalom meg akarta hódítani, mint perzsa császár, Nagy Sándor, később a Római Birodalom; - ezért azt a szkíta származású népek tartották mindig. A szkíta népeknél a királyaik között mindig volt egy nagykirály, a királyok királya. Ilyen volt pl. a hun uralkodó Attila is. A kor aktuális nagy királya, a pártus uralkodó parancsára költözött Erdélybe a szkíta származású daha/dahae/taha/tahae nép. A Római Birodalom hódításakor nem pusztultak ki, hiszen folyamatosan támadták Erdélyt, és azt ki is kellett üríteni végül a rómaiaknak. A rovásírás jobbról balra történő olvasata miatt a dákok (daq) maradéka kvád (qad) népen ismert, és még nagy háborúkat viseltek a római Pannónia ellen. Végül a mai Németország területére költöztek be. A románság őseit Közel-Keletről az Epirusi Királyságba az azt megszerző Moloch kereskedői uralkodó dinasztia költöztette be. Innen Rodopébe húzódott többségük, majd a Kárpátok alá a mongolok után.
oltarisztid-2
2024. szeptember 26. 15:05
Semmi közöm a román nyelvhez de a cojocar (kozsokár) nem inkább a déli szláv koža ( kozsá, de rövid á-val) román átvétele, mintsem a szűcsnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!