Harmadszor is merényletet kíséreltek volna meg Donald Trump ellen

2024. október 15. 22:00

Ismét egy fegyveres férfit kapcsoltak le a rendőrök a hétvégén egy republikánus kampányrendezvényen. Merénylet-kísérletek Donald Trump ellen. Összefoglalónk.

2024. október 15. 22:00

Nyitókép: Donald Trump a butleri merénylet-kísérlet utáni pillanatokban 2024. július 13-án  /  fotó: Takayuki Fuchigami / The Yomiuri Shimbun via AFP

Három hónap alatt három, Donald Trump elleni merénylet-kísérletet akadályoztak meg a biztonsági szervek az Egyesült Államokban.

Az első incidens volt a legveszélyesebb, az elkövetőnek sikerült elsütnie a fegyverét, és 

meg is sebesítette a volt elnököt, republikánus elnökjelöltet a fülén, vagyis centiken múlott az élete. 

Július 13-án a pennsylvaniai Butler közelében tartott republikánus kampányrendezvényen az elkövető egy épület tetejéről adott le lövéseket gépkarabélyával a beszédét mondó Trumpra – a lövedékek egy embert megöltek, kettőt pedig megsebesítettek a nézőtéren.

A terepet biztosító mesterlövész ezt követően semlegesítette a lövöldözőt, aki a helyszínen életét vesztette.

Az elnökjelölt épségére vigyázó biztonsági szolgálatot nagy kritika érte, amiért nem tudták hermetikusan biztosítani a kampányrendezvényt.

A második merénylet-kísérlet szeptember 15-én Trump floridai golfklubjánál, West Palm Beachen történt, negyedórára a politikus helyi otthonától, a Mar-a-Lagótól. Donald Trump golfozott, a Secret Service ügynökei pedig ezúttal feszesen biztosították a terepet: 

az ügynökök a pálya szélén húzódó bokorsövényből előremeredő puskacsőre lettek figyelmesek, 

és azonnal tüzelni kezdtek. 

A gyanúsított eldobta a fegyvert, és autójába bepattanva menekülni kezdett – a rendőrség egy hosszú üldözés eredményeként a golfklubtól hatvanegy kilométerre egy autópályán tudta őt elfogni.

A harmadik támadást a volt elnök ellen még az október 12-i kampányrendezvénye előtt hiúsították meg, amikor a helyi rendőrök egy ellenőrzőpontnál megállítottak egy fegyvereket és hamis igazolványokat birtokló, hamis rendszám-táblával ellátott autóval közlekedő férfit a Coachella Valley-ben tartott nagygyűlése előtt – a menekülni próbáló fegyverest végül egy mérföldnyire fogták el. 

Kik a Trump elleni merényletek elkövetői?

Thomas Matthew Crooks, a butleri merénylő 21 éves volt, indítékai ismeretlenek. Ismerősei szerint voltak enyhe mentális problémái, depresszióval küzdött, de nyugodt, csendes diáknak ismerték. Politikai nézeteiről is kevés információ van, republikánus szavazó volt, Facebook-bejegyzéseiben pedig antiszemita és bevándorlóellenes szövegei is voltak.

A második merénylet-kísérlet elkövetője az 58 éves Ryan Wesley Routh volt, akinek az elmúlt években több zavaros ügye volt: érvénytelen jogosítvánnyal vezetett,  cserbenhagyásos balesete volt, és többször elkapták jogosulatlan fegyverviselés közben. Az ukrajnai háború idején többször járt Ukrajnában, ahol 

saját bevallása szerint harcolt az ukránok oldalán, és külföldi harcosokat is toborzott – az első állítását az ukrán hadsereg cáfolta. 

A harmadik eset gyanúsítottja a 49 éves Vem Miller Las Vegas-i lakos, aki a hatóságok egy jobboldali kormányellenes szervezet tagjaként azonosítottak be, óvadék ellenében azonban szabadlábon védekezhet a vádak ellen, amelyeket ő cáfol: állítja, ő Trump-szavazó, semmilyen rossz szándéka nem volt, amikor a kampányrendezvényre érkezett.

Milyen hatása van az elnökválasztásra a Trump elleni merényletnek?

Az első támadás, amelyben Trump megsérült, sokkolta az amerikai közvéleményt, és egyértelműen felerősítette a volt elnök iránti szimpátiát. Kommunikációs szakértők szerint az volt a nagy pillanat, amikor Trumpnak a nemzet egységéről kellett volna beszélnie, 

ő azonban továbbra is a polarizáló kampánystílust folytatta, amivel saját táborát megerősítette, 

de új szavazókat kevésbé tudott megszólítani. 

A demokratapárti elnökjelölt, Kamala Harris ezt a republikánus lélektani fölényt eddig sikeresen tudta ellensúlyozni kampányüzeneteivel, mozgósító hatású fellépéseivel, megnyilatkozásaival, a Trump elleni tévés vitában mutatott jó teljesítményével.

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. október 16. 00:36
Ez a harmadik valószínűtlen, hogy merenyletre készült… állítólag csak önvédelemből hozott fegyvert. Meg egy igazi veszélyes merénylőt nem engedtek volna el óvadék után…
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 16. 00:26
Mulatságos, hogy azok hápognak és vádaskodások itt a legjobban az általuk feltételezett “lipsi” merénylő jelölt ellen, akik naponta többször hangoztatják, hogy ha az ő kezükbe kerülne egy fegyver, gondolkodás nélkül lelőnének mindenkit, akivel nem értenek egyet. Jókat szoktam kacagni rajtuk. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
sexykitty-5000113
2024. október 16. 00:22
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­­k­e­­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­­z­e­x­­i­ ­­p­u­n­­c­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
5m007h 0p3ra70r
2024. október 16. 00:19
Fake merényletek, az összeset Lex 'rogántóni' Luthor szervezte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!