Hatalmasat ugrott a fiatal rákos betegek száma a mikroműanyagoknak köszönhetően

2024. október 09. 22:59

A mikroműanyagok károsíthatják a vastagbél nyálkarétegét, amely védi a bélfalat a kórokozóktól és toxinoktól.

2024. október 09. 22:59
null

A kép illusztráció. (tények.hu) 

Az elmúlt évtizedben a 25-49 évesek körében 24 országban, köztük az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, nőtt a vastagbélrák előfordulása. Az Amerikai Rákellenes Társaság és a WHO elemzése szerint 14 országban a fiatalabb felnőttek körében tapasztalható ez a növekedés, míg az idősebbeknél nem – számolt be a Tények

Egyre több kutatás jelzi, hogy a mikroműanyagok jelentős szerepet játszhatnak ebben a növekedésben.

Frank Frizelle, az új-zélandi Christchurch kórház kolorektális sebésze felhívta a figyelmet a mikroműanyagok lenyelése és a korai vastagbélrák közötti összefüggésre. 

Feltevése szerint a mikroműanyagok – főleg PET palackokból – károsíthatják a vastagbél nyálkarétegét, amely védi a bélfalat a kórokozóktól és toxinoktól. Emellett más kutatók szerint az ultrafeldolgozott ételekben található adalékanyagok, mint az élelmiszerszínezékek, szintén hozzájárulhatnak a gyulladáshoz és DNS-károsodáshoz.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepcze
2024. október 10. 01:05
"a WHO elemzése szerint 14 országban a fiatalabb felnőttek körében tapasztalható ez a növekedés, míg az idősebbeknél nem" Mert az idősebbek mit esznek? Ez is csak amolyan "brit tudósok" elemzés. (Bizonyára a brit tudósok is tömegével vándorolnak az USA-ba, mert Orbán rendszere élhetetlen.)
Kybon
2024. október 10. 01:04
Godoltam, hogy ez senkit nem érdekel. Kit azért, mert szerinte megússza (nem...!), kit meg azért, mert menekül (az elől, amit saját magának összehozott). Egyébként főleg nem mikro, hanem nano. Ezt előbb-utóbb hozzá kell adni az emberiség kihalás-képletéhez. Amelyben persze a peszticidek és más, fincsi vegyszerek lesznek a nagyobb betűsek...
sexykitty-5000107
2024. október 10. 01:01
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­é­k­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­z­e­x­­­i­ ­p­­­u­­n­­c­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Tasi János
2024. október 10. 01:00
Különösen mióta mindenkit beoltottak Nobel-díjas vakcinával, azóta emelkedik a "mikroműanyagok" miatt ez a szám ilyen látványosan...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!