Gyorsan intézkedne az Európai Parlament elnöke: szempillantás alatt hazaküldené a kiutasított migránsokat

2024. október 17. 15:16

Eltökéltnek tűnik Roberta Metsola.

2024. október 17. 15:16
European Parliament President Roberta Metsola delivers a speech during a voting session to elect the new President of the European Parliament during the first plenary session of the newly-elected European Assembly in Strasbourg, eastern France, on July 16, 2024.

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma évtizedes politikai zsákutcát követően előremutató utat ígér a migráció kezeléséhez – jelentette ki az Európai Parlament elnöke Brüsszelben csütörtökön.

A kétnaposra tervezett, de várhatóan csütörtökön befejeződő találkozó alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Roberta Metsola közölte, az uniós migrációs paktum nem fog működni, ha a tagállamokra nehezedő legnagyobb migrációs nyomás pillanataiban „aláássuk azt, amit közösen felépítettünk”.

A paktum megvédi az EU határait, igazságos a védelemre jogosultakkal, de határozott az uniós maradásra nem jogosultakkal szemben – mondta.

Az uniós tartózkodásra jogosulatlanokkal kapcsolatban az EP-elnöke azt mondta, őket biztonságosan és gyorsan vissza kell küldeni hazájukba,

és amilyen keményen csak lehet, fel kell lépni az emberkereskedő hálózatokkal szemben, amelyek közé Metsola szerint ide kell érteni az olyan „rosszindulatú államokat” is, mint Oroszország és Fehéroroszország, melyek – szavai szerint – hibrid fenyegetéseket alkalmaznak, kizsákmányolják a kiszolgáltatottakat és fegyverként használják a migránsokat az unió tagállamaival szemben.

Ukrajna támogatása

Az uniós parlament elnöke megismételte, hogy az EP rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát. Szavai szerint meg kell erősíteni az olyan béke érdekében tett erőfeszítéseket, amely nem jelent kapitulációt, ami megvédi az európai értékeket. Egy ilyen békét csak egy erős és önálló Ukrajna képes elérni.

Bármi, ami ennél kevesebb, nem jelent igazi békét

– húzta alá.

A Közel-Keleten kiújult konfliktussal kapcsolatban Metsola azt mondta, minden korábbinál fontosabb a fenntartható megoldás megtalálása, amelyben – mint kiemelte – Európának döntő szerepe van.

Az Európai Parlament álláspontja egyértelmű: a túszokat szabadon kell bocsátani, tűzszünetre van szükség, elő kell mozdítani a helyzet mérséklését célzó erőfeszítéseket, ahogy olyan béke elérésére kell törekedni, amely két államon alapul, valódi perspektívát szavatolva a palesztinoknak és biztonságot Izraelnek.

(MTI)

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. október 17. 17:12
Valamit összezabálhatott vacsorára, hogy ilyen fél őszinte, fél idióta büfiket ereget.
Héja
2024. október 17. 17:06
Üres fecsegés, buta általánosságok.
SzaboGeza
2024. október 17. 16:52
És papírok nélkül, hova fogják hazaküldeni???? A szokásos brüsszeli kamu beszéd, semmi értelme, de jól hangzik, erősek, és elszántak vagyunk!!!
sexykitty-5000116
2024. október 17. 16:37
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­­k­e­­l­d­ ­a­­ ­s­z­­­e­x­­i­­­ ­­­p­u­­n­­c­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!