Heves összecsapásokról számolt be az izraeli hadsereg Dél-Libanonban (VIDEÓ)

2024. október 01. 10:19

A légierő újabb támadásokat hajtott végre a Hezbollah fegyvergyártó üzemei és más létesítményei ellen Bejrút déli Dahíja negyedében.

2024. október 01. 10:19

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Ammar Ammar / AFP

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve „korlátozott hadműveletet” indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket – közölte az izraeli hadsereg (IDF). A 98-as hadosztály már hetek óta készült a behatolásra. Előtte a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni harcokban vett részt – tették hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

A légierő újabb támadásokat hajtott végre a Hezbollah fegyvergyártó üzemei és más létesítményei ellen Bejrút déli Dahíja negyedében, a szervezet fellegvárában. 

Libanoni jelentések szerint az IDF megtámadott egy épületet a tengerparti Szidón város közelében lévő palesztin menekülttáborban is, mert tudni vélte, hogy ott tartózkodik Munír al-Makdah, a Fatah palesztin párt katonai szárnyának libanoni vezetője.

Izrael állítása szerint már a múlt hónapban megölte Munír al-Makdah Halíl nevű testvérét, aki az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin fegyveres szervezet tagja volt,

részt vett Izrael elleni támadások megszervezésében, valamint fegyvereket és pénzt juttatott ciszjordániai terroristákhoz.

Kedd reggel is légiriadó volt Észak-Izraelben, a határ menti falvakban és Galilea számos településén, ahol a polgári védelem utasításai szerint Haifa kivételével továbbra is gyülekezési tilalom van érvényben, és a diákok távoktatásban tanulnak.

Keddre virradóra Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli kollégájával, Joáv Galanttal, és támogatásáról biztosította Izraelt a Hezbollah határ menti infrastruktúrájának felszámolásában az észak-izraeli települések érdekében, valamint általában is támogatásáról biztosította Izrael önvédelemhez való jogát. Beszéltek arról, hogy ezt a konfliktust is végső soron diplomácia úton kell megoldani, hogy a civilek visszatérhessenek otthonukba a határ mindkét oldalán.

(MTI)

Az izraeli hadsereg felkészülését itt nézheti meg:

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. október 01. 13:17
Látom napilappá változott a mandiner, nem lehet rá belépni a Hírstarton, az ajánlat tele van olyan cikkel amelyből nem lehet továbblépni másikra, ergo egy újabb újítás, hogy törje ki a nyavalya a kitalálóját!
Trüpéma
2024. október 01. 13:07
Amit remélhetünk: Izrael kevés áldozattal hamar elpusztítja a Hezbollah nagy részét, és csönd lesz. Ha elhúzódik az nagy baj.
herden100
2024. október 01. 13:07
🇺🇸 m.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM&pp=ygURYW1lcmlrYSByYW1tc3RlaW4%3D 🇺🇸 m.youtube.com/watch?v=v4BCHAQxE2g&pp=ygUQcmFtc3RlaW4gYW1lcmlrYQ%3D%3D
herden100
2024. október 01. 13:05
🇭🇺 m.youtube.com/watch?v=xEhV9HMf5y8&pp=ygUSdXR0b3LFkXZhc8O6dCB6ZW5l
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!