Egy raktárban porosodó, három milliárd forintot érő festményt találtak Caprin

2024. október 04. 23:14

A képet nem más, mint Pablo Picasso festette.

2024. október 04. 23:14
null

Nyitókép: cnn.com / Succession Picasso

Szakértők szerint lehet, hogy Pablo Picasso festette azt a képet, amit egy olasz régiségkereskedő talált hatvan évvel ezelőtt Capri szigetén egy pincében. A Picasso-hagyaték gondozóinak azonban még hitelesíteniük kell az alkotást.

A festmény jelenlegi tulajdonosai a képen található aláírás miatt kezdtek arra gyanakodni, hogy a festmény egy eredeti Picasso lehet. Az aszimetrikus női portrét megvizsgáló svájci székhelyű Arcadia Alapítvány szakértői a közelmúltban állapították meg, hogy a festményen szereplő aláírás eredeti – számolt be róla pénteken az Il Giorno című olasz napilap. 

A Pompeiben élő Luigi La Rosso 1962-ben egy Capri szigetén lévő villa pincéjét kiürítve bukkant rá a feltekert vászonra. A képet hazavitte, és egy olcsó keretben felakasztotta a nappalija falára. Lo Rosso fia, Andrea újságíróknak nyilatkozva felidézte, hogy szülei nem értettek a művészethez, édesanyja pedig utálta a képet, és legszívesebben megszabadult volna tőle. Andrea azonban felfedezte, hogy a képen Picasso aláírása szerepel, és fivérével elhatározta, hogy végére jár a dolognak. Először a párizsi Picasso Múzeumban mutatták meg a festményt, de mivel nem erősítették meg a sejtésüket, hazatértek a képpel. 

Andrea azonban nem adta fel, és újabb szakértőket kért fel, így jutott el az Arcadia Alapítványhoz, amelynek grafológusa, Cinzia Altieri végül megállapította, 

hogy az aláírás Picassótól származik, aki az ötvenes években gyakran fordult meg Caprin.

A feltételezések szerint a portré Dora Maart, Picasso egyik múzsáját ábrázolja. Az Arcadia Alapítvány szakértője mintegy 6 millió fontra (3 milliárd forintra) becsülte a festmény értékét. Picasso hagyatékának gondozói azonban még nem nyilatkoztak a kép hitelességéről.

(MTI)

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 05. 01:21
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­­k­­­e­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­s­z­­e­x­i­­­ ­p­­u­n­­­c­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. október 05. 01:19
"A feltételezések szerint a portré Dora Maart, Picasso egyik múzsáját ábrázolja." :-)))) Erre miből jöttek rá? Az arcvonásiból? A kép szörnyet ábrázol, mint Picasso összes képe. Vagy őrült fickó volt, vagy egyszerűen csak nem tudott festeni. Esetleg igen rossz volt a szeme. De festőnek alkalmatlan.
Akitlosz
2024. október 05. 01:14
Pocsék festő pocsék képe. Az sem normális, aki ennek az őrült festőnek az őrült képéért hárommilliárdot ad.
Gubbio
2024. október 05. 00:53
A művészettörténészek mély értelmezéseket tudnak kibányászni egy (modern) (mű)alkotásból. Eszmefuttatásaik értéke emeli a (mű(alkotások ázsióját. Szellemi katarzist próbálnak gerjeszteni a művészetet élvezni akaró egyszerű, "hétköznapi" befogadóban, amit azonban ezen művek szemlélése aligha vált ki a bennük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!