Az FBI-nak résen kell lennie: terrortámadástól tartanak az USA-ban az amerikai elnökválasztás napján

2024. október 09. 12:57

Egy potenciális afgán merénylőt kapcsoltak le nemrég.

2024. október 09. 12:57
Fehér Ház

Nyitókép: Getty Images/Rudy Sulgan

Vádat emeltek egy afgán állampolgár ellen az Egyesült Államokban, aki a gyanú szerint terrortámadás végrehajtására szövetkezett a novemberi választások napján – közölte helyi idő szerint kedden a washingtoni igazságügyi minisztérium.

A tárca szerint a 27 éves férfi Oklahoma államban élt.

„A vád szerint az igazságügyi minisztérium meghiúsította a vádlott azon tervét, hogy félautomata fegyvereket szerezzen be és az Iszlám Állam terrorszervezet nevében erőszakos támadást kövessen el az Egyesült Államok területén a választások napján” – tudatta Merrick Garland igazságügyi miniszter.

„Továbbra is harcolni fogunk az Iszlám Állam és támogatói által Amerika nemzetbiztonságára jelentett folyamatos fenyegetés ellen, és azonosítani, kivizsgálni és felelősségre fogjuk vonni azokat, akik az amerikai nép terrorizálására törekszenek” – szögezte le a miniszter. Az összeesküvés részeként a vádlott lépéseket tett családja vagyonának felszámolására, családtagjainak tengerentúlra való áttelepítésére, gépkarabélyok és lőszerek beszerzésére – közölte a minisztérium.

A tájékoztatás szerint a férfit és egy fiatalkorút hétfőn vették őrizetbe, azt követően, hogy megvásároltak két gépkarabélyt, 10 tárat és ötszáz darab lőszert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedésben dolgozó ügynökeitől.

A férfit felelősségre vonják azért, mert anyagi támogatást és erőforrásokat próbált nyújtani egy tiltólistán szereplő külföldi terrorista szervezetnek.

Ha bűnösnek találják, akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat. Azzal is megvádolták, hogy lőfegyvert fogadott el bűncselekmény vagy terrorista bűncselekmény elkövetéséhez, amiért további legfeljebb 15 év börtönbüntetés járhat, ha elítélik.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuners
2024. október 09. 13:47
Potenciális afgán?
Fegyenc8
2024. október 09. 13:11
Ja ezt ismerjük a böszme idejéből. Csak nálunk a szlovák alvilág készülődött.
nemturista
2024. október 09. 13:10 Szerkesztve
És valószínűleg egy többszörösen halottnak nyilvánított személy lesz az elkövező...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!