Bekeményít egy EU-s ország: ha minden a tervek szerint halad, visszatérhetnek Szíriába a migránsok

2024. október 25. 20:36

Jelentős változások jöhetnek a nyugat-európai országban.

2024. október 25. 20:36
migránsok, britek

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / AP / Europa Press / Europa Press

Visszaállítaná a határellenőrzést, három évben maximálná a menekültstátusz idejét és visszaküldené a menekülteket Szíria „biztonságossá” nyilvánított térségeibe a holland kormány – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a holland miniszterelnök, miután a kormánykoalíció egyezségre jutott az új menekültügyi rendelkezésekről.

„Meglátjuk a csomag hatásait, egyelőre nem beszélhetünk pontos számokról.

Ám kétségtelen, hogy a csomag egésze hatással lesz arra, hányan érkeznek Hollandiába és hányan mennek el”

– közölte Dick Schoof, aki egyúttal védelmébe vette azon jogszabály visszavonását, amely kötelezi az önkormányzatokat a menekültek méltányos arányú befogadására.

Elmondta azt is, hogy amennyiben a külügyminisztérium új, Szíriával kapcsolatos jelentése az arab ország bizonyos régióit biztonságosnak minősíti, az onnan érkezőktől visszavonhatnák a menekültstátuszt.

Korábban az Európai Unió bírósága azt a döntés hozta, hogy nem lehet egy kibocsátó ország csupán bizonyos területeit biztonságossá nyilvánítani. A november végétől tervezett határellenőrzésekre kitérve a kormányfő aláhúzta:

az intézkedések „összhangban lesznek a Németország és Franciaország által bevezetettekkel”,

illetve megegyeztek abban is, hogy a gazdasági szállítások kivételt képeznek az ellenőrzések alól.

„A lépések célja az illegális bevándorlás megállítása és azok kitoloncolása, akik egy másik európai országban már folyamodtak menekültstátuszért” – tette hozzá.

A menekültstátuszra kitérve Schoof elmondta, három évben maximálnák az idejét, ennek lejártával pedig a menekültkérelmet a hatóságok újra elbírálják. A kormány emellett szűkítené a migránsok lakáshoz jutásának lehetőségeit is, lakhatási egységeket kínálva fel nekik helyette, valamint szűkítené a családegyesítéssel kapcsolatos jogszabályokat is.

Növelnék továbbá az idegenrendészeti szállások kapacitásait is, ahol a tervek szerint az elutasított vagy papírok nélkül érkező menedékkérőket szállásolnák el a kitoloncolásukig.

Most a parlamenten a sor

A csomagot a parlament két kamarájának is meg kell vitatnia.

A Szabadságpárt (PVV) vezette kormány eredetileg igyekezett átmenetileg megkerülni a törvényhozást, ám az indoklásként felhozott „vészhelyzetet” nem tudta bizonyítani, így a rendelkezéseknek a szokásos jogi utat kell bejárniuk.

Bár a PVV vezetője, Geert Wilders korábban a kormánykoalíció szétesését is kilátásba helyezte, amennyiben nem fogadják el a vészhelyzetet, a bejelentés után azt közölte, „nem fontos, milyen módon lépnek hatályba a rendelkezések, az a fontos, hogy hatályba lépjenek”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 25. 21:34
Már több száz ilyen bekeményítős cikket jelentetett meg a Mandiner, miközben sohasem keményedett meg sehol semmi.
sexykitty-5000126
2024. október 25. 21:24
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­k­­e­l­­­d­ ­­­a­ ­­s­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­­u­­­n­c­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Martell 2
2024. október 25. 21:17
Szomorúak lesznek az Afrikában és Pakisztánban született szírek.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 25. 21:08
Nagy cucc.. hazamennek, majd visszatérnek afgánként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!