Ha már nem tudták lenyomni a diktátort, legalább kapnak egy-egy szép európai díjat

2024. október 24. 18:51

A venezuelai ellenzéki vezetőket meglepő módon az EPP és az ECR közösen jelölte a Szaharov-díjra.

2024. október 24. 18:51
null

Nyitókép: Raul ARBOLEDA / AFP

Az Európai Parlament csütörtökön Szaharov-díjjal tüntette ki Venezuela ellenzéki vezetőit – számolt be a Politico. 

María Corina Machado demokrata vezető és Edmundo González száműzött elnökjelölt kapta a legmagasabb uniós emberi jogi kitüntetést, mert minden olyan venezuelait képviselnek, akik „a szabadság és a demokrácia helyreállításáért harcolnak.”

A venezuelai ellenzéki vezetőket az Európai Néppárt (EPP) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közösen jelölte. A Patrióták csoport is beállt mögéjük, miután eredeti jelöltjük, Elon Musk tech-milliárdos nem került be a rangos díjra esélyesek közé. 

A július végi venezuelai választások után Nicolás Maduro hirdetett győzelmet, azonban Európai Unió külszolgálata közölte, hogy nem ismeri el az eredményeket, mivel a kormány nem adta ki a szavazási jegyzőkönyveket. 

Az autoriter Maduro vitatott győzelmi nyilatkozata hatására hatalmas ellenzéki tüntetések robbantak ki, amelyekre erőszakkal reagált a kormányzat: több mint két tucat ember meghalt és közel 200-an megsebesültek. 

Később González elnökjelöltet – aki az elnyomás elől Madridba menekült – az Európai Parlament elismerte az ország legitim vezetőjének.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000125
2024. október 24. 21:05
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­k­e­­l­d­­ ­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­i­ ­p­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
CsakOlvas
2024. október 24. 21:04
Informarive: Maduro Samu bácsi bekötöttje(szegény Venezuela), Gonzalez meg egy képességtelen senki. A gyarmatosító szemétkedésnek nincsen határa.
Krupp Skya
2024. október 24. 21:04
A kép szövege: Nézd papa ott a kandi kamera, a CIA kezeli
CsakOlvas
2024. október 24. 21:00
Nahát, most már nem is tartanak a lelepleződéstől. Indult a végjáték?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!